Kongen og statsministeren deltar i storslått samisk feiring i Trondheim

H.M. Kong Harald V og statsministeren kommer til Trondheim 6. februar 2017 for å være med på den samiske 100-årsmarkeringen.

Kong Harald holder tale under hageselskapet.

Norges statsoverhode Kong Harald V har sagt ja til å være med på den samiske feiringen i Trondheim i 2017.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Feiringen skal være en flott markering av 100 års kamp for samisk språk og kultur. Vi er derfor veldig glad for at H.M. Kongen og statsministeren deltar på feiringen av samenes første landsmøte, uttaler sametingspresident Aili Keskitalo i en pressemelding.

Det første samiske landsmøtet ble holdt 6. februar 1917 i Trondheim.

Sametinget, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune skal sammen markere 100-års-jubileet i 2017.

Hovedmarkeringen skjer i Jubileumsuka, 5. – 12. februar, Trondheim.

Storslått feiring

Det vil bli en storslått jubileumsfeiring med et enormt bredt og mangfoldig innhold.

Jubileumsforestilligen Jielemen Aavoe, Vidderna inom mig, teaterforestillingen Elsa Laula og tre dagers folkefest på Torvet er bare en del av innholdet.

Statsministeren deltar på åpningsmarkeringen på Torvet i Trondheim 6. februar.

H.M. Kong Harald vil være tilstede på Jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen, på utstillingsåpningen for ”Bååstede – tilbakeføring av samisk kulturarv” på Erkebispegården i tillegg til Jubileumsforestillingen i Olavshallen og Jubileumsmiddagen på kvelden.

Sametinget i Norge, Sverige og Finland holder møter i Trondheim under jubileumsuken. Samerådet holder sin 21. samekonferanse fra torsdag 9. februar i Trondheim.

Jielemen Aavoe

Det samiske nasjonalteateret Beaivváš og Kringkastingsorkesteret (KORK) arrangerer i samarbeid med Tråante 2017 en helt spesiell jubileumsforestilling, som presenteres i Olavshallen 6. februar.

Artister som er med; Mari Boine, Sofia Jannok, Marja Mortensson, Wimme Saari, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Bjørn Sundquist, Egil Keskitalo og Mary Sarre.

Dramatiker Rawdna Carita Eira

Komponist Frode Fjellheim

Dirigent Anders Eljas

Regi/Bïhkedimmie Rolf Degerlund