Hopp til innhold

Faren til Sápmis nye filmstjerne testet hennes mulige kjærester da hun var yngre

Risten Anine Gaup (34) gleder seg til kveldens Norgespremiere på sin første spillefilm som skuespiller. Filmen tar for seg noe som samiske par før kunne oppleve ofte.

Risten Anine Gaup

I VINDEN: Risten Anine Gaup er høyaktuell for tiden. Nylig hadde hun hovedrollen i en episode av NRK-serien «Makta». I dag vises hennes debutfilm på TIFF i Tromsø.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Gaup opplever en spennende start på det nye året. Hun er aktuell som hovedrolleinnehaver i to store filmproduksjoner.

Nylig ble sjuende episode i NRKs suksesserie «Makta», hvor Risten Anine har hovedrollen som Ellen Marit Gaup Dunfjeld.

Dunfjeld var en av tretten samekvinner som under Alta-aksjonene i 1981 invaderte Statsministerens kontor.

Risten Anine Gaup og Sara Margrethe Oskal

PREMIEREKLARE: Hovedrolleinnehaver Risten Anine Gaup og regissør Sara Margrethe Oskal gleder seg til kveldens norgespremiere på filmen «Eallogierdu – Tundraens voktere».

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I kveld er det norgespremiere på «Eallogierdu – Tundraens voktere», som er tidenes første samiske kjærlighetsfilm.

Her spiller Risten Anine den samiske kunstneren Lena.

– Jeg gleder meg til i kveld. Det blir spennende å se hvordan samer og andre her i Tromsø ta imot filmen, sier Gaup.

Les også Invaderte 13 samekvinner statsministerens kontor?

Makta S01E07

Sterke anmeldelser og utsolgte visninger

Det er stor interesse «Eallogierdu – Tundraens voktere» under denne ukas Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).

Filmen har fire visninger. To av visningene er allerede lagt ut for salg.

– Det er fantastisk å tenke på at de to første forestillingene er utsolgt på to dager, sier regissør Sara Margrethe Oskal.

Sara Margrethe Oskal

OPPLEVER SUKSESS: Sara Margrethe Oskal er en samisk forfatter, skuespiller og kunstner fra Kautokeino, bosatt i Tromsø. Hun gikk ut fra Teaterhøgskolen i Helsingfors, Finland. Hun har en doktorgrad i performativ kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Filmen hadde verdenspremiere i Toronto høsten 2023 til sterke anmeldelser.

«Sara Margrethe Oskals regidebut moderniserer kjærlighetshistorien, og tilbyr oss en fortelling som vil tåle tidens tann». Det skriver filmmagasinet The Daze.

– Jeg laget denne filmen fordi jeg savnet samiske kjærlighetsfilmer. Etter hvert fant jeg ut at jeg ville spe historien med erfaringer fra mitt eget liv. Jeg har erfart både det å være reineier og det å slutte med reindrift, forklarer Oskal.

Les også Tundraens voktere: Den første samiske kjærlighetsfilmen

Oslo 20240104. Risten Anine Kvernmo Gaup spiller kunstneren Lena og Nils Ailu Kemi har rollen som reindriftsutøveren Máhtte i det samiske kjærlighetsdramaet "Eallogierdu - Tundraens voktere", som får februarpremiere.

Vuostálastit eller å motsette seg

Det romantiske dramaet utspiller seg i Kautokeino.

Dit flytter kunstneren Lena tilbake etter urbane år. Hun vil ta for seg kvinners posisjon i reindriften. Lena forelsker seg i reineieren Máhtte, som spilles av Nils Ailu Kemi. Forholdet blir komplisert.

Nils Ailu Kemi

GLEDER SEG: Nils Ailu Kemi har ennå ikke sett filmen. – Jeg var invitert til Toronto da filmen hadde verdenspremiere. Jeg kunne ikke reise dit fordi vi hadde så mye viktig høstarbeid med reinen. Derfor gleder jeg meg til kveldens norgespremiere, sier Kemi.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Mora til Máhtte motsetter seg forholdet, og mener han heller burde funnet seg en kjæreste med reinflokk.

Dette kalles på samisk for «vuostálastit», det vil si å motsette seg.

– Jeg forstår dette dilemmaet. Alle foreldre vil jo det beste for sine barn. Mora i denne filmen vil å sikre Mahtte sin fremtid. Hun prøver hele tiden å se hva som er best for ham, sier Gaup.

Johan Klemet Hætta Kalstad

SIKRE FAMILIENS FREMTID: Samfunnsforsker Johan Klemet Kalstad sier at å motsette seg et parforhold er en måte å sikre at «upassende» mennesker ikke havner i slekta.

Foto: Ođđasat / NRK

Samfunnsforsker og professor emeritus ved Samisk høgskole i Kautokeino, Johan Klemet Kalstad, sier at dette er et kjent fenomen i mange samfunn.

– Å motsette seg et parforhold kan ha mange aspekter. Et er det økonomiske aspektet. Ved å motsette seg kan familien sikre seg at kandidaten duger. Et annet aspekt er sosial status. Mange vil ikke ha personer inn i slekta med lavere status enn de selv, forklarer Kalstad.

Kalstad opplyser at før kunne eldre samekvinner vise sin motstand til noen de ikke likte med å vrenge samelua.

– Under Fosen-aksjonene har jeg sett at demonstrantene går med vrengt kofte. Det er også for å vise motstand, forklarer Kalstad.

Les også Anne Lajla vil erobre verden med samiske fortellinger

Anne Lajla Utsi

– Min pappa testet mulige kavalerer

Både Risten Anine Gaup og Sara Margrethe Oskal er oppvokst i Kautokeino, men bor i Tromsø.

– Jeg må innrømme at jeg i ungdommen opplevde at slektninger ymtet frempå hvem jeg skulle være sammen med. Det skjedde at kusiner og fettere trakk meg bort fra en gutt som jeg kunne like, forteller Oskal og ler.

Sara Margrethe Oskal og Risten Anine Gaup

OMGITT AV KINOPLAKATER: Sara Margrethe Oskal og Risten Anine Gaup bor begge i Tromsø. Byen preges av reklame for filmen «Eallogierdu – Tundraens vokter».

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nils Ailu Kemi (35) er fra Kautokeino, men bor i Tana. Der er han gift med en reindriftskvinne fra Tana.

Hun har sin egen reinflokk, mens han fortsatt har rein i Kautokeino.

– Jeg har aldri motstand mot min kjærlighet, men jeg har hørt om flere som har det. Mine krav til en kvinne er at hun er snill og god. Så er det en fordel om hun kan håndarbeid, men det kan vel de fleste kvinnene i reindrifta, smiler Kemi.

Gaup har spesielle opplevelser fra sine yngre dager.

– Min far var veldig flink til å teste mulige kavalerer som kom på besøk. Han tok dem med i vedskogen. Han ba en om å reparere skuteren sin. Det var ikke bare bare å komme på besøk til meg, opplyser Risten Anine og ler.

Var det noen som ikke besto testen?

– Ja, det var det. Dessverre, eller hva skal jeg si? Det var kanskje bra. Det er fint med en som behersker å jobbe i vedskogen og reparere skutere. Pappa hadde nok rett der, smiler Risten Anine.

Les også Netflix-regissør Elle Márjá sa opp fast jobb og satset på drømmen

Elle Márjá Eira og datteren Thea inne i filmlavvoen, Venezia

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen