Hopp til innhold

Krever at undervisningen starter omgående

I Tysfjord holdes elever hjemme i protest mot midlertidig nedleggelse av ungdomstrinnet på Storjord. Nå krever flertallet i kommunestyret at undervisningen settes i gang omgående.

Storjord oppvekstsenter

MIDLERTIDIG NEDLAGT: Administrasjonen har midlertidig lagt ned undervisningen for ungdomsskoleelevene på Storjord oppvekstsenter i Tysfjord.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

«Undertegnede, som representerer et flertall av kommunestyremedlemmene i Tysfjord, krever herved at ordføreren sørger for at rektor ved Storjord oppvekstsenter sitt opplegg av 28.09.2016 for forsvarlig bemanning for å ivareta opplæringen for 1.-10. klasse omgående iverksettes av kommunen.»

Det skriver 10 av 17 kommunestyrerepresentanter i et brev til ordføreren onsdag.

Hjemmeundervisning

Fem barn er tatt ut i streik fra skolen i ren protest mot midlertidig nedleggelse av ungdomstrinnet på Storjord i Tysfjord. Kommunen skylder på lærermangel.

Tor Asgeir Johansen

Ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap) må sove på brevet før han svarer på hva han skal gjøre med saken.

Foto: Naima Khan Nergård / NRK

Disse barna har i ettertid fått hjemmeundervisning i påvente av en løsning på konflikten mellom familiene og kommunen.

Etter det NRK erfarer skal uenigheter om lønn være én av årsakene til at problemet med lærermangel enda ikke er løst.

Bakgrunnen for kravet i brevet til ordføreren er at ordføreren avviste et ekstraordinært kommunestyremøte fra syv politikere, der skolekonflikten skulle løses.

Rektoren foreslo løsning

Brevet er signert av fem politikere på vegne av Senterpartiet (2 representanter), Felleslista (4), Sosialistisk venstreparti (1), Tverrpolitisk liste (2) og én uavhengig representant som stilte til valg for Arbeiderpartiet.

Rektorens forslag, som ble sendt til kommunen 29. september, innebærer ansettelse av to navngitte lærere, slik at skolen er bemannet med totalt fem personer. Disse skal etter planen undervise alle elevene fra 1. til 10. klasse.

«Dette vil være forsvarlig bemanning for å ivareta opplæringen for 1.-10. klasse», skrev rektor Sissel Norås til kommunen, uten at situasjonen løste seg da.

Mottatt brevet

Ordføreren bekrefter å ha mottatt brevet, men sier det er for tidlig å svare på hva som kommer til å skje nå.

– Jeg har mottatt brevet nå i kveld. Men hva vi skal gjøre med saken kan jeg ikke svare på stående fot. Det må jeg komme tilbake til i morgen, svarer ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap).

Dersom ordføreren ikke innfrir kravet, krever politikerne et ekstraordinært kommunestyremøte omgående, for å finne en forsvarlig løsning.

Korte nyheter

 • Evakueringene i Troms videreføres

  Politiet i Troms informerer lørdag ettermiddag om at evakueringa av de 22 innbyggerne i Breivikeidet, Oldervik, Vasstrand i Tromsø kommune, samt de berørte beboerne på Reinøya i Karlsøy kommune, videreføres.

  Skredsituasjonen er uendret i Troms, og politimester i Troms har derfor besluttet å videreføre evakuering på Reinøya, Oldervik, Breivikeidet og Vasstrand inntil videre.

  Politimesterens beslutning er gjort etter anbefaling fra kommunene og aktører med skredfaglig kompetanse.

  Lørdag og søndag vil det gjøres skredundersøkelser på lokasjonene som er evakuert. Det vil gjøres daglige vurderinger om evakueringen skal oppheves.

  De evakuerte blir orientert av sine kommuner.

 • Venter 1.000 skiturister, men får ikke sendt SMS om snøskredfare

  De får ikke lov å sende ut SMS om snøskredfare på egenhånd, derfor ber nå Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen om en najsonal varslingstjeneste.

  – Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

  To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

  – Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.

 • – Folk isolert av snøskred mangler mat og medisin

  Etter varsler om at mennesker isolert av snøskred mangler mat og medisiner, setter Finnmark Røde Kors alle frivillige i beredskap. Det melder Røde Kors i en pressemelding.

  – Vi har lørdag fått de første rapportene om at mennesker som er isolert ikke har tilgang på mat og i noen tilfeller medisiner, så det haster å få hjulpet mennesker som nå er rammet av de mange snøskredene, sier Anette Kristiansen Karlsen, distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Finnmark.

  Politiet sier til NRK at de ikke er kjent med at folk som er isolert mangler mat og medisiner.