Harde sammenstøt på Standing Rock

167 mennesker ble skadet etter nattens hendelser der politiet brukte harde midler mot fredsaktivister.

Standing Rock

Politiet brukte blant annet vannkanoner mot demonstrantene.

Foto: Øyvind Ravna / Privat

Polititjenestemenn i Nord-Dakota har utplassert tåregass og vannslanger mot hundrevis av aktivister som protesterte mot oljerørledningen, skriver The Guardian.

167 natur- og vannbeskyttere ble skadet. Politiet brukte vannkanoner, gummikuler, tåregass og lydkanon mot fredelige demonstranter som sang, ba og trommet på en bro like nord for leiren. Den er etablert av urfolk og miljøaktivister i opposisjon til den kontroversielle rørledningen.

Standing Rock heter protestleiren i USA. Der har 200 urfolksgrupper i månedsvis protestert mot utbyggingen av Dakota Access Pipeline, fordi de frykter at dersom oljerøret skulle sprekke, ville Missouri-elven og drikkevannet forgiftes. I tillegg skal hellige gravplasser allerede være ødelagt.

Standing Rock

Urbefolkningen ble møtt med hard motstand av politiet i natt.

Foto: Øyvind Ravna / Privat

– Svært agressive

Morton County Sheriffs Department beskrev hendelsen som et pågående opprør og at demonstrantene oppførte seg svært aggressive. En talsmann for politiavdelingen har sagt at politiet sprøytet vann fordi demonstrantene hadde bålbrenning på og rundt brua.

Aktivist har uttalt til The Guardian at de tente to bål for å varme suppe og te, samt holde varmen.

Oljerørledningen er nesten fullført i North Dakota, men selskapet som bygger det, Energy Transfer Partners, mangler fortsatt en endelig tillatelse til å bore under elva. Tirsdag 15. november gikk selskapet til retten for å få en dommer til å tvinge regjeringen å tillate boringen umiddelbart, ifølge nettstedet.

Standing Rock

Her er broen blokkert så ingen skal ta seg over.

Foto: Øyvind Ravna / Privat