Hopp til innhold

Keiino: – Det er Freds fortjeneste

TEL AVIV (NRK): Keiino ble kveldens store publikumsfavoritt. Nå «dedikerer» Tom Hugo (40) og Alexandra Rotan (22) den gode plasseringen til det samiske bandmedlemmet Fred Buljo (31).

Keiino jubler etter 5. plass i Eurovision 2019

JAAA!: Det var tre fornøyde ansikt som møtte den norske pressen etter å ha blitt Europas favoritter. Fra venstre: Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Fred jobber så utrolig hardt. Kraften han har når han joiker er eksepsjonell, sier Rotan til det samlede norske pressekorpset.

Keiino og resten av Norge ble nok sjokkert etter å ha mottatt publikumsstemmene. For etter juryprøven lå Keiino på 15. plass. Da de fikk 291 poeng fra Europa tok de et byks opp på listene og endte til slutt på 5. plass.

Det var forhåndsfavoritten Duncan Laurence med sangen «Arcade» som stakk av med seieren.

– Jeg er veldig stolt over den samiske bakgrunnen og kulturen min, sier Buljo.

VINNER: Slik så det ut da Duncan Laurence gikk av med seieren.

– Supermann!

De siste dagene i Tel Aviv har flere personer beskrevet Buljos joik som X-faktoren i bidraget. Det har også smittet på over resten av Europa.

Buljo er oppvokst i den samiske bygden Kautokeino hvor han bodde i sine ungdomsår. Han flyttet fra Kautokeino etter å ha fullført videregående skole.

Før han meldte seg på Melodi Grand Prix med Keiino hadde han aldri joiket offentlig. Nå har den tradisjonelle folkemusikken stiftet bekjentskap med over 200 millioner TV-seere.

– Dette viser at joiken, som er en av Europas eldste sangtradisjoner, berører folkesjela sier Buljo.

I pressesenteret var det flere som joiket med da Buljo dro i gang den kraftfulle joiken.

– Fred er en supermann. Det er hans fortjeneste at vi står her, bryter Tom Hugo ut.

Keiino i fyr og flamme

EUROPAS FAVORITT ON FIRE: Det ble hett på scenen og det gikk nok også et jern varmt da Norge fikk utrolige 291 poeng fra publikumsstemmene.

Foto: Sebastian Scheiner / AP

Avslørte nytt album

2019 er også FNs år for urfolksspråk. Gjennom året skal de styrke urfolksspråk og sametinget har fått 1.1 millioner kroner for å synliggjøre FN-saken.

– Nå kan vi fortsette arbeidet med å styrke truede språk. Det er også ett av målene til Keiino dette året. Vi skal lage et konseptalbum med urfolksspråk fra hele verden, sier Buljo.

Natt til søndag, rett etter finalen, så var det en festklar gjeng som møtte norsk presse. Tom Hugo hadde nemlig hørt at nattklubbene i byen skulle være åpne til klokken syv på morgenen. Haken ved dette er at de måtte sjekke ut av hotellet før klokken tolv.

– Vi har sikkert fremført «Spirit in the sky» tusen ganger, men hvis noen ber oss om å synge den på nattklubben er vi nok ikke tunge å be, sier Hugo.

ELLEVILT: Norge fikk 291 poeng fra publikumsstemmene – dette til ellevill jubel (selvsagt).

Korte nyheter

 • UiT bruker mye penger på fusk

  UiT Norges Arktiske Universitet har hittil i år brukt 300.000 kroner på å betale advokatene til studenter som anklages for fusk. Det skriver avisa iTromsø. Så mange som 46 studenter ble i følge avisa utestengt fra UiT i fjor for fusk på eksamen, et rekordhøyt antall. De 300.000 UiT foreløpig har brukt, angår utgifter til 22 enkeltsaker. Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, mener dette er et viktig rettssikkerhetsprinsipp til de det angår.

  UiT Norges arktiske universitet i Harstad
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Spår at joik erstatter nasjonalsang

  På lørdag ble "Sámi Eatnan Duoddariid" av Nils-Aslak Valkeapää vedtatt som den samiske nasjonaljoiken under Samerådets 22. konferanse i Gällivare. Nå spår litteraturviter Harald Gaski at folk kommer til å bruke joiken som samenes nasjonalsang

  – Jeg har på følelsen at denne joiken kommer til å erstatte Samefolkets sang. Det blir spennende å se hvilken av de som kommer til å høres under feiringen av samenes nasjonaldag om ti år, sier Gaski.

  Sametingets plenumsmøter åpnes alltid med Isak Sabas samefolkets sang. Sametingsrepresentant for flyttsamelista Berit Marie P. Eira forteller at hun ikke er klar for å bytte ut samefolkets sang med nasjonaljoiken.

  – Jeg syns det er veldig passende å starte plenumsmøtet med samefolkets sang, men håper vi ikke kommer til det stadiet at det blir konkuranse mellom joiken og sangen.

 • Ådå girjjevuorkkár Hábmerin

  Bendik Osland Kalsnes Nesoddenis la fássta virgev oadtjum girjjevuorkkárin Ájluovta girjjevuorkán Hábmerin. Duodden la sån skåvllågirjjevuorkkár Hábmera girjjevuorkán ja Knut Hamsun joarkkaskåvlå girjjevuorkán.

  Kalsnes Hábmerij bådij basádismánon åvdep jage ja bargaj dalloj sadjásattjan Hábmera girjjevuorkán.

  Dá giesse l nuora giessebargo tjadá The Quartz Corpan mállim ja divvom girjjevuorkáv Ájluovtan.

  Dav tjálla Nuorttasáltto avijssa.