Gjenopplev Sámi Grand Prix 2013

Opptak av både sang- og joikedelen i Sámi Grand Prix 2013 er nå tilgjengelig.

Melina Kuhmunen

Melina Kuhmunen (20) var stolt etter seieren i Sámi Grand Prix 2013.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Sámi Grand Prix 2013 ble arrangert i Kautokeino påskeaften. Rundt 1300 festkledde mennesker var samlet i Báktehárji idrettshall for å overvære Sápmis største årlige musikkonkurranse.

20 år gamle Melina Kuhmunen fra Kiruna i Sverige vant sangdelen med sangen «Sordon ráhkisvuohta». Sangen er skrevet av hennes onkel Johan Kitti, som også var med Melina på scenen under finalen.

Johan Kitti har to ganger tidligere vunnet SGP, i 2004 og 2006. I 2006 deltok han med sangen «Luđiin muitalan» sammen med Ellen Sara Bæhr fra Kautokeino i «Liet - Lávlut», som er en sangkonkurranse for europeiske minoritetsspråk. Der gikk de helt til topps.

– Det var veldig overraskende. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne. Nå er jeg bare glad, sa den lykkelige vinneren Melina Kuhmunen til NRK etter at seieren var et faktum.

Kuhmunen/Kitti er nå kvalifisert til å delta i høsten finale i Liet/Lávlut. Sápmi har vunnet finalen fem ganger tidligere. De samiske vinnerne er Transjoik, Niko Valkeapää, Johan Sara Jr, Johan Kitti/Ellen Sara Bæhr og SomBy.

Tre på topp i sangdelen:

1. Melina Kuhmunen, Sverige
2. Elina Israelsson, Sverige
3. Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Norge

(Artikkelen fortsetter under videoen)

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Opptak av sangdelen i Sámi Grand Prix 2013.

Joiket sin kjære kone og vant

Etter en spennende joikefinale med ti artister kom juryen fram til en verdig vinner, nemlig Per Bueng fra Gárgoluoppal i Kautokeino kommune.

– Joiken oppstod da han i fjor deltok i Sámi Grand Prix. På vei hjem lagde han en joik om sin kjære kone, opplyste konferansierene Inga Biret Marja Triumf og Oddgeir Isaksen fra scenen i Báktehárji.

Per Bueng er ikke beskjeden. Han mener selv at han er en av Kautokeinos aller beste joikere. Nettopp det fikk han bekreftet på påskeaften. Likevel var han overrasket da juryen ropte opp navnet hans.

– Jeg trodde ikke det var sant! Utrolig artig å vinne, sier den stolte vinneren til NRK.

Tre på topp i joikedelen:

1. Per Bueng, Norge
2. Anders Aslak Eira, Norge
3. Marit Inga S. Pettersen, Norge

From InfoDispatcher.SingleFileImporterFra joikekunkurransen under sami Grand Prix 2013

Opptak av joikedelen i Sámi Grand Prix 2013.