Hopp til innhold

Dagbladet-anmeldelse vekker harme: «Burde vel vært fjernet tidlig i svangerskapsforløpet»

Dette skriver Dagbladets anmelder etter Kevin Boines (27) MGP-opptreden. Artistens manager reagerer sterkt.

Dagbladet-anmelder om Kevin Boine

OPPSLAGET: Dette skrev Dagbladets musikkanmelder om Kevin Boines MGP-opptreden. Det aktuelle avsnittet er nå fjernet.

Foto: Skjermdump

Under lørdagens delfinale var det Liza Vassilieva som gikk videre til gullfinalen i Trondheim Spektrum.

Det som har fått oppmerksomhet i etterkant av delfinalen, er nok en musikkanmeldelse om artisten Kevin Boine som røk tidlig ut i delfinalen.

Dagbladet anmeldte samtlige låter under delfinalen og skrev følgende om 27-åringens bidrag:

«Kevins kofte kan du få billig, dette bidraget er en simpel etno/elektro-pop som mest minner om en russelåt tuftet på harry-joik. Høres ut som en genfeil, og burde vel vært fjernet tidlig i svangerskapsforløpet».

– Det er lov å være kritisk, men han har gått langt over streken og dette skal vi melde inn til PFU. Vi er spente på hvordan de skal forsvare det, sier Fredrik Nordby som er manager til Kevin Boine.

27-åringen har fått kritikk gjennom hele uken. Da låten ble sluppet fikk artisten flere enere og toere på terningen fra flere store aviser.

Manageren og artisten var selv klar for å motta kritikk også i kveld, men anmeldelsen til Dagbladet var langt over streken, mener Nordby.

– Dette er kvalmt og uprofesjonelt, sier Boines manager.

«Formulering som ga et feilaktig inntrykk»

Dagbladet har i ettertid endret avsnittet om genfeil og det aktuelle sitatet er fjernet fra teksten (ekstern lenke).

Fungerende avdelingsleder for Dagbladet kultur, Knut-Eirik Lindblad, skriver følgende til NRK:

«Det var en formulering som ga et feilaktig inntrykk av hva anmelderen egentlig mente. Våre kloke lesere gjorde oss oppmerksomme på at formuleringen kunne misoppfattes. Vi valgte derfor å fjerne den», skriver Lindblad.

Dagbladets anmelder har ingen kommentar til NRK, og viser til Lindblad.

– Det er en ting hvis det ville vært en 14-åring på Snapchat, men hvis man skal skrive i en avis så er dette å gå over grensen, sier manager Nordby.

Kevin Boine under MGPs delfinale

SLAKTET: Kevin Boine (hvit genser) fikk terningkast én av Dagbladets musikkanmelder. Her fra dagens MGP-opptreden.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Melder inn saken til PFU

Da NRK ringte Nordby hadde Boine allerede lagt seg.

Det gikk ikke veien for artisten fra Tana da han ble stemt ut i første runde i MGPs delfinale lørdag.

Nordby og teamet til artisten ble gjort oppmerksom på anmeldelsen via sosiale medier. De velger nå å melde Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

PFUs oppgave er å overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norsk presse. Her kan Dagbladet enten frikjennes, få kritikk eller bli felt for etiske brudd.

– Vi har ikke vært i kontakt med Dagbladet. De sier ikke unnskyld og gjør ikke noe som helst, de prøver å skjule det de skriver, sa Nordby til NRK lørdag kveld.

Søndag formiddag har Dagbladet publisert en beklagelse overfor Kevin Boine, og beklager samtidig formuleringen i anmeldelsen.

Reaksjoner

Saken har også fanget oppmerksomheten til personer på Twitter.

Her har Dagbladets musikkanmeldelse fått krass kritikk.

«Dette er lavmål», er blant kommentarene.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

PS. Journalisten som har skrevet denne saken har samme etternavn som den omtalte MGP-artisten, men de to er ikke i nær slekt.

Korte nyheter

 • UiT bruker mye penger på fusk

  UiT Norges Arktiske Universitet har hittil i år brukt 300.000 kroner på å betale advokatene til studenter som anklages for fusk. Det skriver avisa iTromsø. Så mange som 46 studenter ble i følge avisa utestengt fra UiT i fjor for fusk på eksamen, et rekordhøyt antall. De 300.000 UiT foreløpig har brukt, angår utgifter til 22 enkeltsaker. Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, mener dette er et viktig rettssikkerhetsprinsipp til de det angår.

  UiT Norges arktiske universitet i Harstad
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Spår at joik erstatter nasjonalsang

  På lørdag ble "Sámi Eatnan Duoddariid" av Nils-Aslak Valkeapää vedtatt som den samiske nasjonaljoiken under Samerådets 22. konferanse i Gällivare. Nå spår litteraturviter Harald Gaski at folk kommer til å bruke joiken som samenes nasjonalsang

  – Jeg har på følelsen at denne joiken kommer til å erstatte Samefolkets sang. Det blir spennende å se hvilken av de som kommer til å høres under feiringen av samenes nasjonaldag om ti år, sier Gaski.

  Sametingets plenumsmøter åpnes alltid med Isak Sabas samefolkets sang. Sametingsrepresentant for flyttsamelista Berit Marie P. Eira forteller at hun ikke er klar for å bytte ut samefolkets sang med nasjonaljoiken.

  – Jeg syns det er veldig passende å starte plenumsmøtet med samefolkets sang, men håper vi ikke kommer til det stadiet at det blir konkuranse mellom joiken og sangen.

 • Ådå girjjevuorkkár Hábmerin

  Bendik Osland Kalsnes Nesoddenis la fássta virgev oadtjum girjjevuorkkárin Ájluovta girjjevuorkán Hábmerin. Duodden la sån skåvllågirjjevuorkkár Hábmera girjjevuorkán ja Knut Hamsun joarkkaskåvlå girjjevuorkán.

  Kalsnes Hábmerij bådij basádismánon åvdep jage ja bargaj dalloj sadjásattjan Hábmera girjjevuorkán.

  Dá giesse l nuora giessebargo tjadá The Quartz Corpan mállim ja divvom girjjevuorkáv Ájluovtan.

  Dav tjálla Nuorttasáltto avijssa.