Hopp til innhold

– Vi hadde et ønske om å forandre verden

En ungdomsgjeng med et brennende ønske om å forandre verden ble starten på urfolksfestivalen Riddu Riđđu i Kåfjord. 24 år etter vil mange si at de klarte nettopp det.

Riddu Riddu før og nå

Riddu Riđđu har utviklet seg fra å være en dag med konsert og grilling, til en internasjonal urfolksfestival.

Foto: Lene Hansen/Ørjan Bertelsen

Riddu har hatt betydning både politisk og kulturelt. Og i tillegg til å ha bidratt til lokal samisk oppvåkning har den vokst seg fremst blant internasjonale urfolksfestivaler.

Så det er kanskje ikke rart at den første festivalsjefen blir stolt når noen nevner Riddu Riđđu i dag.

– Jeg blir både glad og stolt, og nesten litt rørt. Over at denne bitte lille bygda og de få menneskene som vi var i begynnelsen og så konfliktfullt som det var, har klart å bygge opp en så fantastisk historie.

– Det samiske var i ferd med å dø ut

Terroren på Utøya stopper ikke oss, sier Lene Hansen

Lene Hansen har hatt tre perioder som festivalsjef og en periode som styreleder under Riddu Riddu.

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Lene Hansen var 19 år den nyttårsaften to eldre gutter banket på døren hennes i Manndalen i Kåfjord i Troms.

«Lene, vil du være med å redde verden?»

– Ja, selvfølgelig ville jeg det. Jeg var 19 år, og lurte på hva som skulle skje. Jeg fikk til svar at vi skulle starte en samisk ungdomsforening som skulle jobbe med å bevisstgjøre ungdom. Spesielt rundt den samiske bakgrunnen som kommunen vår hadde og prøve å styrke den samiske identiteten, særlig blant ungdom i Kåfjord. For vi så at det var i ferd med å dø ut.

Ni ungdommer stiftet denne nyttårskvelden Gaivuona Sami Nuorat, Kåfjord sameungdom. Sommeren etter i 1991 ble den første festivalen arrangert. I dag kalles det bare grillfesten. En fredag i skogen, med påfølgende konsert på bygdehuset dagen etter.

– Det var rundt 30 tilskuere der, og det var for det meste familie og støttespillere. Selv om det nesten var litt stusslig, så var det et modig opprør. Folk lurte på hva i himmelens navn som skjedde, og ikke minst var det mye skepsis til at vi skulle begynne å snakke høyt om det samiske og synliggjøre det. Det samiske var vi jo ferdige med, forteller Lene Hansen.

– Kåfjord ble flyttet lenger fram i telefonkatalogen

Skyter på samiske skilt

I 1995 ble det samiske navnet på Kåfjord kommune skutt bort med hagl. Her med sametingsrepresentantene Mary Mikalsen Trollvik og Geir Tommy Pedersen som reagerte sterkt på det.

Foto: Sætra, Gunnar / Scanpix

Mye har skjedd siden den første festivalen. I 1995 ble festivalen flyttet utendørs og fikk navnet Riddu Riđđu «Liten storm på kysten». Og storm har det vært.

– Det var en tid der folk var veldig provosert over at kommunen, som den eneste kommunen i Troms, ble en del av samisk forvaltningsområde. Det betydde at Kåfjord kommune ble flyttet lenger fram i telefonkatalogen til G, fordi vi fikk et samisk navn: Gaivuona Suokhan. Vi ble en tospråklig kommune der også skilting skulle være på samisk.

Det kokte i Kåfjord på denne tiden. Unger med foreldre som sympatiserte med det samiske ble holdt utenfor bursdagsfeiringer og veiskiltene ble skutt på. Noe som blant annet førte til den ironiske skiltskytterrapen fra Totalteateret.

«Kom ikke hit og lure mainnskit på folk. Man må førr faen kunne læse skilt uten å trænge tolk»

Lene Hansen mener at Riddu til tross for mye oppstyr, raskt ble en viktig arena.

– Jeg tror at med Riddu fikk man en plass til å både prøve og øve seg, og lukte på det samiske. For det å melde seg inn samemanntallet var veldig alvorlig. Riddu var en fin plass hvor man kunne forsone seg med den historien man hadde, og også være den man faktisk var.

Her kan du høre hele skiltskytterrapen fra Totalteateret:

– Uvurderlig betydning

Fra 2009 hadde Riddu Riđđu knutepunktstatus med fast statlig tilskudd. Etter tre perioder som festivalsjef, og en periode som styreleder, er Lene Hansen kanskje inhabil når det gjelder å si hva festivalen har betydd. Hun sier gjerne noe om det likevel.

