Hopp til innhold

Gikk i strupen på reindrifta

Toril Bakken Kåven dundret løs mot reindrifta fra Sametingets talerstol i formiddag. Hun hevdet at ingen tør å ta en kamp mot reindrifta og reindriftsloven. – Dette er en skam.

Toril Bakken
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

HØR HELE INNLEGGET: Toril Bakken Kåven

– Det vi ser i Nervei-saken er at en samisk næringsgruppe som får overkjøre et annet samisk lokalsamfunn. Lokalsamfunnet står helt maktesløs tilbake, sa Bakken Kåven fra Sametingets talerstol.

Hun mener det nå er på tide å se nærmere på reindriftsloven og rettighetene næringen har.

– Jeg synes det er en skam at sametingsrådet ikke er klarere i forhold til denne type konflikter. Man tør ikke å si rett ut at reindrifta faktisk tar rettigheter fra andre samer. Enten er det feighet eller så ønsker man ikke likeverd, sa Bakken Kåven.

– Mange fortviler

Reinslakting
Foto: Holmberg, Bjørn-Owe / Scanpix

Sametingsrepresentanten som er valgt inn fra Alta, og representerer Finnmarkslista, hevder det finnes mange enkeltsaker som offentlighetene ikke hører om.

– Det sitter mange fortvilte folk som sitter rundt omkring og ikke får drive næringsutvikling. Disse får aldri leve slik de har gjort tidligere fordi reindrifta sier nei. Dette kan de gjøre fordi reindriftsloven sier de kan si nei, sa Toril Bakken Kåven.

Hun ga klart uttrykk for at det er noe feil med reindriftsloven.

– Det er ikke noe feil med reindrifta; de følger bare loven. Dette er noe jeg har tatt opp fra denne talerstolen mange ganger. Hva gjør vi når vi ser at det er flere og flere konflikter mellom ulike samiske interesser. Det er ingen som tør å uttale seg om dette, og det er der de store utfordringene ligger i Finnmark fremover, sa representanten fra Alta.

Kritisk til presidenten

Toril Bakken Kåven kritiserte også sametingsrådet.

– Ingen må forledes til å tro at sametingsrådet er villig til å ta en kamp på vegne av elvesamer, sjøsamer, andre utmarksnæringer og fastboende. Vi har hørt så mange ganger at rådet ikke er interessert, og at det aller viktigste det jobber med er reindriftsnæring, sa hun.

I innlegget viste Bakken Kåven til det sametingspresidenten hadde forsøkt å gjøre i forhold til Nervei-saken.

– Måten presidenten har prøvd å løse dette på, er å innkalle til forhandlinger. Der har vi sett reindriftas holdning. De har absolutt ingen interesse, og det skjønner jeg veldig godt. Reindrifta har loven på sin side. Derfor trenger de ikke å samarbeide med noen som helst, sa hun blant annet, sa hun.

– Galt å sette samer mot hverandre

Janoš Trosten

Jánoš Trosten.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Jánoš Trosten imøtegikk sametingskollega øyeblikkelig. Han likte ikke at samer settes opp mot hverandre.

GULDAL: Janos Trosten

– Jeg beklager sterkt at enkelte sametingsrepresentanter er med på å ta denne debatten til et nivå som i alle fall jeg ikke ønsker. Jeg skal ikke si hva som er rett i Nervei-saken, men konstaterer at den er blitt gjenstand for rettsbehandling. Jeg er sikker på at det vil komme en løsning.

Trosten roset også sametingspresidenten for å ha forsøkt å få dialog om Nervei-saken.

– Det er dialog som fører fram, og ikke slik Toril Bakken Kåven gjør; å sette grupper opp mot hverandre. Det fører ikke fram til noe. Jeg er ikke med på en politikk hvor vi setter fronter mot hverandre, sa Trosten.

Også Aps gruppeleder, Willy Ørnebakk, mente utfallet til Bakken Kåven var urimelige.

HØR: Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk (t.h.) og Egil Olli

Willy Ørnebakk (t.h.) og sametingspresident Egil Olli.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Han avviste at sametingsrådet bare jobber for reindrifta, og viste til både fiskeri- og jordbrukssaker.

– Jeg beklager det veldig at Toril Bakken Kåven bidrar til å trekke opp den skjeve debatten som har vært i finnmarksmedia den siste tiden, sa Ørnebakk.

– Går i forsvarsposisjon

Representanten fra Finnmarkslista fastholdt kritikken av reindriftsnæringen.

