Hopp til innhold

Høyesterett ferdig med behandlingen av Karasjok-saken

Høyesterett avsluttet i dag behandlingen av Karasjok-saken i storkammer, der Høyesterett skal ta stilling til hvem som eier grunnen i hele Karasjok kommune.

Advokat for Finnnmarkseiendommen (FeFO) Frode Innjord var først ut når de tre partene i saken skulle holde sine sluttinnlegg.

Han trakk blant annet frem at Stortinget under arbeidet med Finnmarksloven og overføring av eiendomsrett til FeFo, nok ikke har ment at et så stort område av Finnmark skal være i privat eie.

Karasjok er landets nest største kommune i areal. Innjord gjentok også at de mener at grunnen i Karasjok var å regne som allmenning allerede på midten av 1700-tallet, og at staten har opptrådt som eier av grunnen, før FeFo fikk ansvaret for å forvalte grunnen i fylket.

FeFo har også argumentert for at det på denne tiden var kvenske nybyggere som bodde i Karasjok, mens det samiske innslaget i området da var representert ved reineiere som stort sett var i Karasjok om vinteren.

– Denne fremstillingen er vi rykende uenig i, sa Caroline Lund, som er advokat for innbyggere, lag og foreninger i Karasjok. Hun påpekte at kommunens innbyggere har både eid og eier sin egen grunn.

Lund viste til at grensene ikke var trukket i Indre Finnmark før 1751, og at området da juridisk lå under Sverige. Det var ingen statsallmenning i Karasjok, slik FeFo hevder, argumenterte Lund.

Hun trakk også frem at Stortinget under arbeidet med Finnmarksloven, som også innebar kartlegging av rettigheter til grunnen i Finnmark, ikke har lagt føringer for hva de forventer skal være utfallet av slike kartlegginger.

Advokat Jan Fougner representerer Guttorm-gruppen, som er den tredje parten i denne saken. Denne gruppen med innbyggere mener at det er den samiske befolkning i Karasjok som sammen eier grunnen i kommunen.

Han minnet igjen om at målbevisst assimilering og fornorskning fra statens side, gjorde at staten i så mange år kunne hevde eiendomsrett i Indre Finnmark og resten av fylket.

– Det var målbevisst arbeid fra statens side for å få bort det samiske. Holdningen var at det som var samisk bruk av grunnen, skulle ikke regnes med, argumenterte Fougner.

– Det er samene som har brukt området i flere hundre år, og det svaret må Høyesterett sette to streker under, sa han i sin oppsummering.

Dagens grunneier,FeFo, har anket saken til Høyesterett etter en dom fra Utmarksdomstolen, som ga befolkningen i Karasjok eiendomsrett.

Det er ikke klart når dom ventes i saken, men høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie avsluttet med å si at de vil jobbe så raskt som mulig med denne saken.

Karasjok-saken i høyesterett.
Foto: Pressebilde / Høyesterett

Korte nyheter

  • Låhkoe svaalijste læssanamme

    Loga sámegillii.
    Les på norsk.

    2000-taalen aalkove lin barre 50 svaalh aajmene, noerhtelaantine.

    Dan åvteste Nöörje, Sveerje jïh Soeme ektiedimmiebarkoem eelkin, låhkoe svaalijste læssanidh.

    Jaepie 2017 medtie ij naan svaalh aajmene lin, Várnjarggasne. Gaskesne jaepie 2018 jïh 2020 dah raakte 60 svaalen tjovkh luejhteme. Dah gellie bårredimmiesijjieh ovmessie sijjine bïejeme, jïh riepieh huvviestamme.

    – Joekoen, joekoen hijven jåhteme. , Låhkoe svaalijste læssanamme, Christer Michaelsen, seniorraeriestæjja Statens naturoppsynesne jeahta.

    Jaepie 2023 Várnjarggasne vïehtieh 93 svaalen tjovhkh reakasovveme.

    Reektehts laantijste vuesehte låhkoe svaalijste daelie 564 sjïdteme. EU aaj aadtjegh 2,5 millijovnh euro prosjektese dåårje, goh edtjieh nuhtjedh svaalh stilledh, jïh riepieh huvviestidh.

    Jïs idtjimh råajvarimmieh aalkeme, im vïenhth svaalh Várnjarggasne aajmene orreme, Michaelsen jeahta. Menh ij daejrieh man guhkie edtjieh råajvarimmigujmie jåerhkedh. Dah håhkesjieh svaalh maehtieh oktegh bïerkenidh.

    Dïhte aaj aalmetjh hollerde, svaalh jïjtje gaavnedh jïh stilledh.

  • Guolásteaddjit giddejit hámmaniid Finnmárkkus

    Finnmárkkus leat olu guolásteaddjit geat eai leat duhtavaččat guolleeriiguin riddoguolásteaddjit leat ožžon danne sii otne giddejit Hámmerfeasta, Honnesvági ja Várggáid hámmaniid. Sii oaivvildit, ahte ráđđehus lea sin fillen go ledje lohpidan viiddidit guolleeriid. Dál lea sii oidnet ahte áhpebivdofatnasat dat oččot daid guolleeriid.

    Kystopprøret foran Stortinget
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Kontrabeskjed: E6 over Saltfjellet åpnet igjen

    Etter at fjellovergangen har vært stengt i flere timer mandag, melder Statens vegvesen at veien er åpnet for vanlig trafikk.

    Bilister advares fortsatt mot sterk vind, snøbyger og glatte kjøreforhold.

    Tidligere mandag opplyste Vegtrafikksentralen at fjellovergangen ble stengt til midnatt, men denne meldingen har nå endret seg.

    Minst én bil måtte ha hjelp av bilberger etter at den sterke vinden og de glatte kjøreforholdene gjorde at kjøretøyet havnet av veien.

    Enslig bil på vei over Saltfjellet.
    Foto: Staten vegvesen