– Hendelsen mot samisk ungdom er veldig grov

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm oppfordrer det politiske Norge til å ta til motmæle mot trakassering av samer.

KUNNSKAP:

Hanne Bjurstrøm

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Sist helg skal flere samer og reinkappkjørere ha blitt utsatt for grove tilrop under ungdoms-OL på Lillehammer, da forbipasserende ungdom ropte «kutt hodet av disse reinsdyrene, vi vil ikke se samene».

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier hun er personlig berørt av hendelsen.

– Dette er veldig grovt. I disse tider hvor alle snakker om mobbing, dette er grov mobbing, og sånn skal ingen bli utsatt for. Dette ville vi ikke tolerert mot noen andre, hvorfor skal vi tåle det mot samisk ungdom?

– Noen vil kanskje hevde at samisk ungdom er hårsåre?

– Jeg tror ingen ikke ville reagert på dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reinkappkjørere

Reinkappkjørere under ungdoms-OL på Lillehammer sist helg.

Foto: Johannes Dalen Giske/Lillehammer 2016

Ungdommene fortalte til NRK sist helg at de ikke visste hvordan de skulle forsvare seg eller reagere etter tilropene de fikk. Bjurstrøm håper nå at både samisk ungdom og politikere tar til motmæle.

– Det at de ikke forsvarer seg tror jeg er en måte å beskytte seg selv på. Jeg ser at arrangørene har kommentert dette, men kanskje flere burde forsvart ungdommene i dette tilfellet.

Jeg har opplevd lignende hets selv, og det gjør vondt lenge.

Isalill Kolpus, leder i Noereh

For dårlig kunnskap

Isalill S. Kolpus

Isalill S. Kolpus er tidligere leder i den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh.

Foto: Privat/Arnt-Christian Rist Isaksen

Isalill Kolpus, tidligere leder i den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh, forteller til NRK at samer med jevne mellomrom får påminnelser om at det er noen der ute som ikke lever helt i tidens ånd.

– Jeg håper det ikke kommer fra et mørkere sted enn det. At det er ungdommer som ikke kan nok og ikke vet nok om den samiske kulturen.

Hun mener mennesker som synes samer er hårsåre tar feil, og at samiske ungdom flest ikke lar seg pille på nesa.

– Det at samisk kultur var en del av et slikt arrangement som ungdoms-OL er i seg selv fantastisk. Samtidig skal vi ikke tie i hjel når sånne hendelser oppstår, da gjør vi oss selv en bjørnetjeneste.

Hanne Bjurstrøm er også av den oppfatning at samisk ungdom må stå frem med opplevelsene de har med trakassering.

– Det er mitt ansvar som ombud å sørge for at alle tør og vil komme ut med episodene de utsettes for. Jeg kan ikke gjøre noe med det hvis det ikke kommerfrem. Jeg hadde ønsket at de følte de kunne stått frem med en gang, men jeg forstår at det kan være vanskelig, avslutter likestillings- og diskrimineringsombudet.