– Jeg konstaterer at flere går i forsvarsposisjon hver gang man er så frekk å nevne reindrifta fra denne talerstolen.

HØR: Toril Bakken Kåven svarer

Toril Bakken Kåven sa at det er viktig å løfte fram konfliktene.

– Jeg går ikke med på at jeg er med på å nøre opp omkring konflikter. Av og til må man legge konfliktene på bordet for å finne en løsning. Hvis man ikke har sett hva som skjer rundt omkring i Finnmark etter mange år, så må man virkelig gå noen runder med seg selv. Jeg vil ikke lenger være med på å tie ihjel konfliktene, sa hun.

Korte nyheter

  • Fosen-protester: Løvebakken ble «Reinsdyrbakken»

    Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget.

    Lørdag er det 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen bryter med menneskerettighetene. I den forbindelse er det varslet en demonstrasjon foran Stortinget, samt et demonstrasjonstog.

    Fredag kveld forberedte aksjonistene seg. Det gjorde de blant annet ved å «endre» navnet på Karl Johans gate, skriver VG.

    Byttet gatenavn

    Aksjonistene hengte blant annet opp et navn som kan henvise til den samiske aktivisten Elsa Laula Renberg over det ene gateskiltet. Hun regnes som en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter.

    Nedover mot Jernbanetorget var paradegaten preget av plakater som henviste til aksjonen.

    De kjente løveskulpturene på Løvebakken har også blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det samme har bysten av Christian Michelsen.

    De kjente løveskulpturene på Løvebakken har også blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det samme har bysten av Christian Michelsen.

    (NTB)

    Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget. De kjente løveskulpturene på Løvebakken har blitt utstyrt med reinsdyrgevir
    Foto: NTB
  • PST ožžo dieđu vihtta beaivvi ovdal báhčima

    E-bálvalus dieđihii Politiijaid sihkkarvuođabálvalussii (PST) terrorfalleheami birra Oslos, ođđa dieđuid vuođul.

    PST oaččui dieđu vihtta beaivvi ovdal báhčima Pride-ávvudeami oktavuođas, gos E-bálvalus namuhii Norgga islamistta geas galggai oktavuohta Arfan Bhattiin. E-bálvalus oaivvildii ahte falleheapmi lei oaivvilduvvon Norgga vuosttá ja ahte Bhatti galggai vejolaš vearredahkki. PST lea ovdal gohčodan dieđu "álásin" ja lea čilgen ahte sis eai lean doarvái dieđut álggahit doaibmabijuid. Zaniar Matapour bealušteaddji árvala ahte eiseválddit váikkuhedje falleheapmái. Evaluerenraporta vurdojuvvo boahtte vahkus. Riekteášši Arfan Bhatti vuostá vuordimis álggahuvvo vuosttaš jahkebealis 2024:s.

  • Komišuvnna raporta: – Buot parlamentáralaš jođiheaddjit fertejit váldit ovddasvástádusa

    – Mun dovddan vuollegašvuođa dan ektui maid lohken raporttas. Dat lea lossa muitalus mii boahtá ovdan, mo mii leat láhtten olbmuiguin.

    Nu cealká Kristtalaš álbmotbellodaga (KrF) jođiheaddji Olaug Bollestad.

    Son lea okta dain gii lea searvan Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta lohkamii.

    Raportta sisdoallu, mii duorastaga geigejuvvui Stuoradiggái, čuozai Bollestad:i.

    KrFa jođiheaddji logai raporttas earret eará girku rolla birra dáruiduhttimis.

    – Mun gii lean oassi KrF bellodagas ja lean kristtalaš, in leat gal rámis das mii lea dahkkon, lohká son.

    Bollestad vuordá ahte buot bellodatjođiheaddjit Stuorradikkis ipmirdit makkár ovddasvástádus sis lea raportta čuovvoleamis.

    – Mii parlamentáralaš jođiheaddjit fertet váldit dán ovddasvástádusa iežamet stuoradiggejoavkkuide, mat fas váldet dan ovddasvástádusa viidáset bellodagaide miehtá riikka, justa fal sihkkarastit dán politihkalaččat, dadjá son.

    Nærbilde av Olaug Bollestad. Hun er fotografert forfra, hodet hennes mellom to personer fotografert bakfra. Hun ser smått skeptisk ut. Har på runde briller.
    Foto: Terje Pedersen / NTB