NRK Meny
Normal

Ikke forundret over stillheten

Det forundrer ikke foreldreparet som tok kontakt med statsministeren om overgrep i Tysfjord at Tysfjord-politikere er stille om overgrepene.

Ber om hjelp fra statsministeren
Foto: Sara Kristine Eira Lantto / NRK

Foreløpig er det ingen sametingspolitikere som har sagt noe om de seksuelle overgrepene i Tysfjord. Ei heller har det blitt tatt opp på Sametingets plenum.

– Forventer at alle tar sitt ansvar

– Jeg kan forstå at det er mange som er i en sjokkfase nå, men jeg forventer meg at alle voksne tar sitt ansvar i denne situasjonen og kommer på banen og gir klart uttrykk for at dette er uakseptabelt, at man vil arbeide for å få stopp på alle typer krenkelser i Tysfjord, spesielt innenfor den samiske befolkningen, og at man arbeider med det langsiktige arbeidet med å endre dårlige holdninger som eksisterer i dag.

Det sier den ene av foreldrene som tok kontakt med statsministeren om overgrep i Tysfjord.

– Kan ikke utsette det

Forelderen sier at det vil få konsekvenser for våre barns framtid, hvis politikerne ikke begynner å snakke nå.

– Hvis barna våre skal vokse opp og bli trygge samfunnsborgere med gode holdninger, så må vi jobbe med dette nå, og vi kan ikke utsette det. Vi må gjøre det nå og gjøre hva vi kan for å gi dem et trygt samfunn å vokse opp i.

– Kommunen har ikke gjort nok

Tysfjord kommune åpnet en krisetelefon etter at et foreldrepar fortalte om sønnen som ble utsatt for grovt sex-overgrep for et år siden. Mannen sa at sex-overgrep mot barn og mindreårige er svært utbredt i Tysfjord.

Foreldreparet synes heller ikke at kommunen har gjort nok i saken.

– Jeg skjønner at kommunen synes det er vanskelig og jeg synes ikke man har klart å gjøre det man burde ha gjort. Kommunen har opplæring i krisehåndtering og burde ha kommet ut både på skolene og blant befolkningen, slik at vi kunne fått møtes og snakke om det som er vanskelig.