Hopp til innhold

I natt steg temperaturen med 25 grader

På én måned har temperaturen i Øst-Finnmark steget med over 40 grader. – Ikke uvanlig, sier meteorolog.

Vinter i Karasjok

Det er fortsatt vinter i Karasjok, men temperaturen er betydelig høyere enn for én måned siden.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

I begynnelsen av januar fikk sprengkulda i Karasjok, med minus 40 grader over flere dager, hovedoppslag og førstesidene til mange av de større mediehusene i landet. Nå har værgudene bestemt seg for at landets nest største kommune skal få oppleve varmegrader og smeltende snø.

– Det skal ikke mer til enn en liten mengde med varmluft som passerer. Det kan føre til at gradene raskt stiger, forklarer vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Magnus Ovhed til NRK.

Ifølge Yrs statistikk over temperaturer, er gjennomsnittet for Karasjok i februar i overkant av minus 15 grader. I går viste gradestokken minus 25, mens det i dag altså er mildt med hele to plussgrader. Årsaken skal ifølge meteorologen være det varme lavtrykket fra sør, som fører til høyere vannstand langs kysten og vanskelige kjøreforhold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karasjok

Sprengkulde i Karasjok i januar.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen/NRK

– Lavtrykk fører med seg skyer. Og når det er skyer blir det aldri skikkelig kaldt, slik dere har opplevd i Karasjok tidligere i år, fortsetter Ovhed.

– Er det vanlig at det går fra veldig mange kuldegrader til plussgrader så raskt?

– Om ikke det er vanlig, er det iallefall ikke uvanlig. For at det skal holde seg skikkelig kaldt, må det være skikkelig klarvær i tillegg. Og det er det sjeldent over lengre perioder.

I dagene fremover vil gradene synke til under 0, mens lavtrykket holder stand. Og ifølge meteorologen vil vi nok ikke få oppleve 40 kuldegrader igjen på denne siden av sommeren.

– Nei, det ser ut til at den kalde luften stanser utenfor Svalbard og Grønland, avslutter Ovhed.

I januar steg temperaturen med 20 grader på kort tid. – Ikke vanlig at det skjer ofte iløpet av én vinter, sa meteorologen da.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat