Hopp til innhold

Forsker: – Dyrekadavre og rovdyr er med på å sikre en god bærhøst

Kråke og rev er det kanskje mange som ergrer seg over. Nå viser forskning at fugler og åtseldyr er viktigere for å sikre bugnende bærtuer enn man kanskje tror.

Mie Prik Arnberg

DOKTOR: I begynnelsen av juli avla forsker Mie Prik Arnberg en doktoravhandling i biovitenskap ved Nord Universitet. Hun har sett på hvilke forutsetninger bærlyngen har for å lykkes med å spre frøene sine.

Foto: Marthe Haugdal/PKOM

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Hvis det da har vært en rev, som har spist på blåbær først, så går den videre og spiser på et kadaver. Så bæsjer den på kadaveret. Så blir det avsatt frø på en kjempe fertil plass, hvor det ikke er noen konkurranse.

Dette scenarioet er det forsker Mie Prik Arnberg (31) som gir oss med stor entusiasme.

I over fire år har hun ligget på alle fire i skogbunnen ved Steinkjer og på Hardangervidda, og fulgt med på hvordan våre mest kjente bærsorter lykkes med å spre frø.

Forsker Mie Prik Arnberg

LYNG PÅ KADAVER: Forsker Doktor Mie Prik Arnberg på jakt etter frøspirende lyngarter ved en kadavernedbrytningsøy

Foto: Amy Eycott

I sin doktoravhandling fra Nord universitet har hun funnet ut at blåbær, tyttebær, krekling og blokkebær får hjelp av åtseletere, rovdyr og fugler til denne spredningen.

Gjennom sin avføring frakter dyrene frøene til steder der frøene har store sjanser til å spire og gro.

– Generelt ser vi at de fire artene klarer å bruke dyr veldig bra til å spre frøene sine til bestemte endepunkter, som er steder der dyr og fugler bruker litt mer tid. Som sitteplasser på trestubber eller kadaver, sier Arneberg.

Rev

ÅTSELETER OG FRØSPREDER: Åtseletere som rev, mår og kråkefugler er viktige for at våre ville bærplanter skal få spredt sine frø. Også rovdyr som bjørn bidrar med dette.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Forråtnings «hotspot»

Den store finalen for frøenes reise fra bærplanten, via dyret eller fuglen, skjer nettopp ved den råtne trestubben eller kadaveret.

– Etter at fuglen har bæsjet på stubben, og nedbrytningen av stubben fortsetter, kan frøene som blir avsatt der, spire og vokse til ny bærplante, forklarer forskeren.

Et kadaver er også en ideell endestasjon for frøet fra bærplanten.

– Når for eksempel et elgkadaver brytes ned, så lager det et forråtnings «hotspot». Hvor all vegetasjonen under og i en sirkel rundt kadaveret dør. Du får en flekk med bare jord, som er kjempebra for en spirende plante, forklarer Arnberg.

Kadavernedbrytningsøy brukt av Arnberg i forbindelse med forskning.

KADAVER: Arnberg håper på større forståelse i samfunnet for at kadavre må få ligge i skogen. – Vi har jo en tendens til å fjerne de fordi de lukter dårlig og er ikke så fin å se på.

Foto: Privat

Hun minner om at der morplanten allerede står i skogbunnen, er det mye annen vegetasjon. Frø fra bærplanter vokser sakte, og vil derfor som regel tape i konkurranse mot eksisterende vegetasjon.

Derfor er disse forråtnings «hotspotene» viktige.

31-åringen, som er dansk, er fasinert av samspillet mellom bærplantene, dyrene, råtne trestubber og kadavre.

Hun flyttet til Norge for 10 år siden og falt pladask for naturen her.

– Det er givende å få avdekke naturens mysterier, som en detektiv. I min barndom hadde vi bare en solbærplante. Interessen for bær våknet for alvor etter at jeg flyttet til Norge, sier hun.

