Hopp til innhold

Ingen samer i ESC – men verdens urfolk er representert

I morgen braker verdens største musikkshow løs i Kiev, dette uten Elin Kåven som ble nummer tre i den norske kvalifiseringen. Dermed er det ingen samer med, men verdens urfolk er representert.

Ukraine Eurovision Song Contest

FINALE: Her feirer Isaiah Firebrace sammen med resten av Australias delegasjon at de har gått videre i Eurovision Song Contest.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Den 17 år gamle Aboriginer-gutten Isaiah Firebrace skal i morgen kanskje gjøre sin største og viktigste opptreden så langt. Australias og verdens øyne rettes mot Firebrace når han skal fremføre låten «Don't Come Easy» under finalen i Eurovision Song Contest (ESC) lørdag kveld.

Firebrace har til tross for sin unge alder fått et stort navn i hjemlandet. 17-åringen har vunnet den Australske versjonen av «The X Factor» i 2016 og representerer nå moderlandet.

Ukraine Eurovision Isaiah Firebrace

SANGTALENT: Isaiah Firebrace fremfører her låten sin "Don't Come Easy" under testene i Kiev, mandag 8. mai.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

– Jeg er så takknemlig for posisjonen jeg er i nå. Jeg vil ikke bare inspiserer urfolksungdommer med sangene mine, men også andre ungdommer, sier Firebrace.

Beæret over ESC-deltagelsen

Et par dager etter at Firebrace tok seieren i «The X Factor» spøkte 17-åringen med at han ville delta i ESC. Spøken gikk fort over til virkelighet.

– Det er helt utrolig stort, jeg lurer fortsatt på hvordan dette egentlig har skjedd. Dette er min største drøm. Bare det å få lov til å spille i Europa er stort, sier Firebrace.

Gjennom seieren i TV-konkurransen, og nå deltagelsen i ESC, har unggutten vært mye i rampelyset. Søstrene til Firebrace, Janah og Sarah, sier at lillebroren deres så langt har taklet det å være i medias søkelys.

– I våre øyne har han ikke endret seg selv om han er i rampelyset. Han vokser fysisk, men mennesket innvendig endrer seg ikke.

Sarah (t.v.) og Janah Firebrace

– HARDTARBEIDENDE: Storesøstrene til Isaiah Firebrace, Sarah (til venstre) og Janah, sier at lillebroren deres har jobbet hardt for å nå dit han er i dag, og at han fortjener alt det han får til.

Foto: Kris Flanders / WITBN

Representerer urfolkene

Den kjente samiske artisten Elin Kåven deltok sammen med bandet sitt «Elin & The Woods» i den Norske kvalifiseringen til ESC-konkurransen. Hun kom seg ikke til Kiev og den internasjonale finalen, men er glad for at verdens urfolk blir representert.

– Sangen som Isaiah fremfører er på engelsk, og hans deltagelse kan gjøre slik at de (journ.anm. Australia) til neste år kanskje tar med en aboriginsk sang. Jeg synes det er bra at urfolk blir representert, sier Kåven.

Og Kåven's vurdering av sangen er utelukkende positiv.

Det er en veldig fin sang synes jeg! Jeg tror han kommer til å klare seg veldig fint.

Finalen i Eurovision Song Contest kan du se på NRK1 fra klokken 21.00 lørdag 13. mai.

Elin & The Woods

ELIN & THE WOODS: Her er tomannsbandet hvor Kåven er frontfigur. Robin Lynch utgjør den andre halvdelen av bandet.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Korte nyheter

  • Tapte i sak om millioner i erstatning for rovdyrskade

    Tirsdag kom Borgarting lagmannsrett med dommen i en sak hvor reineiere fra Reinbeitedistrikt 6 Várjjatnjárga i Øst-Finnmark har gått til sak mot staten ved Klima- og miljødepartementet, skriver rovdyr.org.

    Reineierne, som ikke pålegges saksomkostninger, planlegger å anke til Høyesterett. De mener staten urettmessig har avkortet to millioner kroner i rovdyrskadeerstatning

    Tvisten oppsto da reinflokken fra Reinbeitedistrikt 6 Várjjatnjárga beitet i nabodistriktet lengre enn tillatt, og staten avkortet erstatningen for rovviltskader.

    Retten mener bruddet på reindriftsloven økte risikoen for rovviltskader og støtter statens avkorting.

    Lagmannsretten delte seg i synet på avkortingens omfang, hvor flertallet støtter statens avgjørelse, mens mindretallet argumenterer for delvis avkorting.

    Reineierne Aslak Niilas Smuk og Ante Erik Smuk med advokat Knut Helge Hurum i lagmannsretten i oktober.
    Foto: Svein Egil Hatlevik
  • Cindy Woodhouse Assembly of First Nations nationála hoavdan

    Cindy Woodhouse (40) válljejuvvui duorastaga Assembly of First Nations (AFN) nationála hoavdan, čállá CBC.

    Woodhouse lea Manitobas eret, gos son lea leamaš regionála hoavda.

    Son lohpida garrasit bargat buoredit mánáid dili, ássandili, ekonomalaš ovdáneami, dáhkádusaid ja eará áššiid mat gusket báikegottiide.

    Son lohpida dáid áššiid ovddidit federála eiseválddiide.

    – Kanáda. Dii ehpet sáhte vajálduhttit First Nations olbmuid. Dii viežžabehtet ruđaid min eatnamiin. Dalle fertebehtet maid minguing bargat ovttas buoredit eallindilimet, lohká Woodhouse.

    Assembly of First Nations lea Kanáda eamiálbmot (indián) hoavddaid nationála organisašuvdna.

    Cindy Woodhouse lea nubbi nissonolmmoš, gii jođiha dán organisašuvnna. Vuosttaš lei RoseAnne Archibald (2021-2023).

    Cindy Woodhouse
    Foto: CPAC
  • Sør-Varanger kommune legger ned Samisk Råd

    Kommunestyret i Sør-Varanger kommun vedtok å legge ned Samisk Råd og Klimarådet, skriver Sør-Varanger Avis.

    Vedtaket fikk knapt flertall.

    Mariann Wollmann Magga er leder for Samisk Råd i Sør-Varanger. Hun viser til samarbeidsavtalen med Sametinget og mener at avviklingen av Samisk Råd i praksis er å sable ned grunnlaget for denne avtalen.

    – Samisk Råd er en nødvendig ressurs i vår kommune, som må sies å være en av de hardest fornorskede kommunene i landet, uttaler Wollmann Magga til Sør-Varanger avis.

    Ansiktsbilde av Mariann Wollmann Magga i kofte utendørs
    Foto: Åse Pulk / Sametinget