Hopp til innhold

Har lenket seg foran Statsministerens kontor

Aksjonistene ber statsministeren ta ansvar for Fosen-saken, og skal blokkere kontoret hans. Natur og ungdom varsler at de vil lenke seg fast med kjetting.

Benedicte Olli Lien og Julius Mihkkal Lindi har lenket seg fast foran ingangene til SMK.

Benedicte Olli Lien og Julius Mihkkal Lindi lenket sammen foran statsministerens kontor.

Foto: Aleksander Snarheim / natur og ungdom

– For det første så er jeg glad for å møte dere her. Vi har vært i statsråd nå, og jeg vil si til dere at saken står ikke stille, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han møtte aksjonistene utenfor Slottet.

Fosenaksjonistene startet demonstrasjonen foran Slottet fredag. Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland møtte aksjonistene på slottsplassen.

– Det har snart gått 100 nye dager med rettighetsbrudd og tillitsbrudd. Det er uakseptabelt. Vi har gitt opp på Aasland og OED, som insisterer på omkamp gjennom nye utredninger i stedet for å rette seg etter Høyesterettsdommen, sier leder for NSR-u Elle Nystad.

Fredag formiddag satt aksjonistene opp lavvoer utenfor alle inngangene til Statsministerens kontor. Nå har flere av aksjonistene også lenket seg sammen.

Fosen-aksjonistene utenfor en av inngangene til Statsministerens kontor.

Fosen-aksjonistene utenfor en av inngangene til Statsministerens kontor

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

– Det setter hele demokratiet og rettsstaten i stor fare. Nå ber vi statsministeren ta ansvar, slik han lovet oss personlig under de forrige aksjonene. Derfor camper vi utenfor kontoret hans og vokter over inngangen de siste timene før 600-dagen. Vi krever at turbinene rives og landet tilbakeføres reindrifta, sier Nystad.

Skal overnatte

Etter statsråd varslet aksjonistene at de skulle videre til Statsministerens kontor for å etablere blokade og sette opp lavvoer.

De planlegger å overnatte utenfor Statsministerens kontor de siste timene fram mot 3. juni da det har gått 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen medfører et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene.

I en pressemelding skriver aksjonistene at de har med seg soveposer og lenker, og at de ikke vil flytte seg dersom politiet ber dem om det.

Fosenaksjonistene på Karl Johan
Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Aksjonerte tidligere

Natt til mandag, 27. februar, ble 13 unge båret ut av politiet etter å ha aksjonert ved Olje- og energidepartementet (OED) i nesten fire døgn.

Aksjonen startet 500 dager etter Høyesterett, 11. oktober 2021, slo fast at vindkraftanlegget på Fosen i Trøndelag strider med urfolksrettigheter.

De aksjonerte med krav om at Høyesterettsdommen måtte få følger og vindturbinene rives.

Les også Aktivister er klare for å aksjonere på nytt i Fosen-saken

Ella Marie Hætta Isaksen og Gina Gylver på tilhørerbenken i Stortinget når Olje- og energiminister Terje Aasland redegjør for Stortinget om Fosen-saken.

Lar de markere seg

Operasjonsleder i Oslopolitiet, Sven Christian Lie, svarer dette på hvordan politiet reagerer på aksjonen.

– Nå markerer de seg, og det skal de få gjøre.

– Har dere satt inn noe ekstra mannskap?

– Nå har vi lang erfaring med markeringer og demonstrasjoner i Oslo by, og planlegger fra det vi får inn. Vi har nok personell til å håndtere dette.

Elle Rávdná Näkkäläjärvi demonstrerer mot Fosen-vindkraft utenfor slottet.

En av demonstrantene hytter neven mot en av regjeringens biler fredag formiddag.

Foto: Inga Maret Solberg / NRK

– Trist og flaut

Tidligere sametingspresident og nå rådgiver i Amnesty, Aili Keskitalo, sier det ikke er tilfeldig at de aksjonerer igjen akkurat i dag.

– Det er en spesiell dag. Sannhets- og forskningskommisjonen overrak i går sin rapport. Det er trist og flaut at statsministeren, Jonas Gahr Støre, som jeg kjenner som en menneskerettighetsforkjemper i alle andre sammenhenger, at han virkelig kan bryte løftene til samiske ungdom, sier Keskitalo.

Korte nyheter

  • Nubbi guovža bahččon Finnmárkkus

    Les på norsk.

    Gaskavahko eahkeda bahčui nubbi guovža Finnmárkkus. Eanat lei árabut beaivet mannan ealu sisa Ruovdevuonbađas Mátta-Várjjagis, guottetáiggis. Boazodoallit vigge gevret guovžža eret, muhto das ii lean ávki.

    – Sii nagodedje gevret guovžža 10 km eret ealus, muhto guovža jorgalii ja manai fas ealu sisa, lohká Stáhta luonddubearráigeahčču boraspireossodaga seniorráđđeaddi, Pär Nilsen NRK:i.

    Nilsen dadjá boazoeaiggát ja Stáhta luonddubearráigeahčus lei gulahallan Birasdirektoráhtan beaivvi miel.

    Go guovža jorggihii ealu guvlui fas, de ožžo báhčinlobi.

    – Ohcan manai njálmmálaččat, ja báhčinlohpi addui čálalaččat, dadjá Nilsen.

    Dá lea nubbi guovža mii Finnmárkkus bahčču dán vahko. Gaskavahko iđida bahččui guovža Porsáŋggus.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Nok en bjørn skutt i Finnmark

    Onsdag kveld ble ytterligere en bjørn skutt i Finnmark. En hannbjørn hadde tidligere på dagen gått inn i en reinflokk i Jarfjord i Sør-Varanger. Bjørnen ble forsøkt jaget bort av reindriverne, men forsøket var nytteløst.

    – De prøvde å jage bjørnen bort på en distanse på ti kilometer. Men bjørnen snudde, og gikk på nytt inn i reinflokken, sier seniorrådgiver i rovviltseksjonen til Statens naturoppsyn, Pär Nilsen, til NRK.

    Det var kalving i reinflokken. Nilsen sier reineier og Statens naturoppsyn hadde dialog med Miljødirektoratet igjennom dagen.

    Det var da bjørnen på nytt gikk inn i reinflokken at Miljødirektoratet ga fellingstillatelse for bjørnen.

    – Søknaden ble gitt muntlig, mens fellingstillatelsen ble gitt skriftlig, sier Nilsen.

    Dette var den andre bjørnen som ble felt i Finnmark denne uka. Onsdag morgen ble en bjørn skutt i Porsanger.

    Onsdag morgen ble en bjørn felt i Porsanger i Finnmark. Den ble skutt etter at Miljødirektøratet innvilget fellingstillatese etter en søknad fra flere reinbeitedistrikt og beitelag.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK