NRK Meny
Normal

Klar med milliardinvestering

Det skotske selskapet Cairn Energy vil investere 1,2 milliarder dollar i grønlandske oljefelter.

En del av mannskapet på Stena Don.

Cairn Energy har tro på lønnsomme forekomster av olje utenfor Grønland.

Foto: cairnenergy.com

Kuupik Kleist og Dr Mike Watts fra Cairn Energy.

Kuupik Kleist og Dr Mike Watts fra Cairn Energy.

Foto: cairnenergy.com

Cairn Energy vil investere 1,2 milliarder dollar i 12 oljebrønner utenfor kysten av Grønland over de neste tre årene.

Selskapet har foreløpig investert 400 millioner dollar i fire oljebrønner i den arktiske regionen i år, og har både funnet olje og gass utenfor Grønland.

Cairn Energys øverste direktør, Mike Watts, sier til den britiske avisa The Independent at han kaller selskapets nettopp avsluttede første boresong for en "royal flush" - et uttrykk for virkelig gode kort hvis man spiller poker.

Første oljefunn noensinne utenfor Grønland

I midten av august i år rapporterte Cairn om funnet av gass i T8-brønnen i østkysten av Grønland.

I siste halvdel av september opplyste oljeleteselskapet at det er funnet olje i Alpha-brønnen i havet vest for Disko-Nuussuaq . Oljen er observert i en 400 meter tykk seksjon i en serie av vulkanske bergarter.

Det er det første oljefunn noensinne i den grønlandske undergrunn. Laboratorieundersøkelser av forskjellige oljeholdige prøver fra brønnen bekrefter tilstedeværelsen av to oljetyper med forskjellig opprinnelse og såkalt grader av modenhet. Oljen er funnet i i Alpha-brønnen, som bores av boreriggen Stena Don i havet vest for Disko-øya.

US Geological Survey estimerer at det er olje for godt 21.375 milliarder danske kroner eller cirka 22.718 milliarder norske kroner i dette området.