Feiret midlertidig stans av oljerørledning i Sioux-område

Demonstranter har i helga feiret den amerikanske regjeringens beslutning om å midlertidig stanse byggingen av en oljerørledning i Nord-Dakota i USA. De vil nå presse på for en full stans av prosjektet.

USA-PIPELINE/NATIVEAMERICANS
Foto: ANDREW CULLEN / Reuters

Det melder Reuters .

Fredag stanset Obama-administrasjonen i USA midlertidig byggingen av den planlagte oljerørledningen og de ba selskapet bak prosjektet om å stoppe arbeidet. Dette kom kort tid etter at en føderal dommer i Washington avviste en forespørsel fra Standing Rock Sioux-folket om en rettskjennelse til å stoppe prosjektet. Domstolens kjennelse er nå blitt anket til en høyere rettsinstans.

Saken ikke belyst godt nok

Obama-administrasjonen mener at tross kjennelsen er en rekke spørsmål som reservatet har reist ikke tilstrekkelig belyst og inntil det har skjedd, skal anleggsarbeidet innstilles.

Obama-administrasjonen ser behov for en ”alvorlig diskusjon” av hvorvidt man på nasjonalt plan bør endre de bestemmelser som har betydning for urfolkets holdning til infrastruktur-projekter. Man vil derfor i løpet av året avholde møter med stammenes ledelser, så muligheter for bedre beskyttelse av stammenes jord, ressurser og traktatlige rettigheter blir undersøkt. Man vil også overveie bedre lovgivning, melder nyhetsbyrået AP.

Kan ha store konsekvenser

Dette trekket fra Obama-administrasjonen kan kanskje for alltid endre måten energi-infrastrukturprosjekter behandles på i fremtiden, mener noen ifølge AP.

Industrikonsulent Brigham McCown, som har jobbet for den føderale Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, sier at Obama-administrasjonens innblanding har endret landsituasjonen for alltid i infrastrukturprosjekter.

– Dette kan stoppe eller forsinke hvert eneste infrastrukturprosjekt. Jeg tror ikke de er klar over hva de har gjort, sier han til AP.

Engasjert urfolk fra hele USA

Det har vært voksende protester til oljerørledningen, som er beregnet å koste 3,7 milliarder dollar og som skal krysse fire stater i USA, fra Nord-Dakota til Illinois. Motstanden har engasjert urfolk i hele USA, og 200 stammer har støttet og demonstrert mot oljerørledningen, og dette har ført til at de har satt til side langvarige konflikter. Også mange aktivister og kjendiser har støttet urfolket, blant annet skuespilleren Leonardo DiCaprio

Den planlagte oljerørledningen vil krysse Missourielven, som er under en amerikansk mile fra reservatet til The Standing Rock-folket. Missourielven er Standing Rock-folkets eneste drikkevannskilde og de frykter en oljelekkasje, som vil forurense elven og drikkevannet. De mener også at oljerørledningen vil ødelegge hellige og kulturelle steder.

Vil fortsatt protestere

Demonstrantene feiret lørdag beslutningen om den midlertidige stansen, men protestaksjonen opprettholdes, noe som også kommer fram i uttalelser gitt fra Standing Rock Sioux-ledere.

– Dette kan vare hele vinteren og til neste sommer, sier Lance Dorian, talsmann fra en gruppe fra Rosebud-reservatet i Sør Dakota til Reuters.

– Vi vant dagen, men vi har fortsatt en lang kamp foran oss, sier miljøaktivisten John Wauthen fra Alabama til Reuters.