Hopp til innhold

Har lenket seg foran Statsministerens kontor

Aksjonistene ber statsministeren ta ansvar for Fosen-saken, og skal blokkere kontoret hans. Natur og ungdom varsler at de vil lenke seg fast med kjetting.

Benedicte Olli Lien og Julius Mihkkal Lindi har lenket seg fast foran ingangene til SMK.

Benedicte Olli Lien og Julius Mihkkal Lindi lenket sammen foran statsministerens kontor.

Foto: Aleksander Snarheim / natur og ungdom

– For det første så er jeg glad for å møte dere her. Vi har vært i statsråd nå, og jeg vil si til dere at saken står ikke stille, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han møtte aksjonistene utenfor Slottet.

Fosenaksjonistene startet demonstrasjonen foran Slottet fredag. Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland møtte aksjonistene på slottsplassen.

– Det har snart gått 100 nye dager med rettighetsbrudd og tillitsbrudd. Det er uakseptabelt. Vi har gitt opp på Aasland og OED, som insisterer på omkamp gjennom nye utredninger i stedet for å rette seg etter Høyesterettsdommen, sier leder for NSR-u Elle Nystad.

Fredag formiddag satt aksjonistene opp lavvoer utenfor alle inngangene til Statsministerens kontor. Nå har flere av aksjonistene også lenket seg sammen.

Fosen-aksjonistene utenfor en av inngangene til Statsministerens kontor.

Fosen-aksjonistene utenfor en av inngangene til Statsministerens kontor

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

– Det setter hele demokratiet og rettsstaten i stor fare. Nå ber vi statsministeren ta ansvar, slik han lovet oss personlig under de forrige aksjonene. Derfor camper vi utenfor kontoret hans og vokter over inngangen de siste timene før 600-dagen. Vi krever at turbinene rives og landet tilbakeføres reindrifta, sier Nystad.

Skal overnatte

Etter statsråd varslet aksjonistene at de skulle videre til Statsministerens kontor for å etablere blokade og sette opp lavvoer.

De planlegger å overnatte utenfor Statsministerens kontor de siste timene fram mot 3. juni da det har gått 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen medfører et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene.

I en pressemelding skriver aksjonistene at de har med seg soveposer og lenker, og at de ikke vil flytte seg dersom politiet ber dem om det.

Fosenaksjonistene på Karl Johan
Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Aksjonerte tidligere

Natt til mandag, 27. februar, ble 13 unge båret ut av politiet etter å ha aksjonert ved Olje- og energidepartementet (OED) i nesten fire døgn.

Aksjonen startet 500 dager etter Høyesterett, 11. oktober 2021, slo fast at vindkraftanlegget på Fosen i Trøndelag strider med urfolksrettigheter.

De aksjonerte med krav om at Høyesterettsdommen måtte få følger og vindturbinene rives.

Les også Aktivister er klare for å aksjonere på nytt i Fosen-saken

Ella Marie Hætta Isaksen og Gina Gylver på tilhørerbenken i Stortinget når Olje- og energiminister Terje Aasland redegjør for Stortinget om Fosen-saken.

Lar de markere seg

Operasjonsleder i Oslopolitiet, Sven Christian Lie, svarer dette på hvordan politiet reagerer på aksjonen.

– Nå markerer de seg, og det skal de få gjøre.

– Har dere satt inn noe ekstra mannskap?

– Nå har vi lang erfaring med markeringer og demonstrasjoner i Oslo by, og planlegger fra det vi får inn. Vi har nok personell til å håndtere dette.

Elle Rávdná Näkkäläjärvi demonstrerer mot Fosen-vindkraft utenfor slottet.

En av demonstrantene hytter neven mot en av regjeringens biler fredag formiddag.

Foto: Inga Maret Solberg / NRK

– Trist og flaut

Tidligere sametingspresident og nå rådgiver i Amnesty, Aili Keskitalo, sier det ikke er tilfeldig at de aksjonerer igjen akkurat i dag.

– Det er en spesiell dag. Sannhets- og forskningskommisjonen overrak i går sin rapport. Det er trist og flaut at statsministeren, Jonas Gahr Støre, som jeg kjenner som en menneskerettighetsforkjemper i alle andre sammenhenger, at han virkelig kan bryte løftene til samiske ungdom, sier Keskitalo.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK