Hopp til innhold

Gir hele sametingsukas møtegodtgjørelse til UNICEF

– De som lider trenger pengene mer enn meg, sier sametingsrepresentant Beaska Niillas (NSR).

Beaska Niillas

Sametingsrepresentant Beaska Niillas (NSR)

Foto: Åse Pulk/NRK

Norge opplever en økt tilstrømming av flyktninger på grunn av den pågående flyktningkrisen i Europa.

– UNICEF jobber globalt og prioriterer nå flyktningestrømmen fra krigsområdene, sier Beaska Niillas om hvorfor han velger å støtte UNICEF.

Beaska Niillas får ca. 1500 kroner hver dag i møtegodtgjørelse, og fem dagers møtegodtgjørelse blir da på ca. 7500 kroner.

UNICEF er FNs barnefond og verdens største hjelpeorganisasjon for barn. Organisasjonen jobber både i Syria og nabolandene for å skape trygge områder for barn, hvor traumer bearbeides og nye muligheter skapes.

Oppfordret å gi tusen kroner

Det var sametingsrepresentant Áilen Nigá Máhtte/Mathis Nilsen Eira (NSR) som i dag oppfordret sine medrepresentanter i Sametinget å gi tusen kroner hver til Røde Kors i anledning flyktningkrisen. Dette gjorde han fra Sametingets talerstol.

Norges Røde Kors driver egne aktiviteter rettet mot flyktningene som kommer til Norge, og bistår også myndigheter og andre. Innsatsen skaleres nå opp.

– Áilen Nigá Máhtte oppfordret representantene å gi tusen kroner, men jeg vil gi hele ukas møtegodtgjørelse. Jeg greier meg helt klart, de som lider trenger pengene mer enn meg.

Etter at Beaska Niillas hadde vært på talerstolen kom Áilen Nigá Máhtte/Mathis Nilsen Eira bort til Beaska Niillas og takket ham for å gjøre dette.

Beaska Niillas og Mathis Nilsen Eira

Mathis Nilsen Eira takket Beaska Niillas for at han velger å følge oppfordringen om å gi penger til flyktninghjelp

Foto: Åse Pulk/NRK

FeFo gir 1 krone per innbygger

Mathis Nilsen Eira viste i sin tale til at FeFo-styret allerede har vedtatt å gi et bidrag på 75 713 kroner, som er 1 krone per innbygger i Finnmark, til å styrke den humanitære innsatsen overfor den stadig økende flyktningkrisen.

FeFo-styret oppfordret flere til å gjøre det samme.

– Vi som har mulighet til å bidra, må gjøre det. Vi oppfordrer derfor flere bedrifter og organisasjoner til å vise medmenneskelighet og solidaritet, har styreleder Raymond Robertsen i FeFo sagt.

Sametingets president Aili Keskitalo fulgte opp Mathis Nilsen Eiras oppfordring og oppfordret også sametingsrådsmedlemmene å gi tusen kroner hver til flyktninghjelp.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK