Hopp til innhold

– Jeg måtte bare venne meg til det kjølige været

Hun reiste over 15.000 kilometer for å komme seg til Riddu Riđđu-festivalen i Troms. – Det var litt vanskelig å sove i telt når det var så kaldt, sier Janny Milne.

Janny Milne

Det er første gang Janny Milne er i Skandinavia, etter at hun ble invitert til Riddu Riđđu-festivalen i Troms.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Og det er kanskje ikke så rart at Janny, som er fra nord i Australia hvor det er varmest, slet litt ekstra med det kjølige været under festivalen sist helg. Til tider viste gradestokken nemlig temperaturer så lave som fem og seks plussgrader.

– Det som skjer på dagtid her er verdt kulden, så jeg får bare venne meg til det. Spesielt siden jeg skal videre til Island, ler hun.

Til daglig er hun ansvarlig for å arrangere en årlig musikk- og dansefestival på andre siden av kloden, i Australia. Derfor kunne ikke Janny la sjansen gå fra seg da hun ble invitert til Kåfjord og Riddu Riđđu.

Karoline Trollvik, festivalsjef på Riddu

Festivalsjef Karoline Trollvik kan fortelle om en økning i antall forhåndssolgte festivalpass, og opp imot 200 frivillige.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Jeg har kommet til Skandinavia bare på grunn av Riddu, men når jeg først er her skal jeg «backpacke» litt rundt. Jeg bor i telt, for det er fryktelig dyrt her.

Mange reiser langt

Karoline Trollvik er festivalsjef for Riddu, og kan fortelle til NRK at de har et sterkt fokus på å ikke bare tiltrekke seg urfolk. Det er også derfor de hvert år også får besøk av nordmenn så vel som besøkende fra andre land.

– Vi vil jo få frem en forståelse for urfolkskultur, da nytter det ikke å bare ha en festival som tiltrekker seg urfolk, sier hun.

Ifølge festivalsjefen har Riddu i år hatt nesten 200 frivillige med på laget, hvorav flere av de kom reisende langveis fra. Hun nevner Kina og Canada som to eksempler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Olsen, Karoline Trollvik

Urfolk fra Taiwan var Årets urfolk under Riddu-festivalen. Her blir sametingsråd Henrik Olsen og festivalsjef Karoline Trollvik hedret.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Janny Milne er imponert over måten Riddu har organisert festivalen.

– Jeg elsker å se ulike urfolk møtes. Selv om mange har en begrenset engelsk, deler de kulturen sin med hverandre, som det ligger kraftfulle meninger bak.

Erfaringer

Hun er spesielt fornøyd med at hun fikk med seg bandet Hanggai, som hun har sett tidligere både i England, Mongolia og Australia.

– Det er ekte, kraftfull urfolksmusikk.

Australieren drar nå med seg erfaringene fra Riddu til hjemlandet, hvor festivalen hun arrangerer blant annet går ut på å hjelpe flyktninger til å bosette seg i landet.

– Musikk og sang er en måte å gjøre det på. Jeg får mange kontakter her, og håper jeg kommer tilbake.

Les mer om Riddu-festivalen her!

Se hva folk på Riddu-sletta sier om festivalen:

Folk på Riddu-sletta om festivalen

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat