Gir seg med turistsatsingen etter ti år

Dette er begynnelsen på slutten for Ingolf Kvandahl og hans Pippira siida i Ballangen. Men innehaveren forsikrer om at tanken om å gi seg ikke har sammenheng med de truslene han fikk for to år siden.

Ingolf Kvandahl

KLAR FOR PENSJON: 69-åringen, Ingolf Kvandahl, er klar for å bli «ordentlig» pensjonist.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Nei, det har det overhodet ikke, forsikrer Ingolf Kvandahl på spørsmål om de truslene han ble utsatt for har sammenheng med at han nå har tenkt å gi seg.

Løfte fram kulturen

Ideen om et sted der man får vist fram og fortalt en del av sin samiske kultur fikk Ingolf Kvandahl omtrent i den tid Sametinget i Norge ble etablert.

Sammen med sin kone Anette har han, i over ti år nå, bygd opp og drevet dette samiske tunet med utleie av hytter og selskapslokaler, arrangert kurs og seminarer om matlaging, partering, knivmaking, gammebygging og flere andre ting.

Ingolf Kvandahl viser en tømmersvans til daværende ordfører i Ballangen Anne-Rita Nicklasson

TØMMERSVANS: Under åpningen av Kvandahlmuseet for tre år siden viste Ingolf Kvandahl en gammel tømmersvans til daværende ordfører i Ballangen Anne-Rita Nicklasson.

Foto: Sander Andersen / NRK

Ekteparet har også etablert og bygd opp et museum basert på samepioneren Henrik Kvandahl sitt liv og virke.

– Målet med dette har hele tiden vært å løfte fram den samiske kulturen, men at det også skal være et levende museum slik at man kan komme hit, ikke bare for å se, men også gjøre ting.

– Meninga med smia, for eksempel, er jo at folk kan komme hit, fyre opp i smia, og prøve å smi litt. Tanken er at mye av det jeg har her skal kunne brukes av dem som kommer hit, forteller Ingolf Kvandahl.

Vil bli ordentlig pensjonist

Samisk kultur og historie, samt lokalhistorie og slektshistorie er det Kvandahl har i fokus med sin satsing.

69-åringen Ingolf Kvandahl ser frem til å bli "ordentlig" pensjonist.

IKKE PÅ GRUNN AV TRUSLER: Ingolf Kvandahl forsikrer at truslene han ble utsatt for ikke har sammenheng med det at han nå ønsker å gi seg.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Selv om Ingolf Kvandahl fortsatt ser utviklingsmuligheter, og fortsatt har mange planer og ideer, har han tanker om å gi seg.

Nå leter han etter noen som kan overta dette.

– Det som er virkeligheten er at jeg er 69, og jeg vil egentlig bli ordentlig pensjonist når jeg blir 75. Derfor er jeg på jakt etter noen som kan være interessert i å ta over dette.

Ser potensial

Og i løpet av vinteren skal Kvandahl prøve å få tak i noen som kan utvikle dette videre.

– De som skal være med på dette må ha seg en jobb inntil man kan leve av dette, sier Ingolf Kvandahl, som ikke legger skjul på at det gjenstår en del før man kan ha dette som levebrød. Men han ser potensialet.

Korte nyheter

 • Vaksinemotstandere tok seg inn på vaksinesenter

  Politiet fikk melding av vaksinesenteret på Grønland i Oslo om at det var flere personer som hadde trengt seg inn på selve vaksinesenteret.

  – Dette skulle være vaksinemotstandere som hadde et motiv om å fjerne vaksinene på senteret, sier operasjonsleder Cathrine Silju til NRK.

  Silju opplyser om at politiet har kontroll på ti voksne personer. To av de nektet å fjerne seg, og blir innbragt til arresten og bøtelagt.

  Det skal i første omgang ha virket som en demonstrasjon, noe som ble avkreftet.

 • Nedgang på innlagte koronapasienter

  Torsdag er det innlagt tre koronapasienter på UNN i Tromsø, en nedgang på to fra onsdag. Èn er innlagt i Harstad og èn i Narvik.

  Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus
  Foto: Katrine Sunde