Amerikanske samer ber om at samer viser solidaritet

Amerikanske samer ber samiske ledere vise støtte og solidaritet til Standing Rock Sioux-folket i Nord-Dakota i USA, som prøver å stanse et stort inngrep i sine områder.

Pipeline Protest

Urfolk protesterer mot oljerørledningen i Nord-Dakota, nær reservatet til Standing Rock Sioux.

Foto: James MacPherson / Ap

Samisk amerikanske Ellen Marie Jensen har tatt kontakt blant annet med Sametinget, NSR og Samerådet.

– Flere amerikanere med samisk bakgrunn har bedt meg ta kontakt med de samepolitiske lederne for å be dem om å vise solidaritet med Standing Rock Sioux-folket, sier Jensen.

Ellen Marie Jensen

Ellen Marie Jensen

Foto: Privat

Frykter for drikkevannet

I Nord-Dakota i USA protesterer nå urfolk mot en rørledning som skal gå fra oljeområder i Nord-Dakota til Illinois. Den skal ikke gå gjennom reservatet til Standing Rock-folket, men den vil krysse Missourielven, som er under en amerikansk mile fra reservatet.

Missourielven er Standing Rock-folkets eneste drikkevannskilde og de frykter en oljelekkasje, som vil forurense elven og drikkevannet. De mener også at oljerørledningen vil forstyrre hellige og kulturelle steder. Over tusen personer har demonstrert og et titalls personer er blitt arrestert i demonstrasjonene, også Standing Rock Sioux-folkets leder.

– Mange amerikanske samer i Midtvesten er sterkt allierte med Dakota- og Lakota-folket. De føler at de har et spesielt ansvar, siden de er urfolk selv, og de vil gjerne ha et brev fra samiske ledere, som de kan levere på vegne av den samiske befolkningen, sier Jensen.

– Solidaritet gir styrke

Standing Rock-folket har fått mye støtte, blant annet fra Hollywood-skuespiller Leonardo DiCaprio, som mener prosjektet truer klimaet.

Jensen har selv har vokst opp i Dakota-folkets land Minnesota, og tror at en offentlig støtte- og solidaritetsuttalelse fra samene vil bety mye for Standing Rock Sioux-folket.

– Mange folk fra andre steder i verden har allerede vist solidaritet. Det gir dem styrke, ikke bare politisk, men det er en inspirasjon å vite at folk står bak dem, selv om de ikke kan være der, sier Jensen.

NSR-leder Beaska Niillas

NSR-leder Beaska Niillas

Foto: Åse Pulk/NRK

Har sendt støttebrev

Norske Samers Riksforbund har allerede sendt et støttebrev til Standing Rock Sioux-folket.

– Det er veldig naturlig for oss å støtte urfolks søstre og brødre. Urfolk over hele verden opplever liknende inngrep, og når de ber oss om hjelp, så hjelper vi. Å sende et støttebrev er å vise solidaritet, og jeg vet selv hvordan det styrker håpet, sier leder i NSR Beaska Niillas.

Han støtter demonstrasjonene mot rørledningen.

– Jeg synes de gjør rett i å protestere, fordi olje og vann ikke hører sammen. Man kan ikke drikke olje. Det er snakk om fremtiden til dette folket, og derfor støtter vi dem.

Áile Jávo

President i Samerådet Áile Jávo

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Vil ta kontakt

I Samerådet har man begynt å undersøke saken etter at de fikk brevet fra Jensen.

– Vi undersøker saken og vil ta kontakt med dem det gjelder, og viser gjerne solidaritet, for eksempel via støttebrev. For oss i Samerådet er det viktig å vise solidaritet og støtte andre urfolk, slik at de ikke skal føle at de kjemper alene, sier president i Samerådet Áile Jávo.

Jávo sier de selv har opplevd at det kan være nyttig for saken hvis man får mye oppmerksomhet fra andre steder i verden.

– Da ser myndighetene og selskapet at det er en sak som engasjerer og det kan være nyttig.