Hopp til innhold

Kunnskapsministeren vil diskutere rekruttering til Samisk høgskole

Representanter for regjeringen, Sametinget og Samisk høgskole møtes om drøye to uker for å finne løsninger for den manglende rekrutteringen til høgskolen i Kautokeino.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at han ikke er ute etter kortsiktige løsninger, men løsninger som kan stå seg over tid.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

– Vi inviterer sammen med kommunaldepartementet og Sametinget til et møte i Oslo 20. april. Her skal vi finne tiltak som vi kan stå sammen om for å bedre rekrutteringen av studenter til Samisk høgskole, opplyser kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK Sápmi.

Hva vil dere kontret ta opp på det møtet?

– Hensikten med det møtet 20. april er rett og slett å finne tiltak som kan bedre rekrutteringen til Samisk høgskole. Da er vi ikke bare ute etter kortsiktige tiltak, men tiltak som kan stå seg over flere år, forklarer Røe Isaksen.

– Ikke sitte i Oslo å lage tiltak

Røe Isaksen var nylig i Tromsø der han hadde møte med Universitetet i Tromsø og Arktisk universitet om hvordan de skulle løse utfordringene med rekruttering av studenter.

Ministeren ønsker nå å kjøre en lignende prosess med Samisk høgskole.

– Det er ingen veldig god idè at vi sitter i Oslo og forsøker å lage tiltak som vi så sender nordover, men at vi heller setter oss ned sammen og finner tiltak sammen. Departementet kommer til å høre hva Samisk høyskole har å si og vil også lytte til hva Sametinget har å si. Så skal vi finne tiltak sammen, sier Røe Isaksen.

Kunnskapsministeren har tidligere i et radiointervju kritisert Samisk høgskole for å være passive i rekrutteringsarbeidet.

Gunvor Guttorm

Rektor Gunvor Guttorm sier at hun selvsagt er villig til å ta ansvar, men at det er viktig å ha med departementet på dette arbeidet.

Foto: Marie Elise Nystad

– Det er ikke departementet egentlig som har ansvaret for å rekruttere til utdanningene i Norge. Det er det jo institusjonene selv som har, også Samisk høgskole. Så det vi kan gjøre er ikke å ta over det ansvaret, men vi kan bidra med hjelp og støtte. Det er derfor vi inviterer til møtet 20. april for å høre hvilke tiltak Samisk høgskole synes er fornuftig, forklarer Røe Isaksen i dag.

Rektor Gunvor Guttorm sier at Samisk høgskole er klar til å ta utfordringen.

– Vi har i lengre tid jobbet for å fylle skolen med et samisk innhold og det er viktig at vi ikke ødelegger dette. Vi skal gjøre vårt for å forbedre dette, men da er det også viktig at departementet er sitt ansvar bevisst, sier Guttorm.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK