Kuldesjokk i Karasjok for nordlysturister

Den lille gruppen med turister fikk full pakke på sin tur på Finnmarksvidda. Det ble både sprengkulde og gnistrende nordlys.

Nordlysturister i Karasjok

FROSNE, MEN FORNØYDE: Turistene sier de har fått en opplevelse de sent vil glemme.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Det var iskaldt. Skikkelig kaldt. Føttene fryser. Resten av meg, slik som hendene, er ok. Kroppen er dekket av seks lag med klær, men føttene og tærne fryser fortsatt, sier Ramsay Macmahon fra Skottland.

Ramsay Macmahon

FRØS PÅ TÆRNE: Ramsay Macmahon fra Skottland.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Han er del av en gruppe på ni personer fra Storbritannia, Sveits og Tyskland, som i fire døgn har vært på nordlysjakt på Finnmarksvidda.

Den siste etappen fra Ravnastua fjellstue på Finnmarksvidda til parkeringsplassen i Ássebákti tar rundt 45 minutter med snøskuter. I 35 kuldegrader er det ikke akkurat en nytelse å sitte på sleden.

Macmahon hopper opp og ned for å få tilbake blodsirkulasjonen i de stivfrosne tærne sine.

Katarina Schneider fra Tysland har hatt en litt bedre opplevelse.

– Jeg har et varmeelement inne i vottene, som holder hendene varme. Så har jeg tre par sokker og tre par bukser. På fjellstua fikk jeg lånt disse hårete skoene. Da holder jeg meg god og varm, sier Katarina Schneider i det hun peker på skallene (reinskinnssko) hun har på beina.

Turister på skutertur

ISKALD OPPLEVELSE: På selve skuteren er det ok å sitte, men på sleden er det bitende kaldt.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

For trettende gang i Karasjok

Briten Allistair Chapman har tretten år på rad kommet med nordlysturister fra forskjellige land i Europa til Karasjok.

Han sier at både kulda og nordlyset gir en helt spesiell stemning.

– Turistene i denne gruppa kommer fra Tyskland, Sveits og Storbritannia. Du kan trygt si at vi ikke er vant til slike temperaturer. Dagens temperatur ligger minst tretti grader under det som er normalt hos oss. Derfor er det litt av en opplevelse, sier Chapman.

Allistair Chapman

SKAPER OPPLEVELSER: Allistair Chapman bringer europeiske turister til Finnmarksvidda for å oppleve nordlyset, kulda og den ville naturen på Finnmarksvidda.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Nordlysturisme er blitt en milliardindustri for aktørene i dette markedet. Bare Tromsø drar inn over to milliarder kroner i året på nordlys, hvalsafari og naturopplevelser, skrev Dagens Næringsliv i 2018.

– Som barn hørte jeg om samene og nå er jeg endelig her. Jeg kan føle, se og lukte. Det er stort. Jeg er veldig takknemlig og jeg vil gjerne komme tilbake, sier sveitseren Katharina Baumann.