– Jeg ser at det har betydd veldig mye. Riddu er en politisk festival. Det er umulig å fremme noe som er i en slags minoritetsposisjon uten at det blir politisk.

Else Grethe Broderstad

Instituttleder Else Grete Broderstad, ved senter for samiske studier på UiT, mener bestemt at Riddu har betydd mye og noe spesielt.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Hansen sitt syn på Riddu støttes av instituttleder Else Grete Broderstad, ved senter for samiske studier, UiT Norges arktiske universitet.

– Festivalen har hatt en helt uvurderlig betydning. Det gjelder både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Allerede på et veldig tidlig stadium inntok man internasjonale elementer inn i festivalen. Sånn sett er det en viktig urfolksarena, ikke bare nasjonalt og i Sápmi, men internasjonalt.

Hun mener at Riddu har ført til mange positive ting, også utover betydningen festivalen har hatt for det samiske.

– Riddu Riđđu har vært en viktig inspirasjon for andre. De har vært flinke til å ta inn nye ting og elementer. De tør å utfordre på en ny måte som bidrar til at folk føler seg inkludert uansett hvor man kommer fra i verden.

Jubileet som ble marerittet

Festivalen i 2011 skulle være festivalens høydepunkt så langt. Folk i staben og festivaldeltakere så fram til tidenes Riddu Riđđu.

– Vi skulle feire 20. års jubileum og virkelig være stolt over det vi hadde klart å utrette. Den dagen ble helt annerledes enn det vi både hadde håpet og tenkt, sier Lene Hansen.

Jubileet i Manndalen var i gang da skuddene falt i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Ylva Helene Schwenke og Lene Hansen

Datteren til Lene Hansen, Ylva Helene Schwenke ble skutt på Utøya 22. juli 2011. Her er de etter terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Riddu ble ekstra berørt i og med at jeg ble rammet på den måten jeg gjorde. Datteren min ble først meldt savnet og etter hvert fikk vi vite at hun var skutt. Det er klart det preget organisasjonen en god stund etterpå, men jeg har inntrykk av at Riddu har blitt enda sterkere i troen på at de verdiene og budskapet som festivalen har.

Datteren til Lene kom heldigvis fra Utøya med livet i behold, og året etter tok de Riddu-sletta tilbake. Lene, Riddu og Norge har sine sår, men festivallivet går videre.

– Bruker festivalen til forskning og utdanning

Gjestene har vært mange og fra hele verden. Det har vært store internasjonale stjerner og det har vært lokale artister, som har blitt stjerner etter hvert. Kanskje ikke helt som noen turte tenke den nyttårsaften i 1991.

– At det skulle bli så stort hadde vi selvfølgelig ikke trodd. Men at det fortsatt varer og er, tror jeg vi mer kan se oss i speilene og være ordentlig stolt over.

Årets festival som går av stabelen fra 8.-12. juli for 24. gang. Som vanlig vil det bli presentert et bredt program med blant annet egen barnefestival, kunstutstilling, litteratur og musikk.

I år vil også UiT bidra med kunnskap på Riddu Riđđu i form av to seminarer om tvangsevakueringen av Nord-Troms og Finnmark, og om fiskeripolitikk. UiT-rektor Anne Husebekk vil stå for den offisielle åpningen av festivalen torsdag.

Også hun er klar på at Riddu har betydd mye for mange.

– Det er en viktig arena for urbefolkninger fra hele verden. Festivalen formidler kunnskap og kultur om og for urfolk og for gjester uten urfolksbakgrunn. For universitetet sin del vil vi bruke festivalen som kilde til forskning, utdanning og formidling, sier Husebekk.

Se bilder fra Riddu gjennom årene som har gått:

– Noe ingen andre i verden hadde vært med på

Gjennom årene har det vært mange høydepunkter for Lene Hansen, men hvis hun skal velge et så er det ikke Buffy Sainte-Marie, Mari Boine eller ørkenblues. Men noe som skjedde i skogen i Manndalen 1996.

– Det var Sainkho Namtchylak fra Tuva i Sibir som var der. Det var første gangen vi hørte strupesang. Da skjedde det noe, rett og slett et magisk øyeblikk. Det var i skogen, og det var akkurat som fuglene lettet fra trærne. Så kom Wimme Saari. Da følte du virkelig at du var med på noe som ingen andre i verden hadde vært med på, og det er den følelsen Riddu gir.

NRK er sterkt til stede under årets Riddu Riđđu, og du kan følge dekningen vår her.