Hopp til innhold

Haukur (66) vil avslutte sin karriere som teatersjef med et mesterstykke

For å realisere ambisjonene sine med sitt siste stykke som teatersjef har Haukur J. Gunnarsson fått med seg to sanne mestere på laget.

Haukur J. Gunnarsson og Ensemble Skoavdnji 2015

Skoavdnji-ensemblet. F.v. Áilloš, Egil Keskitalo, Heli Huovinen, Ingá Márjá Sarre, Nils Henrik Buljo, Ida Løken Valkeapää og Haukur J. Gunnarsson.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Bård Lie Thorbjørnsen

Scenograf og kostymedesigner Bård Lie Thorbjørnsen.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

I sommer ble scenograf Bård Lie Thorbjørnsen vinner av Heddaprisen for beste scenografi til «Når vi døde våkner» på Trøndelag Teater.

Heddaprisen er Norges viktigste teaterpris.

Nå i høst er han på Beaivváš som scenograf og kostymedesigner i produksjonen «Skoavdnji» (Nattskygge).

Til samme produksjon har det nasjonale samiske teateret Beaivváš like godt hentet en annen, som også har lyktes bra på sitt felt, nemlig Disney-suksesskomponisten Frode Fjellheim.

Fjellheim var med på å komponere joiken/låten som ble åpningsmusikk til animasjonsfilmen «Frost/Frozen», en film som viste seg å bli en megasuksess for Disney.

Frode Fjellheim

Komponist Frode Fjellheim.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Fjellheim er også en prisvinner av rang, blant annet er han vinner av Norges viktigste musikkpris, Spellemannsprisen.

Instruktør for teaterstykket er Haukur J. Gunnarsson.

Disse tre utgjør sammen med den erfarne lysdesigneren Øystein Heitmann den kunstneriske ledergruppen bak Beaivváš samiske nasjonalteaters nye produksjon «Skoavdnji» (Nattskygge).

Premieren er i Kautokeino 9. Oktober, og like etter følger en omfattende turné.

Vold i nære relasjoner

Manuset er skrevet av avdøde Inger Margrethe Olsen. Forestillingen tar for seg vold i nære relasjoner, fortalt i form av en spøkelsesfortelling.

Stykket ble første gang satt opp av Beaivváš i 1994, også da med Haukur J. Gunnarsson i registolen.

Bård Lie Thorbjørnsen har tidligere gitt av sin kunnskap til Beaivváš i forestillingen «Sangen fra Rotsundet» i 2011, mens Fjellheim debuterer på Beaivváš.

Haukur J. Gunnarsson er som kjent avtroppende teatersjef på Beaivváš, der denne forestillingen blir hans absolutt siste instruktørjobb som sittende teatersjef.

Samisk nasjonalteater med elendige lokaler

SE VIDEO: Haukur J. Gunnarsson har fått mye skryt for sitt arbeid i Beaivváš samiske nasjonalteater, men han har ikke lyktes med planene om få reist et nytt samisk teaterbygg i Kautokeino. Ødelagte stoler er bare en liten del av det Gunnarsson og hans ansatte har å slite med.

Korte nyheter

 • Gjenvalgt som leder

  Inge Even Danielsen gjenvelges som leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) under helgens landsmøte i Røros.

  Danielsen forteller om et hektisk år grunnet flere prosesser og lovarbeid innenfor reindriften, og at dette kommer til å fortsette.

  – Det blir nok et hektisk kommende år, med blant annet reindriftsavtalen som skal behandles av Stortinget våren 2025, og selskaper som stadig ønsker om å bygge ut mer vindkraft for eksempel.

  – Det er alltid nok å ta fatt i, sier Danielsen.

  I tillegg ble også ny leder for landsforbundets ungdomsseksjon, NRL-U, valgt, der Sara Katrine Aleksandersen (23) ble valgt til leder.

  Leder i landsforbundet velges hvert andre år.

  Lederkandidater-nrl
  Foto: Ailin Maria Danielsen / NRK
 • Samisk Hus Tromsø ble åpnet med joik

  Loga sámegillii

  Den samiske joikeren Sara Marielle Gaup Beaska fikk den store æren å åpne Samisk Hus Tromsø med joik.

  Hun fremførte tre joiker, blant annet «Romssa suolu (Tromsøya)» av Ande Somby og Gaup Beaska sin egen kjente joik «Gulahallat eatnamiin.»

  I sin prolog tok gratulerte forfatteren og journalisten John Gustavsen alle samene i Tromsø med sitt nye møtested.

  Samtidig brukte han anledningen til å ta et oppgjør med den stygge måten reineier Per Kitti på Kvaløya er blitt behandlet av myndighetene.

  Aksjeselskapet Samisk Hus Tromsø ble offisielt stiftet 15. februar 2023. Eiere er Tromsø kommune, Sametinget og Troms fylkeskommune.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK