NRK Meny
Normal

– Alene er de dømt til å tape

Generalsekretær i Samisk kirkeråd sier at situasjonen til urfolket i Nord-Alberta er kritisk, og at uten støtte fra internasjonalt hold er de dømt til å tape sin kamp.

Ber Nordmenn støtte Canadas urfolk

To barn leker med drage i Alberta. Generalsekretær i Samisk kirkeråd, Tore Johnsen (innfelt), sier at nordmenn og samer har et ansvar for å sørge for at områdene til disse barna ikke blir utbyttet.

Foto: Roger Manndal / NRK

– Vi kan ikke dusje, vi kan ikke bade. Føttene mine er fulle av utslett fra vannet. Vi dør her, rett og slett, fortalte Cree-indianeren Roy Ahyasou da NRK var på besøk i indianerreservatet Fort McKay i Canada, i forrige uke.

Tore Johnsen er generalsekretær i Samisk kirkeråd. Han mener det internasjonale samfunnet må vise sin avsky for tjæresandindustrien. Industrien som urbefolkningen i Alberta mener er skyld i den stadig økende mengden av alvorlige sykdommer.

– Alene – dømt til å tape

– Om folket i disse områdene ikke får støtte internasjonalt, så er de dømt til å tape kampen som de kjemper alene, sier Johnsen med alvorspreget stemme.

I Fort McKay blomstrer økonomien, nye hus dukker stadig opp, men medaljen har en forferdelig bakside, ifølge Cree-indianerne. Kreft, lungesykdommer, hjerte- og karsykdommer, preger lokalsamfunnet rundt tjæresandindustrien.

– Folk vil ikke innse alvoret her, de lever fortsatt i drømmeverden. Jobbene i oljeindustrien er godt betalt, og gir alle de materielle gode man kan ønske seg. Men hva med barna deres? Noen av de små barna vil dø før de rekker å fylle ti år, det er så trist at jeg ikke har ord, fortsatte Roy Ahyasou.

Ansvar for å protestere

Til tross for at industrien forsikrer at de renser vannet, så mener Johnsen at opplysningene indianerne kommer med er troverdige.

Han sier at både nordmenn og samer har ansvar for å protestere mot industrien i Nord-Alberta.

– Vi vet at norske Statoil er en av aktørene i dette området, og da må vi kjenne vårt ansvar og kjempe mot tjæresandindustrien, sier Tore Johnsen fra Samisk kirkeråd avslutningsvis.

Stortinget besluttet tidligere denne måneden at det ikke er nødvendig for Statoil å trekke seg ut fra oljeindustrien på innlandet i Canada.