NRK Meny
Normal

– Her skal dere få smake rognbollesuppe

MANNDALEN (NRK) Frister det med rognbollesuppe, gravet kveite og tørrfisk? Det er blant rettene ungdommene på Riddu-sletta får servert i helgen. – Vi vil få de unge til å lære seg tradisjonsmat.

Ungdommer får smake på rognbollesuppe på Riddu-sletta

Se Johan og Mia Anita smake rognbollesuppe for første gang. Foto: Dragan Cubrilo.

Riddu-festivalen arrangeres for 25. året på rad, og har utviklet seg fra å være en liten, lokal grillfest til å bli en stor, internasjonal urfolksfestival. Selv om maten som serveres kan sies å ha vært stort sett den samme hele veien, må kokkene innrømme at de etterhvert har begynt å tilberede den med en litt «ungdommelig vri».

– Vi prøver å trigge ungdommen med tradisjonssmak i moderne forpakning, sier Jørn-Eirik Johnsen.

Han har jobbet som kokk under Riddu-festivalen i en årrekke, og er godt kjent med hva festivalgjengerne foretrekker. Han er Oldermann i Mesterkokkenes Laug i Troms.

Jørn-Eirik Johnsen

Kokk Jørn-Eirik Johnsen.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– I dag kan vi blant annet by på hjemmegravet reinsdyr, gravet kveite, og bønne- og linsesuppe. Vi tar vare på alt av tradisjoner.

Ultralokal suppe

Johan Moaksen (18) og Mia Anita Solberg (17) jobber som frivillige under festivalen, og har sagt ja til å prøvesmake maten. Ingen av de to har smakt den type mat før.

– Suppa var god. Den smaker rogn og kjøtt, sier Johan etter første skje med rognbollesuppe.

Hør radioinnslaget her:

Akkurat denne suppa er ultralokal, og lages så og si kun i Kåfjord i Troms, hvor også Riddu-festivalen finner sted. Den inneholder for det meste tørrkjøtt, grønnsaker, mel, melk og torskerogn.

– Jeg synes den smaker laupskaus med fisk i, sier Mia Anita.

Så er det dags for å smake på blåkveite, som kokken har «spicet» opp med krydder. Det ble litt for mye dill for ungdommene sine smak.

– Er det ikke godt med dill?

– Jo, men det smaker bare dill, sier Mia Anita, mens kokk Jørn-Eirik trekker på smilebåndet.

Se video av Johan og Mia Anita øverst i saken!

Mat på Riddu-sletta

Tørrfisk, gravet blåkveite, rognbollesuppe.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Krydder, krydder, krydder

Hjemmegravet reinsdyr slår i motsetning til blåkveita an hos begge de to tenåringene. Mon tro om de kunne tenkt seg å bestille noe av dette på restaurant?

– Ja, noe av det. Men ikke blåkveita, sier Johan.

Kokken selv, Jørn-Eirik, forteller hvordan de prøver å tilnærme seg de unge via ganen:

– Vi kjører mer krydder på så ungdommen griper fatt i det, vi vet at de er glade i krydrede ting. Men vi prøver å ikke bruke for mye, for vi vil jo bevare det tradisjonelle, også.