Hopp til innhold

Frp-utbryter: – Gleder meg til dagen er over

Ellinor Nilsen stilte til valg for Frp. I dag sikret hun Arbeiderpartiet ordføreren og flertallet i det nye kommunestyret i Alta.

Ellinor Nilsen

Ellinor Nilsen fastholder at hun kommer til å stemme etter egen overbevisning i kommunestyret i kommende fireårsperiode, og ikke være bundet av Ap eller andre posisjonspartier.

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Valglogo

– Så langt har dagen gått bra. Den er fin, men jeg gleder meg til dagen er over, sier Ellinor Nilsen, tidligere Frp-politiker i Alta.

Davidsen_Nielsen

Monica Nielsen (Ap) har fått ordførerkjedet av avtroppende ordfører Laila Davidsen (H).

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Mandag var hun med på å innsette Arbeiderpartiets Monica Nielsen som ny ordfører i Alta. Det én uke etter et kommunestyremøte som endte i kaos.

For en uke siden ble det nemlig kjent at Ellinor Nilsen hadde brutt med eget parti. Årsaken var misnøye med et forslag om høyere godtgjørelser til blant annet ordføreren.

Nilsen ville heller støtte Ap, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne, slik at de fikk flertall i det nye kommunestyret.

Dette førte til at de borgerlige partiene forlot møtet i protest.

Avviser Ap-avtale

Til dagens møte stilte Ellinor Nilsen som uavhengig representant. Hun sier til NRK at hun ikke har forpliktet seg til å stemme med Ap i kommende fireårsperiode.

– Nei, jeg skal stemme på det jeg vil, og det vet Ap. Jeg vil holde meg til min politikk, så får man diskutere fra sak til sak, sier Nilsen.

– Hva er din politikk?

– Den er lik det som har vært. Ap og Frp sin politikk er ganske lik i mange saker, svarer Nilsen, som har flere kommunestyreperioder bak seg.

Ser fremover

Ronny Berg

Ronny Berg (Frp).

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Frps ordførerkandidat Ronny Berg velger å legge skuffelsen over at han ikke ble ordfører bak seg.

– I dag har jeg visst hva som skulle skje. Det var det jeg ønsket sist, og ikke kort tid før konstitueringen. Det er godt å bli ferdig med det. Nå kan jeg se fremover, sier Berg.

Det nye politiske flertallet i kommunestyret i Alta er skjørt. Kun én stemme skiller posisjonsgruppa fra opposisjonen. Siden tidligere Frp-politiker Ellinor Nilsen ikke har tatt overgang til Ap, men stiller som uavhengig representant, kan flertallet i kommunestyret komme til å endre seg fra sak til sak.

– Hva Ellinor Nilsen kommer til å stemme på, må hun svare på selv, men jeg har ikke tro på at man blir sosialdemokrat over natta, sier Berg.

Angrer ikke på protesten

Bråket som har vært den siste uka i Alta-politikken mener Berg må legges bort.

– Jeg forstår at det har vært mye frustrasjon. Fremover blir det viktig å finne løsninger. Vi kan ikke ha noen isfront i kommunestyret. Det tjener ingen over tid.

At de borgerlige partiene valgte å forlate kommunestyret da de ikke fikk gjennom en møteutsettelse sist, mener Berg fortsatt var riktig.

– Det var vårt eneste alternativ. Vi har brukt hele denne uka til å sette sammen nye lister, sier Berg.

Kommunestyret Alta

Kommunestyret var samlet mandag til sitt andre konstitueringsmøte, etter at det første måtte avbrytes.

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK