NRK Meny
Normal

– En god idé med joikekonkurranse

Sámi Grand Prix tilbyr plass til en heldig joiker i forkant av den tradisjonelle sang- og joikekonkurranse.

Sámi Grand Prix

Sámi Grand Prix har blitt arrangert årlig siden 1990, og er for mange et av påskas høydepunkt.

Foto: Johan Ante Utsi

Biret Risten Sara

Leder Biret Risten Sara i joikernes forening er glad for at SGP går nye veier for å øke deltakelsen.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Jeg har forstått det slik at dette er en måte å motivere flere til å ønske å delta i joikedelen av Sámi Grand Prix og jeg synes at det er en god idé. Det gir joiken en større verdi og det blir bredde i deltakelsen, noe som er bra, sier Sara.

Hun er leder i «Juoigiid Searvi», som er en interesseforening for joikere. De har også tidligere foreslått at Sámi Grand Prix (SGP) bør bli mer lik den norske versjonen av Melodi Grand Prix med delfinaler.

Det er viktig for at folk skal få et forhold til de samiske sangene og joikene før selve konkurransen, mener Biret Ristin Sara.

– Det skulle vært delfinaler på ulike steder, slik at folk kunne hørt joikene flere ganger. Så kunne man stemt på de de man liker best og de ville da møttes igjen i en finale. Vi kan være behjelpelig med å arrangere slike delfinaler, sier Sara.

Tilbyr SGP-deltakelse

Samisk Musikkfestival som hver påske arrangerer den tradisjonsrike sang- og joikekonkurransen Sámi Grand Prix går nå nye veier for å lokke til seg flere deltakere. De arrangerer om noen uker en egen joikekonkurranse der vinneren tilbys en plass i neste års SGP.

– Vi ønsker å være en arena for samiske artister og joikere, og vi syntes at en finaleplass i SGP er en fin premie, sier produsent Klemet Anders Buljo.

Joikekonkurransen der en heldig joiker får tilbud om en plass i SGP, arrangeres under festivalen Skábmadoalut som går av stabelen 15.-16. november i Kautokeino.

Produsent Klemet Anders Buljo sier at de nå jobber med å få til lignende joikekonkurranser i Sverige, Finland og Russland.

I Sámi Grand Prix er det hvert år ti joikere som deltar i joikedelen. Om arrangørene nå får det slik de ønsker, vil det bli arrangert fire "delkonkurranser" i forkant, og fire joikere vil da være klare før finalen påskeaften neste år.

Buljo sier til NRK at de fire joikerne må delta i selve finalen med en ny joik, da ingen av bidragene skal være offentlig før under selve konkurransen.