NRK Meny
Normal

KSR kan ha en fremtid

Kjente mediapersonligheter i Barents-området har gått sammen om å etablere en stiftelse, som skal sørge for videre drift i Kola Sámi Radio (KSR).

Aleksandr Paul.

MED PÅ LAGET? Tidligere redaktør i KSR Aleksandr Paul.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Gáldu direktør Magne Ove Varsi.

STYRELEDER: Magne Ove Varsi.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Akkurat nå foregår det forhandlinger mellom den nåværende hovedaksjonæren, Samerådet, og den nye stiftelsen under etablering. Denne stiftelsen håper at Samerådet vil overføre sine aksjer til dem, slik at stiftelsen under etablering kan stake ut kursen videre for den eneste samiske mediainstitusjonen på russisk side av Sápmi.

Bak den nye stiftelsen står enkeltpersoner, som er kjente mediapersonligheter både på Kolahalvøya og på norsk side. De skal nå jobbe for å sikre at Kola Sámi Radio skal ha en fremtid.

Dette er privatpersonene bak den nye stiftelsen under etablering: Arne Egil Tønset, Jelena Larionova, Arne Store, Magne Ove Varsi, Magne Kveseth, Sara Beate Eira, Marit Laila Anti og Jevgenij Jushkov. Magne Ove Varsi blir styreleder i stiftelsen. Styremedlemmer er Magne Kveseth og Jelena Larionova.

Ny redaktør

Den nye daglige lederen/redaktøren for radioen blir trolig en av de mest anerkjente nyhetsjournalistene i den regionale TV-stasjonen i Murmansk.

MED PÅ LAGET? Jevgenij Kirillov.

MED PÅ LAGET? Jevgenij Kirillov.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Navnet er ennå ikke offisielt. Det er nemlig fortsatt uavklart om den erfarne kvinnelige TV-journalisten går med på å overta etter at KSRs tidligere redaktør Aleksandr Paul, som nylig valgte å si opp stillingen sin på grunn av de store økonomiske problemene selskapet har hatt i løpet av de to siste årene. Statsadvokaten i Lovozero ekskluderte i midten av februar i år Aleksandr Paul som redaktør i et år, fordi skatt og lønninger til de ansatte ikke var betalt tidsnok.

Spørsmålet er imidlertid hvordan denne nye stiftelsen under etablering skal kunne bygge opp en ny KSR fra ruinene av det gamle. I den nye stiftelsen under eteblering skal det også være med russisksamiske interesser, som organisasjoner og lignende.

Det nye selskapet under etablering vil blant annet måtte slite med en oppsamlet gjeld på rundt 200.000 rubel (cirka 40.000 NOK) for strøm, internettleie, husleie og lignende.

Det er imidlertid mye som tyder på at driften av radioen kan fortsette. De som står bak den nye stiftelsen har også kontaktet blant annet tidligere redaktør Aleksandr Paul og fotograf/journalist Jevgenij Kirillov for å høre om de er interesserte i å jobbe for det nye selskapet. De har allerede signalisert at de har tillit til de nye planene.