NRK Meny
Normal

Forslag om samisk fengsel skaper vrede og begeistring

– Et eget samisk fengsel vil være helt unødvendig sløsing med ressurser, og vil føre til særbehandling, sier kommunestyrerepresentant Rebeke Tapio.

Karen Inga Vars og Rebeke Tapio

Verken Karen Inga Varsi (V) og Rebeke Tapio (uavhengig) ser noe behov for et eget samisk fengsel slik Tana Høyre foreslår det. Begge to går ut av kommunepolitikken til høsten.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det er Tana Høyres forslag om eget samisk fengsel som får kommunestyrerepresentant Rebeke Tapio til å se rødt.

– Dagens generasjoner kan alle norsk. Derfor er det ikke behov for egne samiske institusjoner, mener Tapio, tidligere kjent som FrP-politiker i Tana kommunestyre.

For over ett år siden røk hun uklar med gamlepartiet. Siden har hun vært partiløs. Til høstens kommunevalg hadde hun sagt nei-takk til gjenvalg, men hadde bestemt seg for å stemme på Høyre.

Men så kom rykende ferskt valgprogram i veien.

– Takk, åh da har æ bestemt mæ at Høyre ikke får min stemme, skrev hun i Facebook straks forslaget fra Tana Høyre om samisk fengsel var offentliggjort

– NRK-Sápmi kan gjerne sitere meg på dette. Hvorfor i all verden skal kriminelle samer ha et eget fengsel, spør hun.

– Luksusproblem

Men hun er ikke den eneste som er blitt terget av forslaget fra Tana Høyre. Her er noen av kommentarene i Facebook:

  • I så fall må vi ha egne fengsler for alle andre etnisiteter også, ikke bare norsk og samisk, for alle har jo behov for å forstå og bli forstått
  • Luksusproblem
  • Synes det blir feil at deres språk og kultur skal imøtesees mer enn andre. De kan nøye seg med det andre innsatte må godta.

– Kom til Utsjok

Torkel Rasmussen

Språkviter Torkel Rasmussen ønsker at et eventuelt samisk fengsel plasseres i Utsjok i Nord-Finland, men frykter for at det kan havne i Kautokeino dersom Tana sier nei-takk.

Foto: Bjørn Hatteng / UiT

Men forslaget skaper også begeistring. Torkel Rasmussen fra Utsjok som i desember 2013 tok doktorgrad i samisk språk, er noe forundret over motstanden. Forlaget fra Tana Høyre mener han er høyt realistisk. I tillegg til å sikre samisk språkkompetanse, vil dette også skape mange arbeidsplasser.

– Men siden det er noe samisk vil noen ikke ha dem. Det er helt greit. Vi kan ta imot både fangene og arbeidsplassen i Utsjok, skriver han i sin Facebook-kommentar.

– Det kan virke som om jeg skriver dette på fleip. Men jeg mener faktisk det jeg skriver, sier han til NRK Sápmi.

Forslaget fra Tana Høyre mener han kan sees i nordisk sammenheng, og ikke bare bli et tilbud for samer i Norge, men også for samer i Finland og Sverige.

Forberedt på motstand

Tone Orvik Kollstrøm

Det er bra at forslaget fra Tana Høyre skaper debatt, sier varaordførerkandidat Tone Orvik Kollstrøm.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

At forslaget har skapt viss debatt, overrasker ikke Høyres sametingsrepresentant Ellen Kristina Saba.

– Vi må ikke la en slik mulighet svinne bort, men heller tenke at Tana vokser på at vi får flere arbeidsplasser. Og hvis folk er uenig i det, ja så er det deres problem, mener Saba.

Heller ikke varaordfører Tone Orvik Kollstrøm er overrasket over reaksjonene.

– Men motstanden kan være basert på misforståelser. Det er ikke meningen at samisk fengsel skal være et tilbud bare til samisktalende. Men ansatte her skal ha spesialkompetanse i samisk språk og kulturforståelse, understreker hun.