Fem klager på sørsamisk i Norge Rundt

Kringkastingsrådet skal i dag behandle fem klager på at programleder Vaino Rensberg (25) ledet Norge Rundt på sitt morsmål sørsamisk. Kringkastingssjefen støtter programlederen.

Vaino Rensberg

Vaino Rensberg har i flere uker spredt glede til Norge Rundt-seerne på sørsamisk. Fem seere syns dette ikke var noe særlig å juble over.

Foto: Skjermdump / NRK

– Vi skal vise et mangfold av både kultur og språk i Norge. NRK har et samfunnsoppdrag i å styrke samisk språk og derfor er jeg stolt av at vi har hatt sørsamisk på Norge Rundt, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NRK Sápmi.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Anders Leines / NRK

Vaino Rensberg fra Røros i Sør-Trøndelag har ledet Norge Rundt gjennom flere programmer i oktober og november 2017. TV-programmet sendes på fredagskveldene og har i flere år vært en av de mest populære programmene i NRK.

– Det er veldig få klager, og de kom helt i starten av perioden. Så jeg tenker at antallet klager egentlig viser at språktoleransen egentlig er høyere enn den var tidligere, mener kringkastingssjefen.

– Tar ikke klagene personlig

Eriksen sier at han i fremtiden også vil ha samisktalende programledere i Norge Rundt.

– Det er det ingen tvil om. Vår oppgave er veldig tydelig. Vi skal styrke norsk og samisk språk og identitet. Det skal vi selvsagt fortsette med.

Programleder Vaino Rensberg tar ikke kritikken personlig. Hun mener det er publikums rett å ha sine egne meninger om det NRK presenterer.

– Det er fint at publikum er engasjert. Klagene viser at det i hvertfall har vært fem stykker som har sett på Norge Rundt, og da er jeg veldig fornøyd, sier Rensberg.

Vaino Rensberg i Se og Hør

Vaino Rensberg har fått mye positiv omtale i media. Hun er blant annet blitt portrettert i Se og Hør.

Foto: (Skjermdump/faksimile) / Se og Hør