Hopp til innhold

– En god idé med joikekonkurranse

Sámi Grand Prix tilbyr plass til en heldig joiker i forkant av den tradisjonelle sang- og joikekonkurranse.

Sámi Grand Prix

Sámi Grand Prix har blitt arrangert årlig siden 1990, og er for mange et av påskas høydepunkt.

Foto: Johan Ante Utsi

Biret Risten Sara

Leder Biret Risten Sara i joikernes forening er glad for at SGP går nye veier for å øke deltakelsen.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Jeg har forstått det slik at dette er en måte å motivere flere til å ønske å delta i joikedelen av Sámi Grand Prix og jeg synes at det er en god idé. Det gir joiken en større verdi og det blir bredde i deltakelsen, noe som er bra, sier Sara.

Hun er leder i «Juoigiid Searvi», som er en interesseforening for joikere. De har også tidligere foreslått at Sámi Grand Prix (SGP) bør bli mer lik den norske versjonen av Melodi Grand Prix med delfinaler.

Det er viktig for at folk skal få et forhold til de samiske sangene og joikene før selve konkurransen, mener Biret Ristin Sara.

– Det skulle vært delfinaler på ulike steder, slik at folk kunne hørt joikene flere ganger. Så kunne man stemt på de de man liker best og de ville da møttes igjen i en finale. Vi kan være behjelpelig med å arrangere slike delfinaler, sier Sara.

Tilbyr SGP-deltakelse

Samisk Musikkfestival som hver påske arrangerer den tradisjonsrike sang- og joikekonkurransen Sámi Grand Prix går nå nye veier for å lokke til seg flere deltakere. De arrangerer om noen uker en egen joikekonkurranse der vinneren tilbys en plass i neste års SGP.

– Vi ønsker å være en arena for samiske artister og joikere, og vi syntes at en finaleplass i SGP er en fin premie, sier produsent Klemet Anders Buljo.

Joikekonkurransen der en heldig joiker får tilbud om en plass i SGP, arrangeres under festivalen Skábmadoalut som går av stabelen 15.-16. november i Kautokeino.

Produsent Klemet Anders Buljo sier at de nå jobber med å få til lignende joikekonkurranser i Sverige, Finland og Russland.

I Sámi Grand Prix er det hvert år ti joikere som deltar i joikedelen. Om arrangørene nå får det slik de ønsker, vil det bli arrangert fire "delkonkurranser" i forkant, og fire joikere vil da være klare før finalen påskeaften neste år.

Buljo sier til NRK at de fire joikerne må delta i selve finalen med en ny joik, da ingen av bidragene skal være offentlig før under selve konkurransen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK