Gode tider for samisk filmproduksjon

Samiske filmskapere har tatt den samiske filmbransjen til nye høyder, med over 40 filmer i vente.

Fra innspillingen av "giitu, giitu"

9 år gamle Áila Maja Utsi skuespiller en noe sjokkert jente som for første gang møter en åndelig praksis som kan være noe underlig og nærmest bisarr for henne.

Foto: Torgrim Halvari

Samisk filminstitutt har hittil i år bevilget nærmere 1,3 millioner til samiske filmer.

– Gående har vi 11 kortfilmer og 11 dokumentarer, 12 langfilmer, 3 dramaserier og flere animasjonsprosjekter, forteller Direktør i Internasjonalt samisk filminstitutt (ISFI), Anne Lajla Utsi.

ISFI bevilger to ganger i året og en ny bevilgningsrunde er rett rundt hjørnet. Til nå har de mottatt 15-16 søknader.

– Det er en ganske spesiell situasjon.

Direktør for Internasjonalt Samisk Filminstitutt Anne Lajla Utsi er fornøyd med nytt statsbudjettt

Direktør i Internasjonalt Samisk filminstitutt Anne Lajla Utsi spår samisk filmproduksjon en lys framtid.

Foto: Internasjonalt Samisk Filminstitutt

Gode tider for samisk filmproduksjon

Manusforfatter og regissør Elle Sofe Henriksen har travle dager med to filmer som spilles inn denne uka. Premieredatoene er ikke satt, men Henriksen sier at de før jul skal være ferdig med klipping og etterarbeid.

Elle Sofe Henriksen

Filmregissør og manusforfatter Elle Sofe Henriksen, har to filminnspillinger denne uka. Filmene «Giitu, giitu» og «Ribadit» har premiere til neste år.

Foto: Aslak Mikal Mienna

– Planen er å være ferdig til starten av nyåret.

Det samiske publikum vil kunne glede seg over mange nye samiske filmproduksjoner.

Utsi ser lyst på samisk film i tiden fremover.

– Jeg tror at film vil bli en av de viktigste samiske kulturnæringene. Det gir så mange muligheter. Skulle det komme en stor filmproduksjon vil det genere mye penger, fordi mange må i sving. Også når filmen er ferdig, er det et bra produkt som vi vil kunne bruke til å markedsføre oss selv med.

Elle Sofe Henriksen og filmteamet

"Giitu, giitu" blir spilt inn i blant annet Kautokeino kirke.

Foto: Aslak Mikal Mienna

Tilrettelagt ordning til filmskaperne

– Samisk film og filmskapere har utviklet seg mye de siste 5 årene. Vi er blitt flere filmskapere og vi har fått produsert flere langfilmer, forteller Elle Sofe Henriksen.

Anne Lajla tror at grunnen til den økende interessen for samisk filmproduksjon kommer av at samiske filmskapere har et eget filminstitutt.

– Det gis egne bevilgninger til å lage samiske filmer.

Ordningen er tilrettelagt for at det skal lages flere samiske filmer av samiske filmskapere.

– Det har gjort noe med filmsituasjonen. Nå kommer det ikke lenger så mange utenfra for å lage filmer om oss, nå kan vi gjøre det selv, sier Anne Lajla Utsi.

Filminnspilling i Kautokeino kirke.

Elle Sofe Henriksen jobber med filmen «Giitu, giitu» («Takk, takk»), som tar for seg den åndelige praksisen.

Foto: Torgrim Halvari

Korte nyheter

 • Utenriksministere møtes i Tromsø

  Utenriksministre fra fire land møtes når Barentsrådet holder møte i Tromsø i 26. oktober. Norges Anniken Huitfeldt, Finlands Pekka Olavi Haavisto, Russlands Sergej Lavrov og Islands Gudlaugur Thór Thórdarson bekrefter sin ankomst, skriver Nordlys. Barentsrådet er et regionalt samarbeidsforum for utvikling av Barents-regionen. Norge har de to siste årene hatt formannskapet og nå overtar Finland roret.

  Sergej Lavrov
  Foto: AP
 • Håper Fosen-dommen blir en vekker

  Forsker Susanne Normann håper Fosen-dommen blir en vekker både for myndighetene og utbyggerne, skriver Europower Energi. – Samene har følt seg fullstendig overkjørt av vindkraftutbyggerne, sier Normann. Hun har nylig levert sin doktoravhandling om klimatiltak i urfolk-sammenheng i Brasil og Norge, herunder vindkraftutbygging i sørsamiske områder.

  Susanne Normann
  Foto: Nordlandsforskning
 • LAN med fokus på slektsgransking

  – Dette skal bli skikkelig morsomt og spennende. Det uttaler initiativtakerne for den første slekts-LAN noensinne Peter Berg Mikkelsen og Ragnhild Lien i det lulesamiske senteret Árran i Hamarøy. Arrangementet går for seg på lørdag i Árran, og arrangementet er åpent for alle som er interessert i slekt og slektsforskning. Arrangementet er en del av den samiske språkuka Giellavahkko. Les mer om det her.

  Peter Berg Mikkelsen, Ragnhild Lien Slekts-LAN
  Foto: Sander Andersen / NRK