Hopp til innhold

Ap og NSR er blitt enige

Det blir ingen "regjeringskrise" på Sametinget. Dette synes å være klart etter nattens forhandlinger mellom Ap og NSR om strategisk plan for samiske læremidler.

Willy Ørnebakk (f.v.), Aili Keskitalo og Egil Olli.

Aps gruppeleder Willy Ørnebakk, NSRs gruppeleder Aili Keskitalo og president Egil Olli møtes nå for å diskutere læremiddelplanen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I går signaliserte sametingspresident Egil Olli med parlamentarisk krise på Sametinget, dersom Ap ikke får gjennomslag for sitt forslag til strategisk læremiddelplan. Men nå virker det som om floken er løst.

Arbeiderpartiets parlamentarisk leder Willy Ørnebakk forteller at Ap og Norsk Samers Riksforbund (NSR) har sittet i møte langt ut på natta i går.

– Det virker som om at vi er kommet i mål. Nå gjenstår det bare noen formuleringer som må kvalitetssikres, sier Ørnebakk.

Forhandlingene har foregått på et høyt plan i Ap og NSR, hvor både presidenten og NSRs gruppeleder Aili Keskitalo har vært sentrale personer.

Gratis lærebøker

Den største floken har vært forslaget om gratis lærebøker til skolene og elevene. Dette ønsker sametingsrådet gjennomslag for. I praksis betyr dette at kommunene ikke lenger må kjøpe de samiske læremidlene som Sametinget har finansiert.

NSR har ikke uten videre villet godta forslaget.

– Før vi sier ja til gratis lærebøker, må sametingsrådet og Arbeiderpartiet finne økonomisk dekning for dette. Bøkene må jo betales av Sametinget uansett dersom de skal deles ut gratis, sa gruppeleder Aili Keskitalo i NSR i går.

Vil finne økonomisk dekning

Men nattens forhandlinger synes å ha ført til enighet. Det bekreftes også fra sentrale personer i NSR.

Arbeiderpartiet har godtatt forutsetningene fra NSR, og har lovet å finne økonomisk dekning for sitt forslag om gratis skolebøker. Hvordan dette skal finansieres, er ennå uklart.

Behandlingen av strategisk læremiddelplan skulle etter planen starte i ettermiddag. Dette er utsatt til i morgen. Men før vedtak kan fattes, må et eventuelt fellesforslag fra Ap og NSR sendes til vurdering også til andre partier i Sametinget.

Klokken 13.15 startet et møte mellom parlamenterisk leder Willy Ørnebakk i Ap, NSRs gruppeleder Aili Keskitalo og sametingspresident Olli. De skal se på utkastet som er laget etter forhandlingene i natt og i dag.

Korte nyheter