– Det er svarte prikker på bærene. Det har det vært før også, men nå er det mye, sier Solveig Joks.
Hun var på multebærtur i Ruossajeaggi (Korsmyra) i Tana kommune da hun oppdaget svært mange multer med svarte prikker.
– Jeg tør å spise bæra, men de er ikke så pene å se på. Men det er mye bær i år, så jeg trenger jo ikke å plukke de med svarte prikker, sier hun.
- Les også: Dette avgjør hvor god multesesongen blir
Prikkene er sopp
Forsker på Norsk institutt for bioøkonomi Nibio, Inger Martinussen, har forklaringen:
– Sorte prikker på bærene forårsakes av sopp i familien «Sclerotiniaceae».
Disse kan spres gjennom jord, men oftest med vind gjennom lufta, forklarer Martinussen.
– Ett år med en vår som er fuktig og kald med påfølgende varme, kan gi mer av disse prikkene enn et tørrere år, sier hun.
Soppen trives i fuktig jord, høy luftfuktighet og forholdsvis lave temperaturer.
– Den er avhengig av en vertsplante for å overleve og lander derfor på for eksempel multebær, og lever på sukkeret, sier forskeren.
Men multebærene med svarte prikker kan trygt spises.
– Det er ikke dokumentert at det er farlig å spise disse bærene, men kvaliteten forringes siden de ikke er delikate og pene å se på, forteller Martinussen.
Hvordan kunnskap kommer til uttrykk
Solveig Joks er førsteamanuensis ved Samisk høgskole, og leder for et forskningsprosjekt hvor de undersøker hvordan kunnskap om sanking kommer til uttrykk i samiske språk, i fortellinger og i stedsnavn.
Og det er derfor Joks setter spørsmål ved hvorfor det er svarte prikker på multene.
– Når folk plukker multer, observerer de multenes tilstand i forhold til tidligere år, og undres over hva grunnen til det er, forklarer hun.
Prosjektet er et samarbeid mellom Samisk høgskole, Norsk institutt for naturforskning, Árran lulesamisk senter og Mearrasiida.
Ps. Lengst nord i Norge er det mye multebær. I Kautokeino meldes det om overmodne bær. I Øst-Finnmark er imidlertid modningen i gang.