Finland strammer inn røykeloven

Fra og med i dag nytter det ikke lenger å stikke av til Finland hvis du vil ta en blås på offentlig sted.

Røykende kvinne.

Det skal bli vanskeligere å finne plasser å røyke i Finland.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I Finland trer verdens hardeste røykelov i kraft fra og med i dag. Formålet med denne loven er å få befolkningen til å slutte å røyke.

Loven tar også sikte på å forebygge røyking blant barn og unge.

Derfor er det fra og med i dag et lovbrudd å selge eller kjøpe tobakksvarer for mindreårige, det vil si ungdom under 18 år. Straffen for dette er en saftig bot eller fengsel opp til seks måneder.

Det er første gang i verden at det er blitt satt så høye mål i en røykelov, nemlig målet om å få slutt på røykingen. Hittil har målet bare vært å redusere røykingen.

– Hvis tobakk først nå hadde kommet på markedet, så ville den vært totalforbudt, sier Ismo Tuominen fra sosial- og helsedepartementet i Finland.

Korte nyheter

 • Ole Larsen Gaino er død

  Joiker og historieforteller Ole Larsen Gaino er død, 88 år gammel. Han fikk Áillohaš-prisen i 1995, deltok i Sámi Grand Prix sju ganger og har gitt ut seks joike- og historiealbum. Han fikk også Folkelarm-prisen i 2009 sammen med Johan Sara jr.

  Det sies at Gaino kunne flere hundre joiker.

  – Han var som en joik. Kvitret og kvitret med joik, og forlot verden med joiken. En stor, stor mester har forlatt oss, sier Sara jr.

 • Omikron bekreftet i Tromsø

  Tromsø kommune har mandag ettermiddag fått bekreftet to tilfeller av sannsynlig omikronsmitte. De smittede har begge tilknytning til utbrudd i Oslo. Personene har blitt håndtert som mistenkt omikron før prøven ble bekreftet og har svært få nærkontakter. Resultatet viser at det ikke er deltavarianten, og i praksis betyr det at det er omikron, skriver kommunen i en pressemelding.

 • Cogge uniforpmaid bargui

  Ruovttusuodjalus ávžžuhii odne sin soalddáhii coggat uniforpmaid bargguideaset, danin go odne lea 75 jagi rájes go Stuorradiggi mearridii álggahit Ruovttusuodjalusa.

  – Juovlamánu 6. beaivi lea RS riegádanbeaivi. «Uniforbma barggus»-beaivi gudnejahttá bargoaddiid, dadjá suodjalushoavda Eirik Kristoffersen.

  Dá lea nubbi geardi go Ruovttusuodjalus hástala soalddáhii coggat Ruovttusuodjalusa biktasiid bargui. 40.000 soalddáha ja befála dahke ge nu, odne.

  Otná dáhtona alde, 75 jagi áigi, mearriduvvui ahte Ruovttusuodjalus galggai ásahuvvot. Danin ávžžuhuvvojedje Ruovttusuodjalusa soalddáhat odne coggat uniforbma bargui.