Hopp til innhold

Gir bort Kola Sámi radio-aksjer til russiske samer

Samerådet, som eier Kola Sámi radio, har bestemt seg for å gi bort aksjene sine i radiostasjonen til russiske samiske foreninger.

Valentina Kirillova i Kola Sámi Radio

Valentina Kirillova i Kola Sámi Radio før radiostasjonen ble lagt ned.

Foto: Jevgenij Kirillov, KSR

Medlem i Samerådet Inger-Anne Äärelä sier at de i to år har forsøkt å finne ut hva de i fremtiden skal gjøre med radiostasjonen Kola Sámi radio Lujávri i Russland, men de finner ikke en god løsning på eierskapet. Et av problemene er at Samerådet ikke er registrert i Russland, og derfor har de heller ikke rett til å søke driftstilskudd i Russland.

– Når radioen er russiskeid, så kan de også søke driftstilskudd i Russland.

Lagt ned i fjor

Økonomien i Kola Saami radio har lenge vært dårlig. Radioen hadde en avtale om å selge saker til Ođđasat, men de hadde likevel ikke nok inntekter til å dekke utgifter som husleie og lønn.

– Det fungerte en stund, i prosjektperioden, men så fikk radiostasjonen problemer med å dekke utgiftene og Samerådet har ikke penger til slikt. Det var rett og slett vanskelig å finne finansiering, forteller Äärelä.

Kola Sámi radio i ble lagt ned i fjor på grunn av økonomiske problemer .

Håper på engasjement

Samerådet hadde forrige helg rådsmøte i Arvidsjaur i Sverige, hvor de vedtok å gi bort alle aksjene til samiske foreninger i Russland. Äärelä tror at det er bedre at Kola-samene selv eier radioen, i stedet for Samerådets russiske avdeling.

– Det er bedre at samene selv eier radioen. Når de selv eier den, da vil de også jobbe hardere for radiostasjonen, mener Äärelä.

– Hvor mye er aksjene verdt?

– Jeg tror ikke aksjene i seg selv er så mye verdt, men radiostasjonen har utstyr som vi har fått for mange år siden og en maste. Men det er av stor verdi om de får radiostasjonen i gang igjen og får laget saker til Ođđasat igjen.

Samerådet skal ha møte med russiske samiske foreninger for å høre om hvordan de skal gjennomføre overflyttingen av aksjene.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK