Hopp til innhold

Fattigungen ved verdens største matfat

Utenfor kjøkkenvinduet er verdens rikeste matfat – men selv får de ikke tjene penger på det.

Mehamn

Fiskesamfunnet i Mehamn er i ferd med å bli fattig til tross for at verdens rikeste fiskehav er utenfor ytterdøra. Befolkningen vil nå vise sin misnøye. (Sommerbilde av Mehamn i Finnmark.)

Foto: Torill Olsen

Barentshavet regnes som verdens mest fiskerike havområde. På ytterste spiss i Finnmark mot, det som også kalles for Ishavet, ligger Mehamn i Gamvik kommune.

Dermed ligger alt til rette for et blomstrende fiskesamfunn.

I stedet visner det.

– Vi merker at det er mye frustrasjon i samfunnet vårt, og utfordringen ligger i at vi er et samfunn som blir fattig i nærheten av verdens mest fiskerike havområde, og frustrasjonen kommer på bakgrunn av at myndighetene ikke følger opp leveringsforpliktelsene som dem har satt til storkapitalen på Aker Brygge, sier Trond Einar Olaussen fra Mehamn.

Trond Einar Olaussen

Trond Einar Olaussen fra Mehamn står i spissen for et fakkeltog som arrangeres som protest mot at fisken ikke leveres der den fanges.

Foto: Arnstein Jensen / NRK


Fisken havner i stedet for sør i landet.


– Man lar kapitalen løpe fra sitt ansvar, det betyr at man fjerner styringen over de fiskeressursene som er så viktige for hele Finnmark, og som Finnmarks befolkning har rett til å ta del i.

Leverer ikke fisken der den fanges

Tidligere Aker Seafoods – nå Norway Seafoods er Norges største fiskebåtrederi. Aker ASA eier, via Converto Capital Fund, største delen av Norway Seafoods. Kjell Inge Røkkes selskap TRG eier igjen største delen av Aker ASA.

Røkkes oppkjøp av fiskebedrifter i nord fra 1996 til 2005 var svært omstridte og krevde dispensasjon fra regelverket. I en meningsmåling på nittitallet var 3 av 4 i Nord-Norge imot at Røkke fikk kontroll over fiskekvotene.

Men med sterk støtte fra ledelse og ansatte ved bedriftene, samt lokale og sentrale topp-politikere i Arbeiderpartiet og Høyre, ble oppkjøpene godkjent av en rekke statsråder.

Aker Seafoods har flere ganger de siste årene blitt beskyldt for å ikke opprettholde leveringsplikten. Flere av trålerne til Aker Seafoods har også blitt straffet for å bryte leveringsplikten.


Leveringsplikten til regjeringen pålegger alle fartøy som er eid av industribedrifter, og som fisker nord for breddegrad 62, å levere 80 prosent av fartøyets torskefangst og 60 prosent av hysefangsten nord for breddegrad 62.

62ºN går like sør for Ålesund i Møre og Romsdal.

La ned fiskemottak – tok med seg fisken

Over hele Finnmarkskysten var det på 1950- til 70 tallet blomstrende fiskesamfunn. Nå er de fleste enten fraflyttet eller truet av fraflytting.

Aker Seafoods etablerte seg i 2006 i Mehamn. Det ga optimisme i fiskesamfunnet.

– Det ga en optimisme fordi samfunnet hadde fisken tilgjengelig, og Røkke trengte den fisken, og ved hjelp av en avtale så får Røkke den fisken, på den betingelsen at han skal skape noe i samfunnet, forteller Olaussen.

Da det viste seg å ikke være lønnsomt nok for Aker Seafoods, så trakk de seg ut av Mehamn og tok med seg trålkonsesjonene.

Mehamn reiser seg til kamp til kamp mot storkapitalen

Innbyggerne i Gamvik kommune finner seg ikke lenger i at leveringsplikten ikke blir overholdt, og arrangerer i den forbindelse et fakkeltog i protest førstkommende lørdag.

Susanne Vars Buljo

Den unge politikeren fra Kautokeino, Susanne Vars Buljo, har brukt sin stemme mot kapitalkrefter i sin kommune. Det har inspirert innbyggerne i Mehamn. (Bildet er tatt under hennes innlegg på kommunestyremøtet som sa nei til gruvedrift i Kautokeino.)

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Det fakkeltoget blir en markering, og det blir et folkemøte etterpå, der temaet er Hvordan er det mulig at et samfunn blir fattig i nærheten av «verdens mest fiskerike havområde», forteller Trond Einar Olaussen avslutningsvis.

Innbyggerne i Mehamn er inspirert av Kautokeino kommune som har sagt nei til kapitalkrefter som ønsker å starte gruvedrift i reindriftsområdene deres.

I Kautokeino var det spesielt ei ung politiker som markerte seg. Nemlig Susanne Vars Buljo (24) med disse ordene:

– Jeg kommer til å kjempe mot gruvedrift i kommunen min. Jeg gir meg ikke. Om så min stemme til slutt bare er den eneste som sier nei.

Gamvik

Ishavet, eller Barentshavet, er ikke spesielt gjestmildt, men noen dager er det blikkstille, slik som på dette bildet.

Foto: Kalle Jonassen

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK