Hopp til innhold

Gikk i strupen på reindrifta

Toril Bakken Kåven dundret løs mot reindrifta fra Sametingets talerstol i formiddag. Hun hevdet at ingen tør å ta en kamp mot reindrifta og reindriftsloven. – Dette er en skam.

Toril Bakken
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

HØR HELE INNLEGGET: Toril Bakken Kåven

– Det vi ser i Nervei-saken er at en samisk næringsgruppe som får overkjøre et annet samisk lokalsamfunn. Lokalsamfunnet står helt maktesløs tilbake, sa Bakken Kåven fra Sametingets talerstol.

Hun mener det nå er på tide å se nærmere på reindriftsloven og rettighetene næringen har.

– Jeg synes det er en skam at sametingsrådet ikke er klarere i forhold til denne type konflikter. Man tør ikke å si rett ut at reindrifta faktisk tar rettigheter fra andre samer. Enten er det feighet eller så ønsker man ikke likeverd, sa Bakken Kåven.

– Mange fortviler

Reinslakting
Foto: Holmberg, Bjørn-Owe / Scanpix

Sametingsrepresentanten som er valgt inn fra Alta, og representerer Finnmarkslista, hevder det finnes mange enkeltsaker som offentlighetene ikke hører om.

– Det sitter mange fortvilte folk som sitter rundt omkring og ikke får drive næringsutvikling. Disse får aldri leve slik de har gjort tidligere fordi reindrifta sier nei. Dette kan de gjøre fordi reindriftsloven sier de kan si nei, sa Toril Bakken Kåven.

Hun ga klart uttrykk for at det er noe feil med reindriftsloven.

– Det er ikke noe feil med reindrifta; de følger bare loven. Dette er noe jeg har tatt opp fra denne talerstolen mange ganger. Hva gjør vi når vi ser at det er flere og flere konflikter mellom ulike samiske interesser. Det er ingen som tør å uttale seg om dette, og det er der de store utfordringene ligger i Finnmark fremover, sa representanten fra Alta.

Kritisk til presidenten

Toril Bakken Kåven kritiserte også sametingsrådet.

– Ingen må forledes til å tro at sametingsrådet er villig til å ta en kamp på vegne av elvesamer, sjøsamer, andre utmarksnæringer og fastboende. Vi har hørt så mange ganger at rådet ikke er interessert, og at det aller viktigste det jobber med er reindriftsnæring, sa hun.

I innlegget viste Bakken Kåven til det sametingspresidenten hadde forsøkt å gjøre i forhold til Nervei-saken.

– Måten presidenten har prøvd å løse dette på, er å innkalle til forhandlinger. Der har vi sett reindriftas holdning. De har absolutt ingen interesse, og det skjønner jeg veldig godt. Reindrifta har loven på sin side. Derfor trenger de ikke å samarbeide med noen som helst, sa hun blant annet, sa hun.

– Galt å sette samer mot hverandre

Janoš Trosten

Jánoš Trosten.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Jánoš Trosten imøtegikk sametingskollega øyeblikkelig. Han likte ikke at samer settes opp mot hverandre.

GULDAL: Janos Trosten

– Jeg beklager sterkt at enkelte sametingsrepresentanter er med på å ta denne debatten til et nivå som i alle fall jeg ikke ønsker. Jeg skal ikke si hva som er rett i Nervei-saken, men konstaterer at den er blitt gjenstand for rettsbehandling. Jeg er sikker på at det vil komme en løsning.

Trosten roset også sametingspresidenten for å ha forsøkt å få dialog om Nervei-saken.

– Det er dialog som fører fram, og ikke slik Toril Bakken Kåven gjør; å sette grupper opp mot hverandre. Det fører ikke fram til noe. Jeg er ikke med på en politikk hvor vi setter fronter mot hverandre, sa Trosten.

Også Aps gruppeleder, Willy Ørnebakk, mente utfallet til Bakken Kåven var urimelige.

HØR: Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk (t.h.) og Egil Olli

Willy Ørnebakk (t.h.) og sametingspresident Egil Olli.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Han avviste at sametingsrådet bare jobber for reindrifta, og viste til både fiskeri- og jordbrukssaker.

– Jeg beklager det veldig at Toril Bakken Kåven bidrar til å trekke opp den skjeve debatten som har vært i finnmarksmedia den siste tiden, sa Ørnebakk.

– Går i forsvarsposisjon

Representanten fra Finnmarkslista fastholdt kritikken av reindriftsnæringen.

– Jeg konstaterer at flere går i forsvarsposisjon hver gang man er så frekk å nevne reindrifta fra denne talerstolen.

HØR: Toril Bakken Kåven svarer

Toril Bakken Kåven sa at det er viktig å løfte fram konfliktene.

– Jeg går ikke med på at jeg er med på å nøre opp omkring konflikter. Av og til må man legge konfliktene på bordet for å finne en løsning. Hvis man ikke har sett hva som skjer rundt omkring i Finnmark etter mange år, så må man virkelig gå noen runder med seg selv. Jeg vil ikke lenger være med på å tie ihjel konfliktene, sa hun.

Korte nyheter

  • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

    Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

    Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

    – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

    Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

    Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

    – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

    Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

    – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

    Helene Ajuna Olsen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

    – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

    De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

    Demonstrasjonstog for Fosen
    Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
  • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

    Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

    Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

    Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

    – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

    Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

    – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

    Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
    Foto: Håkon Benjaminsen / NRK