Hopp til innhold

Godtar ikke «fracking»

Årlig samles urfolks-representanter fra Nordvestterritoriene i Canada – på agendaen var gassutvinningsmetoden som kalles «fracking».

Under et møte for urfolks-representanter i Northwest Territories i Canada, så diskuterte de blant annet problemene med fracking.

Urfolksledere i Nordvestterritoriene i Canada samlet seg i forrige uke. I sin uttalelse sier de at fracking-metoden ikke bør aksepteres.

– Befolkningen er bekymret. Mange er redd for drikkevannet og helsa til vårt folk, sa Bob Bromley, representant for den lokale regjeringen i Nordvestterritoriene.

Vann, sand og kjemikalier

«Fracking» er den amerikanskengelske forkortelsen for hydraulisk oppsprekking. Metoden går ut på at man pumper vann, sand og kjemikalier med høyt trykk ned i borebrønnen. Sanden holder åpen sprekker i stein, og brønnen begynner å produsere gass. 99,5 prosent av det som pumpes ned i brønnen er vann og sand, ifølge Pennsylvania Independent Oil & Gas Association (PIOGA).

Kjemikalier som anvendes er syrer, vaskemiddel og gift. Disse kan skape problemer dersom de lekker ut i drikkevannet, ifølge en kronikk fra 2013 i New York Times, av professor i geofag og direktør av jord og miljø instituttet, Susan Brantley, og førsteamanuensis Anna Meyendorff ved International Policy Center of the Ford School of Public Policy ved Universitetet i Michigan.

Én million brønner, bare i USA, har fracking-metoden vært anvendt siden 1940.

Høyt CO2-utslipp

I tillegg til faren for drikkevannet, så er det utslipp av metangass i forbindelse med fracking, samt karbondioksid (CO2) under brenning av metangass.

Fracking-metodene har utviklet seg over tid, dermed står gassproduksjonen som anvender den utskjelte metoden mer karbondioksid-utslipp, og menneskeskapt global oppvarming, enn andre naturgassutvinnings metoder, ifølge de to amerikanske forskerne.

De to konkluderer kronikken med at fracking for å hente opp naturgasser er bedre enn kullindustrien – men dersom den ikke skal erstatte kullindustrien, men bare være i tillegg, så vil klimaet endres enda raskere.

Korte nyheter

  • Nubbi guovža bahččon Finnmárkkus

    Les på norsk.

    Gaskavahko eahkeda bahčui nubbi guovža Finnmárkkus. Eanat lei árabut beaivet mannan ealu sisa Ruovdevuonbađas Mátta-Várjjagis, guottetáiggis. Boazodoallit vigge gevret guovžža eret, muhto das ii lean ávki.

    – Sii nagodedje gevret guovžža 10 km eret ealus, muhto guovža jorgalii ja manai fas ealu sisa, lohká Stáhta luonddubearráigeahčču boraspireossodaga seniorráđđeaddi, Pär Nilsen NRK:i.

    Nilsen dadjá boazoeaiggát ja Stáhta luonddubearráigeahčus lei gulahallan Birasdirektoráhtan beaivvi miel.

    Go guovža jorggihii ealu guvlui fas, de ožžo báhčinlobi.

    – Ohcan manai njálmmálaččat, ja báhčinlohpi addui čálalaččat, dadjá Nilsen.

    Dá lea nubbi guovža mii Finnmárkkus bahčču dán vahko. Gaskavahko iđida bahččui guovža Porsáŋggus.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Nok en bjørn skutt i Finnmark

    Onsdag kveld ble ytterligere en bjørn skutt i Finnmark. En hannbjørn hadde tidligere på dagen gått inn i en reinflokk i Jarfjord i Sør-Varanger. Bjørnen ble forsøkt jaget bort av reindriverne, men forsøket var nytteløst.

    – De prøvde å jage bjørnen bort på en distanse på ti kilometer. Men bjørnen snudde, og gikk på nytt inn i reinflokken, sier seniorrådgiver i rovviltseksjonen til Statens naturoppsyn, Pär Nilsen, til NRK.

    Det var kalving i reinflokken. Nilsen sier reineier og Statens naturoppsyn hadde dialog med Miljødirektoratet igjennom dagen.

    Det var da bjørnen på nytt gikk inn i reinflokken at Miljødirektoratet ga fellingstillatelse for bjørnen.

    – Søknaden ble gitt muntlig, mens fellingstillatelsen ble gitt skriftlig, sier Nilsen.

    Dette var den andre bjørnen som ble felt i Finnmark denne uka. Onsdag morgen ble en bjørn skutt i Porsanger.

    Onsdag morgen ble en bjørn felt i Porsanger i Finnmark. Den ble skutt etter at Miljødirektøratet innvilget fellingstillatese etter en søknad fra flere reinbeitedistrikt og beitelag.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK