NRK Meny
Normal

Historiker: – På tide å velge et samisk navn på ny storregion

Historiken Aage Solbakk sier at Troms og Finnmark har lange tradisjoner med norrøne navn, men han mener at den planlagte sammenslåingen burde bety at et samisk navn velges.

Historihkkár Aage Solbakk

Historikeren Aage Solbakk slår et slag for et samisk navn på storregionen Troms og Finnmark.

Foto: John Einar Eira jr. / NRK-Sápmi

– Hvis det velges et samisk navn, så synes jeg et passende navn ville være Sámieana eller Sápmi (begge betyr Sameland). Disse begrepene eller navnene dekker et mye større område enn bare Troms og Finnmark, men hvis dette kan aksepteres så hvorfor ikke?

Det sier historiken Aage Solbakk dagen før fylkestingene i Finnmark og Troms møtes i Kirkenes til et felles møte (ekstern lenke) for å diskutere den forestående sammenslåingen. Disse fylkene skal etter planen slås sammen til en storregion i 2020, og i morgendagens møte blir det blant annet diskutert hva den nye regionen skal hete.

På møtet diskuteres det også hvor mange som skal velges til det nye fylkestinget og opprettelse av eventuelle andre fellesorgan.

– Viktig med et historisk navn

8. juni 2017 vedtok Stortinget med knappest mulig flertall at Finnmark og Troms skal slås sammen fra 1. januar 2020 på tross av stor motstand i befolkningen og fylkestinget i Finnmark.

– Vi avventer Stortingets behandling av et dokument-8-forslag om oppheving av det udemokratiske vedtaket, men foreløpig ser det ikke ut til at KrF skal snu, uttaler fylkesordføreren i Finnmark, Ragnhild Vassvik.

Ragnhild Vassvik

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) har ikke gitt opp håpet om at Stortingets vedtak skal bli omgjort.

Foto: Finnmark Ap

– Det er selvsagt viktig å velge et navn som er riktig også samehistorisk. I tidlig middelalder brukte de navnet Finnmork, og da var det snakk om det samme området som nå skal bli en ny storregion. Til dette området tilhørte dagens Finnmark og Troms. Derfor er det norrøne navnet Finnmork et godt alternativ, sier Aage Solbakk.

Den nye storregionen vil bli på hele 74.495 kvadrakilometer.

– Et mer moderne navn, som også dekker dette området er Finnmarken. Dette navnet er også brukt opp gjennom historien. Kanskje dette hadde vært det beste navnet hvis det velges et norsk navn på storregionen, sier Aage Solbakk.