Riddu-festivalen arrangeres for 25. året på rad, og har utviklet seg fra å være en liten, lokal grillfest til å bli en stor, internasjonal urfolksfestival. Selv om maten som serveres kan sies å ha vært stort sett den samme hele veien, må kokkene innrømme at de etterhvert har begynt å tilberede den med en litt «ungdommelig vri».
– Vi prøver å trigge ungdommen med tradisjonssmak i moderne forpakning, sier Jørn-Eirik Johnsen.
Han har jobbet som kokk under Riddu-festivalen i en årrekke, og er godt kjent med hva festivalgjengerne foretrekker. Han er Oldermann i Mesterkokkenes Laug i Troms.
– I dag kan vi blant annet by på hjemmegravet reinsdyr, gravet kveite, og bønne- og linsesuppe. Vi tar vare på alt av tradisjoner.
Ultralokal suppe
Johan Moaksen (18) og Mia Anita Solberg (17) jobber som frivillige under festivalen, og har sagt ja til å prøvesmake maten. Ingen av de to har smakt den type mat før.
– Suppa var god. Den smaker rogn og kjøtt, sier Johan etter første skje med rognbollesuppe.
Hør radioinnslaget her:
Akkurat denne suppa er ultralokal, og lages så og si kun i Kåfjord i Troms, hvor også Riddu-festivalen finner sted. Den inneholder for det meste tørrkjøtt, grønnsaker, mel, melk og torskerogn.
– Jeg synes den smaker laupskaus med fisk i, sier Mia Anita.
Så er det dags for å smake på blåkveite, som kokken har «spicet» opp med krydder. Det ble litt for mye dill for ungdommene sine smak.
– Er det ikke godt med dill?
– Jo, men det smaker bare dill, sier Mia Anita, mens kokk Jørn-Eirik trekker på smilebåndet.
Se video av Johan og Mia Anita øverst i saken!
Krydder, krydder, krydder
Hjemmegravet reinsdyr slår i motsetning til blåkveita an hos begge de to tenåringene. Mon tro om de kunne tenkt seg å bestille noe av dette på restaurant?
– Ja, noe av det. Men ikke blåkveita, sier Johan.
Kokken selv, Jørn-Eirik, forteller hvordan de prøver å tilnærme seg de unge via ganen:
– Vi kjører mer krydder på så ungdommen griper fatt i det, vi vet at de er glade i krydrede ting. Men vi prøver å ikke bruke for mye, for vi vil jo bevare det tradisjonelle, også.