Nå blir den kjente gatekunstneren lærer

Gatekunstneren Linda «Zina» Aslaksen (31) blir ny lærer ved Kunstskolen i Karasjok. Sammen med den nyansatte rektoren Ann Mari Aamot vil hun prøve å løfte skolen til nye høyder.

Linda «Zina» Aslaksen

Linda «Zina» Aslaksen blir ny lærer i kunstfag ved Kunstskolen i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg er veldig glad for at vi har funnet så dyktige folk til disse stillingene. De har begge veldig god arbeidsmoral og jeg tror vi trenger nye folk til å ta over jobben med å videreføre skolens mål om å gi en god grunnutdanning til samiske kunstnere, sier avtroppende rektor Eva Aira til NRK.

Eva Aira

Avtroppende rektor Eva Aira.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Svensken Dag Erland Nyberg var skolens første rektor og da var Aira lærer. Senere overtok Aira rektorstillingen.

Dette er hennes begrunnelse for å slutte nå.

– Jeg har jobbet ved skolen helt siden den ble startet, og nå har jeg lyst til å få tid til å arbeide med min egen kunst og min egen duodji (samisk håndverk). Jeg er ikke så ung lenger, forklarer Eva Aira.

Gatekunstner og billedkunstner i tospann

Den nye rektoren heter Ann Mari Aamot og er opprinnelig fra Porsgrunn i Telemark. Hun får med seg Linda «Zina» Aslaksen i sitt team.

NRK Sápmi har ikke lyktes å få intervju med Aamot eller Aslaksen.

Linda Aslaksen

Linda «Zina» Aslaksen er en kjent gatekunstner og har mange tilhengere over store deler av verden.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Jeg har møtt begge. Vi har hatt arbeidsintervjuer med dem. Da viste de begge seg frem som de beste kandidatene til jobben.

Aamot er billedkunstner, formidler, adjunkt og økonom. Den nye rektoren bor nå i Harstad i Troms. Der arbeider hun som formidler ved Trastad Samlinger og Outsider Art Street Gallery.

– Et godt team

Skolen har helt siden den ble startet slitt med å få nok elever. Flere ganger har den nesten blitt nedlagt, men blitt reddet i siste liten.

Høsten og vinteren 2015 var situasjonen så prekær at rektor valgte å jobbe gratis, mens elevene prøvde å auksjonere bort sine kunstverk for å redde skolen.

«Zina» er billedkunstner, illustratør og street artist (gatekunstner). Hennes mor er opprinnelig fra Karasjok. «Zina» har vært bosatt mange år i England, men bor nå i Alta der hun arbeider ved Sisa kultursenter.

1. august tiltrer hun stillingen som lærer i kunstfag ved Kunstskolen i Karasjok. Det er samme dag som den nye rektoren har sin første arbeidsdag.

Kunstskolen i Karasjok

Kunstskolen i Karasjok holder til midt i bygda i de tidligere lokalene til Den samiske folkehøgskole i Karasjok. Nærmeste nabo er Samisk senter for samtidskunst.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi gleder oss til et nytt sterkt team ved kunstskolen. Jeg har stor tro på at de vil lykkes, sier avtroppende rektor Eva Aira.

Skolen har fortsatt ledige studieplasser.