Hopp til innhold

Får støtte også fra Sametinget

– Dokumentarfilmen om «Bygda som nekter å dø» setter viktig fokus på sjøsamiske samfunn. Derfor bidrar også Sametinget med økonomisk støtte, sier sametingsråd Henrik Olsen (NSR).

Journalist Torill Olsen og fotograf Harry Johansen i arbeid

Det er journalist Torill Olsen og fotograf Harry Johansen som lager dokumentarfilmen om «Bygda som nekter å dø».

Foto: Knut Åserud

Henrik Olsen

Sametingsråd Henrik Olsen mener filmen kan bli en viktig dokumentasjon på sjøsamiske samfunnsforhold.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Sametingsrådet vedtok fredag å bevilge 150.000 kroner til dokumentarfilmen som journalist Torill Olsen og fotograf Harry Johansen holder på lage. Tidligere har de fått støtte også fra Nordnorsk Filmsenter på 350.000 kroner .

Filmen problematiserer sentralisering- og regionaliseringstendensene som utarmer små bygder i utkanten. Spesielt sjøsamiske bygder er rammet.

Store forventninger

Sametingsråd Henrik Olsen mener filmen vil skape en viktig debatt. Rådets begrunnelse er blant annet at prosjektet er spennende og informativt, og setter fokus på livskvalitet og kulturutvikling i de sjøsamiske samfunnene.

– Filmskaperne har også tidligere vist kvalitet i sitt arbeid, og en genuin interesse av å formidle dagsaktuell situasjon i det samiske samfunnet. Vi har derfor forventning om at dette blir et viktig bidrag til å vise livskraften som finnes i de sjøsamiske samfunnene i dag, sier sametingsråd Henrik Olsen.

– Ennå ikke helt i mål

Prosjektleder Torill Olsen er glad for støtten fra sametingsrådet.

– Men de har bevilget kun halvparten av det vi hadde søkt om fra Sametinget. Det betyr at vi må finne mer penger andre steder, svarer Olsen.

For å komme i mål med filmprosjektet slik planlagt, trenger de totalt cirka 900.000 kroner i støtte. Hittil har de fått bevilget 500.000 kroner. Søknad er også sendt til SpareBank1 Nord-Norge, Internasjonalt Samisk Filmsenter og Fond for lyd og bilder.

Korte nyheter