Hopp til innhold

Kysten reiser seg

Mehamn protesterer mot norsk fiskeripolitikk. Nå reiser også Vardø seg til kamp.

Vardø

Også Vardø reiser seg i protest mot myndighetenes fiskeripolitikk. Finnmarkingene er lei av at fisken hentes utenfor Finnmark uten at den blir tatt i land i Finnmark.

Foto: http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Vard%C3%B8.jpg

Førstkommende lørdag vil Vardø-væringene, på lik linje med Gamvik-folket arrangere et folkemøte for å diskutere leveringsplikten som ikke følges opp.

– Det her er en oppfølging av det Mehamn har satt i gang. Dette gjelder jo ikke bare Mehamn, det gjelder hele Finnmarkskysten sin fremtidige eksistens, forteller initiativtaker til folkemøtet Ingolf Eriksen.

Dermed sprer motviljen mot fiskeripolitikken seg.

Bare én fabrikk igjen

Heller ikke Vardøs befolkning godtar at de havgående fiskefartøyene tar med seg fangsten sørover, uten å levere fisken dit dem skal, slik regjeringen har lagt opp til.

– I likhet med Mehamn så ønsker vi at vi sikrer de ressursene som tilhører Finnmark. Altså tråleressursene, som i dag han Røkke disponerer, og som det er en fare for at forsvinner ifra Finnmark, fortsetter Eriksen.

For 12 år siden var det tre fiskefabrikker med 400 ansatte i Vardø. Ikke nå lenger. Nå er det bare én igjen. Vardø er kommunen med høyest arbeidsledighet i Finnmark.

Var mye liv i Vardø før

Arbeidsleder ved en av de tidligere fabrikkene, Alf Martin Jensen, forteller at tilstanden var en helt annen i Vardø før.

– Ja da var det jo liv laga i bygda. Det var masse folk i arbeid. Det må jo begynne å bygges opp på nytt igjen, for det er jo lenge siden, dem har jo stått tom nu i ti-tolv år, forteller Jensen.

All fisken som fanges fryses ned og sendes hel sørover.

– Vi vil jo prøve å få politikerne til å skjønne at dem styrer det her i gal retning, sier Jensen avslutningsvis.

Trond Einar Olaussen som tok initiativ til demonstrasjonen i Mehamn er fornøyd med at protestene mot myndighetenes politikk sprer seg. Han forteller at flere plasser planlegger lignende demonstrasjoner.

Korte nyheter

 • Enare: Mener kommunens uttalelse er samefiendtlig

  Over 200 nåværende og tidligere
  innbyggere i Enare kommune i Finland krever at kommunen trekker tilbake sin uttalelse om sametingsloven til Riksdagens valgkomité.

  Ifølge Enare kommune skal alle innbyggere
  i samiske områder ha like rettigheter, og det er ikke nødvendig å ta særskilt hensyn til samenes rettigheter.

  Alle som deltar i underskriftsaksjonen
  mener kommunens uttalelse er samefiendtlig og at det ikke representerer innbyggernes syn.

 • Gáibidit Anár gieldda geassit cealkámuša sámediggelágas

  Badjelaš 200 dálá ja ovddeš Anára gieldda ássi gáibidit, ahte Anár gielda geassá iežas cealkámuša sámediggelágas eret riikabeivviid vuođđoláhkaváljagottis.

  Anára gieldda cealkámuša mielde buot sámeguovllu ássit galggašedje oažžut seammalágan rivttiid, iige sámiid rivttiid leat dárbu vuhtiiváldit sierra.

  Bealiváldima vuolláičállán olbmuid mielas gieldda cealkámuš lea sámiid vuostá iige dat ovddas gieldalaččaid oainnu.

  Geahča ášši otná TV-Ođđasiin.

  Finske sametingspolitikere
  Foto: Suoma riikkabeaivvit