Hopp til innhold

– Her skal dere få smake rognbollesuppe

MANNDALEN (NRK) Frister det med rognbollesuppe, gravet kveite og tørrfisk? Det er blant rettene ungdommene på Riddu-sletta får servert i helgen. – Vi vil få de unge til å lære seg tradisjonsmat.

Ungdommer får smake på rognbollesuppe på Riddu-sletta

Se Johan og Mia Anita smake rognbollesuppe for første gang. Foto: Dragan Cubrilo.

Riddu-festivalen arrangeres for 25. året på rad, og har utviklet seg fra å være en liten, lokal grillfest til å bli en stor, internasjonal urfolksfestival. Selv om maten som serveres kan sies å ha vært stort sett den samme hele veien, må kokkene innrømme at de etterhvert har begynt å tilberede den med en litt «ungdommelig vri».

– Vi prøver å trigge ungdommen med tradisjonssmak i moderne forpakning, sier Jørn-Eirik Johnsen.

Han har jobbet som kokk under Riddu-festivalen i en årrekke, og er godt kjent med hva festivalgjengerne foretrekker. Han er Oldermann i Mesterkokkenes Laug i Troms.

Jørn-Eirik Johnsen

Kokk Jørn-Eirik Johnsen.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– I dag kan vi blant annet by på hjemmegravet reinsdyr, gravet kveite, og bønne- og linsesuppe. Vi tar vare på alt av tradisjoner.

Ultralokal suppe

Johan Moaksen (18) og Mia Anita Solberg (17) jobber som frivillige under festivalen, og har sagt ja til å prøvesmake maten. Ingen av de to har smakt den type mat før.

– Suppa var god. Den smaker rogn og kjøtt, sier Johan etter første skje med rognbollesuppe.

Hør radioinnslaget her:

Akkurat denne suppa er ultralokal, og lages så og si kun i Kåfjord i Troms, hvor også Riddu-festivalen finner sted. Den inneholder for det meste tørrkjøtt, grønnsaker, mel, melk og torskerogn.

– Jeg synes den smaker laupskaus med fisk i, sier Mia Anita.

Så er det dags for å smake på blåkveite, som kokken har «spicet» opp med krydder. Det ble litt for mye dill for ungdommene sine smak.

– Er det ikke godt med dill?

– Jo, men det smaker bare dill, sier Mia Anita, mens kokk Jørn-Eirik trekker på smilebåndet.

Se video av Johan og Mia Anita øverst i saken!

Mat på Riddu-sletta

Tørrfisk, gravet blåkveite, rognbollesuppe.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Krydder, krydder, krydder

Hjemmegravet reinsdyr slår i motsetning til blåkveita an hos begge de to tenåringene. Mon tro om de kunne tenkt seg å bestille noe av dette på restaurant?

– Ja, noe av det. Men ikke blåkveita, sier Johan.

Kokken selv, Jørn-Eirik, forteller hvordan de prøver å tilnærme seg de unge via ganen:

– Vi kjører mer krydder på så ungdommen griper fatt i det, vi vet at de er glade i krydrede ting. Men vi prøver å ikke bruke for mye, for vi vil jo bevare det tradisjonelle, også.

Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Les på norsk

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohccit oahpaheaddjeohppui - eanebut háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohcamušain.

    Dan čájehit Oktasašsisaváldin-logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektedieđa ja medisiidna leat ain dat bivnnuheamos oahput.

    Ohccit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohcciidlohku oahpaheaddjeohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.