Blåbær

BLÅBÆR: Forskere mener det på lang sikt er ønskelig at en større del av bærhøsten vår er blitt til ved spredning av frø, såkalt seksuell spredning.

Foto: Victoria Ose / NRK

Tåler klimaendringer

Det er ikke uten grunn Arnberg lar seg begeistre over samspillet i naturen.

For at vi skal kunne glede oss over bugnende bærtuer også om 50 og 100 år, er det nemlig en fordel at bærplanter får spredt frøene på denne måten.

Forskere har tidligere sett at mesteparten av de viltvoksende bærplantene som vi har i våre skoger sprer seg såkalt klonalt. Det betyr at de lager en ny plante ved å spre ut røtter eller stiklinger.

– Ved kloning er den nye planten helt genetisk lik morplanten. Hvis du har en seksuell reproduksjon, får du en rekombinasjon av gener og større genetisk mangfold. På lang sikt er dette mangfoldet viktig. Det gjør planten mer motstandsdyktig mot forandringer etter sykdommer, sier Arnberg.

Tyttebær

TYTTEBÆR: For at vi også i fremtiden skal kunne fylle bøttene våre med ville bær, så er det viktig at bærplantene er robuste nok til å tåle endringer og sykdommer.

Foto: Knut Sveen, NRK

Ved å alliere seg med dyrene og få spredt ut frøene kan bærplantene også takle klimaendringer bedre, påpeker Arnberg, som har tatt sin økologiutdanning i Norge (www.nord.no).

– Hvis du har høyere genetisk diversitet er det større sjanse for at planter har evne til å tilpasse seg for eksempel høyere temperaturer og tørke. ved hjelp av frøspredning kan de migrere for eksempel nordover, eller oppover i terrenget.

Les også Her er bærmeldinga for sesongen: – No vil det bogne

Blåbær

– Sikrer våre ville bærarter

Ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) er de også opptatt av bærplantenes kår. Forsker Anne Linn Hykkerud ved Nibio i Tromsø mener i likhet med Arnberg at det for bærplanter er viktig med genetiske variasjoner.

Anne Linn Hykkerud

MER KUNNSKAP: Forsker Anne Linn Hykkerud tror det er viktig med mer kunnskap blant befolkningen om hvilken rolle trevirke og kadavre har for å bevare ville bærarter.  

Foto: Arnfinn Steindal

Svingninger i bærmengde fra våre ville bær skyldes en rekke faktorer, slik som klima, lysforhold og genetiske variasjoner.

Klimaendringer skjer raskere enn plantenes evne til å tilpasse seg, påpeker hun.

Større genetiske variasjon vil derfor bidra til å sikre utbredelsen av våre ville bærarter. Om alle plantene er mer eller mindre samme plante, vil sjansen for dårlig utbredelse bli større, sier hun.

Forsker Anne Linn Hykkerud, Nibio forsker på ville norske bær

BLÅBÆR I NORD: I Troms ser det bra ut for blåbær i år, mens det lenger sør i landet kan bli litt dårligere på grunn av en tørr vår, forteller Anne Linn Hykkerud. (Bildet er fra 2019.)

Foto: Privat

For forskere ved Universitetet i Tromsø er det allerede også kjent at krekling eller krøkebær kan bli en klimavinner.

Den trives godt ved høyere temperaturer og har et giftstoff i bladene som gjør det vanskelig for andre planter å etablere seg og kan dermed ta over for andre skogsbærarter.

Derfor er det viktig å ha en frisk og sterk populasjon, av for eksempel blåbær, for å stå imot presset fra kreklingen, sier Hykkerud

Les også Derfor er det svarte prikker på multebær

Svarte prikker på multebær

Les også Vil hindre at én million tonn bær råtner

Tyttebærfestival

Les også Njord (14) har sommerjobb på myra: – Jeg har tjent rundt 7000 kroner

Njord fra Nesseby har plukket multebær i år.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen