Ingen løfter – men føler seg hørt

Reindriftstopp ba statsministeren om å stoppe opp og ta hensyn til reindriftssamene nå som reintallet skal ned – men statsministeren lovte ingenting.

Reinskilling

Reintallet i Finnmark skal ned – men staten og reindrifta er ikke enige om hvordan det skal gjøres. I dag møttes leder for reineiernes organisasjon og Norges statsminister.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Det jeg har bedt om er at vi må stoppe opp litt nå, og se på den videre prosessen. For slik prosessen har vært, så har den vært veldig uheldig, sier leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) Ellinor Marita Jåma.

Erna Solberg ja Ellinor Marita Jåma

Statsminister Erna Solberg og NRL-leder Ellinor Marita Jåma møttes i dag for å snakke om hvordan prosessen med å redusere reintallet skal gjennomføres.

Foto: Piera Balto / NRK

Det uheldige i prosessen med reintallsreduksjon er at alle reindriftsutøvere må kutte like mye hver, både de som ved å øke flokken har posisjonert seg før reduksjonen, samt de som har fulgt reglene, og redusert i henhold til bestemmelsene.

Statsministeren lover ingenting

En rekke reineiere har fått beskjed om bøter dersom de ikke reduserer flokken sin. Bøter i millionklassen. NRL mener at bøter ikke er veien å gå.


– Jeg har bedt statsministeren om at vi må gjøre noen nye vurderinger, slik at det blir til det beste for alle parter, forteller Jåma.

Men om statsministeren kommer til å følge rådene til NRL er foreløpig usikkert.

– Jeg har lyttet. Jeg har ikke gitt noen løfter, men det er klart det er viktig å høre hvordan reindriften selv opplever det som nå foregår, sier statsminister Erna Solberg.

Skal reduseres kraftig før 1. april

Det de er enige om er at tallet må ned, men ikke hvordan prosessen skal gjennomføres.

Per John Anti

NRL-nestleder Per John Anti håper på en annen løsning enn tvangsmulkter.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

Nå er det 95.838 rein i Vest-Finnmark, og det må reduseres med 18.288 før 1. april neste år. Akkurat det kommer ikke Solberg til å endre på.

Etter at NRK offentliggjorde hvor mange rein hver enkelt reindriftsutøver har, så vurderer staten å gjøre tallene offentlige.

Nestleder i NRL Per John Anti føler at statsministeren hørte på dem, og håper at andre løsninger enn tvangsbøter vil bli resultatet av møtet.