Hopp til innhold

FN-veteran: – Det skumle har jeg lagt bak meg

Karasjokingen Kåre Balto (61) er en av 21.326 nordmenn som har tjenestegjort som FN-soldat i Libanon. Ikke alle var så heldige å komme tilbake i live.

FN-medalje, Kåre Balto

Oberstløytnant Stein Høye fester medaljen på kofta til en stolt Kåre Balto. Høye er Sjef Finnmark heimevernsdistrikt 17.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

– Det skumle og det farlige jeg opplevde i løpet av de seks månedene i Libanon, har jeg for lengst lagt bak meg og det vil jeg ikke snakke om på en dag som denne, sier en tydelig rørt Kåre Balto til NRK i forbindelse med utdelingen av medaljen.

6. april 2018 fikk mer 2300 veteraner utdelt medalje for deres innsats i UNIFIL-operasjonen i Libanon i perioden 1978-1998. Nærmere 20 veteraner fra Finnmark fikk sin medalje under en verdig seremoni på Garnisonen i Porsanger.

Kåre Balto

Kåre Balto med FN-flagget på skjermen i bakgrunnen. – Den blå bereten (lua) og hjelmen var med på tilkjennegi for alle at vi representert FN. Da forsto de fleste at vi ikke var en part i krigen, sier Balto.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Kåre Balto fra Karasjok tjenestegjorde i geværtroppen kompani B i Libanon fra november 1984 til mai 1985. Da var han 26 år gammel.

– Det er en stor ære. Det er spesielt artig å tenke på at jeg sammen med andre soldater var på FN-tjeneste i Libanon. Dette var et fredsoppdrag, og ikke noe krigsoppdrag, sier Balto.

Ikke alle kom hjem i live

Medaljen FN-veteranene ble tildelt kalles Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Kåre Balto er glad for både medaljen og den lærdommen seks måneder i Libanon har gitt ham.

– Dette er en lærdom for livet. Jeg fikk med egne øyne se hvordan folk klarte seg i hverdagen, selv om de var omgitt av krig og elendighet. Livsgleden var der hele tiden til tross for dette, forklarer FN-veteranen.

Sør-Libanon i 1978

Israel angrep og okkuperte Sør-Libanon i 1978. Da vedtok FNs sikkerhetsråd at det måtte settes inn en fredsbevarende styrke der. Norge sendte straks soldater dit.

Foto: Arkiv / NRK

– Vårt oppdrag var å sørge for at det ikke ble smuglet inn våpen i området, og vi skulle beskytte lokalbefolkningen. Vi skulle patruljere området og forhindre at det ble lagt ut miner. Vårt oppdrag var også å overvåke grensen, forteller Balto.

Kåre Balto som FN-soldat

Kåre Balto smiler til fotografen. Bildet er tatt i Sør-Libanon i 1985.

Foto: Privat

Ikke alle var like heldig som de som fikk utdelt medalje på fredag. Av 21.326 norske FN-soldater i Libanon, var det 21 som ikke kom hjem i live.

– Mens jeg var der gikk det bra, men like etterpå ble det stadig vanligere med angrep fra selvmordsbombere.

Opplevde å bli beskutt

Major Ernst Roy Lindsø var i Libanon fra mai til desember i 1985. Han tjenestegjorde som vakthavende befal i kompani A.

– Oppdraget var krevende, men vi var veldig profesjonelle alle mann. Vi hadde flere episoder som noen fortsatt sliter med i ettertid. Jeg har blant annet en medsoldat som i dag sliter veldig mye psykisk, sier Lindsø.

Major Ernst Roy Lindsø

Major Ernst Roy Lindsø var befal i den norske FN-styrken i 1985.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Flere av situasjonene Lindsø og hans soldater opplevde var livstruende.

– Oppdraget var nok ikke ufarlig. På patrulje opplevde vi ofte at vi var i situasjoner der vi ble beskutt og da var vi usikre på hvordan dette skulle gå, innrømmer Lindsø.

Majoren sier han føler seg stolt og ydmyk over å få utdelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.

– Det betyr mye for meg å ha vært med på dette FN-oppdraget for å sikre freden i området, sier Lindsø.

FN-veteraner fra Karasjok

FN-VETERANER FRA KARASJOK. Fra venstre: Aslak Guttorm, Bengt Roger Kåven, Kåre Balto, Jens Tore Heim, Arne Boine og Thoralf Balto.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter