Hopp til innhold

Ut av Samisk Hus - inn i lavvo?

Fra nyttår mister samene i Oslo sitt møtested i Akersgata. Sametingsrådet mener bysamene nå bør tenke nytt og bli mer synlige i bybildet.

Arve Nordland. Styreleder for Samisk Hus i Oslo.

Arve Nordland. Styreleder for Samisk Hus i Oslo demonterer møbler i Samisk Hus.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Hvis vi ikke har nye lokaler før Samefolkets dag i februar, så må vi kanskje slå opp lavvo i Nordmarka eller foran Stortinget, sier styreleder for Samisk Hus, Arve Nordland.

Siden 2004 har samene i Oslo hatt lokalene i Akersgata 34. som deres faste møtested. I lokalene har de arrangert lørdagskafe og forskjellige kulturarrangementer. Der har det også vært en liten butikk hvor det selges smykker, bøker og samisk musikk.

Entra Eiendom, som eier bygget, starter med oppussing på nyåret. Det betyr at fra begynnelsen av januar 2012 har ikke samene i Oslo lenger et eget Samisk Hus i hovedstaden.

LES OGSÅ: Mobiliserer styrkene

LES OGSÅ: Samiske verdier i byen

LES OGSÅ: Ap fikk så hatten passet

Alle er like velkommen

På lørdagskafeen sist helg møter vi Birgit Somby, som opprinnelig er vokst opp i Båtsfjord i Øst-Finnmark. Det går nesten ikke en helg uten at hun kommer innom.

Birgit Somby

Birgit Somby.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Jeg selv er jo ikke samisktalende, men jeg har brukt Samisk Hus veldig mye og synes at det er et veldig inkluderende miljø her, sier Somby.

Hun er også glad for at både unge og gamle ser verdien av Samisk Hus, samt at den også har vært nyttig for mange som ønsker mer kunnskap om samer og samisk kultur, sier hun:.

– Hit kommer det ungdommer som skal ha hjelp til skoleoppgaver, og det kommer også voksne folk som driver å finne ut av sine nordnorske samiske røtter,sier Somby.

Mister sentralt møtested

Også Elin Kristiansen fra Olderdalen i Gáivuona suohkan/Kåfjord kommune kommer innom Samisk Hus nesten hver lørdag. Hun er også preget av de må flytte ut fra Akersgata lokalene, før et nytt møtetsted er på plass..

Elin Kristiansen, fra Olderdalen i Gávuona suohkan/Kåfjord kommune.

Elin Kristiansen, fra Olderdalen i Gávuona suohkan/Kåfjord kommune.

Foto: Mette Ballovara / NRK

- Jeg synes det er sørgelig, kjempe sørgelig fordi et er jo en måte å treffe samer på i et spesielt hyggelig miljø, midt i sentrum, sier Kristiansen.

– Ellers så har man jo ikke noen annen måte å treffe så mange forskjellige folk på, legger hun til.

Esther Grossmann, som har hatt ansvar for kafeen i det siste, er enig med Kristiansen i at de håper at eventuelle nye lokaler også blir nokså sentralt.

– Det nytter ikkeå legge et slikt møtested langt utenfor Oslo sentrum, for da er det jo begrenset hvor mange som vil komme innom, sier hun.

– Kommunen er gnien

For neste år har Samisk hus om lag 460 000 kroner i driftsmidler. De får 200.000 kroner fra Oslo kommune og 260.000 kroner fra Sametinget. Husleiene i Oslo har steget, og Samisk Hus har betalt 45 000 kroner i måneden for lokalene i Akersgata.

Arve Nordland

Arve Nordland. Styrerleder for Samisk Hus.

Foto: Mette Ballovara / NRK Sápmi

Styreleder for Samisk Hus, Arve Nordland , sier at med de knappe driftsmidlene som de har å rutte med i forhold til leiemarkedet i Oslo, ikke har klart å finne nye lokale enda. Han mener at blant annet Oslo kommune burde være rausere overfor bysamene med sine bevilgninger.

– Oslo kommune bør nå tar et større ansvar for å styrke situasjonen for samer i Oslo - det bor tross alt flere tusen samer i hovedstadsområdet som også skatter til kommunen, sier han.

– En bevilgning fra Oslo kommune på 200.000 kroner vitner om smålighet, mener Nordland.

Det har så langt ikke lyktes NRK Sápmi å få kommunens kommentar til kritikken fra Nordland.

Sametinget forsinker

Samiske organisasjoner i Oslo, som utgjør styret for Samisk Hus i Oslo, har også et langsiktig mål om å etablere et permanent samisk kulturhus i Oslo. Forsiktige anslag fra bysamene og Sametinget er at det er 5-års perspektiv på dette.

Det er etter styrelederens mening også prosessen med det permanente kulturhuset som har ført til at samene i Oslo nå er i den situasjonen at de ikke har noe nytt sted å flytte til i januar..

- Vi jobber for å opprette en stiftelse for et fremtidig samisk kulturhus, og vi fikk i sommer beskjed fra Sametinget om at vi skal forholde oss til Oslo kommune når det gjaldt nye lokaler, sier Nordland.

Oslo kommune har så langt avslått å bli med i stiftelsen, og dette har igjen ført til usikkerhet blant bysamene om hvordan de da skal løse den kortsiktig utfordringen med å miste møtestedet i sentrum.

– Vi fikk altså ikke gå ut på det private leiemarkedet i Oslo, fordi Sametinget vil ha Oslo kommune med i stiftelsen, for da vil også kommunen forpliktes til å hjelpe samene med å finne et nytt midlertidig lokale, forklarer han videre.

Tar selvkritikk

Vibeke Larsen

Sametingsråd Vibeke Larsen.

Foto: Arbeiderpartiets sametingsgruppe

Sametingsråd, Vibeke Larsen innrømmer at de sliter med kulturhusprosessen i Oslo. Hun beklager også at Styret for Samisk Hus ikke har fått tydeligere beskjed om at Sametinget fortsetter der styret slapp med å overtale Oslo kommune.

– Det kan godt tenkes at jeg ikke har vært tydelig nok på akkurat det punktet om at Sametinget også tar et ansvar om å føre en dialog med kommunen og Akershus fylke.

– Jeg har skjønt nå i det siste at de har følt seg satt ut når de fikk det første avslaget fra Oslo kommune, og dermed bare så det svarte i framtida, sier Larsen.

Hun påpeker at Sametinget vil gå inn i stiftelsen uansett, men at de ønsker også å ansvarliggjøre fylket og kommunen.

– Ikke bare negativt

Larsen forstår at mange samer i Oslo synes det er trasig at de fra nyttår ikke lenger har et Samisk Hus. Likevel tror hun at bysamene vil kunne komme styrket ut av denne situasjonen.

– Jeg tror at dette også kan styrke det samiske miljøet i Oslo, fordi nå er de nødt til å tenke litt anderledes enn de har gjort tidligere, og kanskje bysamene nå bli mer synlige ute i byrommet i Oslo, sier Larsen.

Lørdagskafe på Samisk Hus i Akersgata.

Lørdagskafe på Samisk Hus i Akersgata.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Møter kommunen i mars

Sametinget har fått bekreftet at de får et møte med Oslo kommune først i mars, der de skal diskutere Samisk Hus og flere andre saker.

– Grunnen til at vi må vente så lenge før dette møtet kan gjennomføres er at ansvarlig byråd, som har ansvar for kultur- og utdanning, for tiden også fungerer som byrådsleder, sier Byrådssekretær for Kunnskap og Utdanning, Camilla Strandskog.

LES OGSÅ: Slik kan samepolitikken bli i Oslo

– Lavvo foran Stortinget?

Leder for Styret for Samisk Hus i Oslo, Arve Nordland, prøver også se litt galgenhumor i den vanskelige sitasjone som oslo-samene er i på nyåret. Under pakkingen fikk han en gjennomgang av foreningenes eiendeler. Det viser seg at de har flere lavvoer.

–Det kan jo hende at vi må slå opp lavvoer foran Stortinget igjen, for eksempel på Samefolkets dag i februar, sier Nordland.

Så kommer han på at det koster også å leie plassen foran Stortinget, så det er ikke sikkert de har råd til det heller.

– Ja, blir det for gærnt , så kan vi jo slå opp lavvu i Nordmarka, og så får det bli vårt nye "hjem", til vi får mer permanente lokaler i Oslo, det er iallfall en mulighet, sier Nordland litt spøkefullt.

Han tror at de tidligst kan ha nye lokaler i februar eller i mars.

Korte nyheter

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole
  • SVT sádde dán jagáš Eurovision sámegillii

    Visot geat hálidit sáhttet váldit oasi sámegielat ságasteaddjiiguin SVT Playas.

    Dan čállá SVT Sápmi.

    – Dat lea eksperimeanta maid mii dál dahkat, dadja Moa Frygell, prošeaktajođiheaddji SVT:s.

    Dán jagáš Eurovision Song Contest, mii lágiduvvo Malmöas, álgá boahtte vahku.

    Vuosttaš semifinála lea miessemánu 7. beaivvi, nubbi semifinála lea 9. beaivvi ja finála lea lávvordaga miessemánu 11. beaivvi .

    Dál lea maid čielgan ahte SVT boahtá vuosttaš háve sáddet gilvvu sámegillii.

    SVT:a sáddagiin leat YLE sámegielat ságasteaddjit mielde.

    – Sáddagiin sáhttá válljet nu gohčoduvvon virddi SVT Playas gos lea sámegielat ságasteaddji , jus dan hálida, dadja Frygell ja muitala manin juste dán jagi nu dahket.

    – Dat lea oassi vuoruhusas mii álggii Sámi Grand Prix:as ja joatka dál Eurovisionnain čálmmostahttin dihte sámegielaid.

    Eurovision song contest 2024. NRK TV
  • En person sendt til UNN etter påkjørsel i Tromsø

    Fredag kveld melder Troms-politiet at en person er blitt påkjørt i Tromsø.

    Meldinga kom like etter klokka 20.

    På X opplyser politiet at en person er kjørt til UNN.

    Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

    – Vi jobber på stedet med å få klarhet i hendelsesforløpet.