NRK Meny
Normal

Får filmpenger: – Dette betyr mye for oss

Dokumentarfilmen om «Bygda som nekter å dø» er blant de syv filmer som har fått tilskudd i årets første tildelingsrunde av Nordnorsk Filmsenter.

Torill Olsen og Harry Johansen

Filmskaperne Torill Olsen og Harry Johansen håper på å kunne skape debatt om bygdedøden som sentraliseringspolitikken ofte fører til.

Foto: Govas Film&Mediaproduksjon as

– Nordnorsk Filmsenter har stor faglig kompetanse, og deres ja til søknaden vil forhåpentligvis utløse tilskudd også fra andre finansieringskilder, svarer prosjektleder Torill Olsen.

Dokumentarfilmen «Bygda som nekter å dø» som hun og fotograf Harry Johansen holder på å lage, har fått 350.000 kroner og handler om sjøsamebygda Nervei sin kamp for å overleve uten storsamfunnets hjelp.

Filmen problematiserer sentralisering- og regionaliseringstrendene som utarmer små bygder i utkanten.

– Sentralisering betyr massiv flytting av makt og ressurser fra bygdesamfunn til tettsteder. Vi synes det er forbausende lite debatt om dette, noe som kan være farlig for demokatiet, sier Olsen.

Trenger totalt 900.000 kr

For å komme i mål med prosjektet, trenger filmskaperne ytterligere 550.000 kroner i tilskudd. Søknad er sendt til Sametinget, SpareBank1 Nord-Norge, Internasjonalt Samisk Filmsenter og Fond for lyd og bilder.

Filmskaperne Torill Olsen og Harry Johansen har tidligere produsert «Kasta på land» (2011) og «De gode hjelperan» (2013). Begge dokumentarene er vist på NRK.

Dokumentarfilm om Áillohaš

Nils-Aslak Valkeapää

Nils-Aslak Valkeapää (23.03.43-26.11.01) var billedkunstner og komponist, blant annet for filmen Veiviseren. Han joiket også under åpningen av de OL på Lillehammer i 1994.

Foto: Ulrichsen, Rolf Chr. / Aftenposten

Det var kommet inn 18 søknader innen fristen. Bare syv filmer fikk tilskudd i årets første tildelingsrunde, fem dokumentarer og to korte fiksjonsfilmer. Det samlede tilskuddet er på ca. 2,1 millioner kroner.

Blant de heldige finnes også en annen samisk dokumentarfilm, nemlig «Solens Son» som Gunilla Bresky står bak.

Dette handler om samenes store kunstner, Nils-Aslak Valkepää, også kjent som Áillohaš. Dokumentaren har fått 300.000 kroner i tilskudd.

Áillohaš var en multikunstner, som er kjent både for sin diktning, sang, joik og billedkunst.

Filmen er en samproduksjon mellom Relation04media i Tromsø og Giraffilm i Sverige.

Utøya

Også «Reconstructing Utøya» har fått tildelt 300.000 kroner. Dette er dokumentarfilm i regi av Carl Javér, som forteller historiene til de overlevende fra massakren på Utøya og i en serie med rekonstruksjoner viser hvordan de klarte å overleve.

De to andre dokumentarfilmene som har fått tilskudd er «Horungen» med Knutte Wester som regissør, og «Northern Disco Lights - The rise and rise of Norwegian dance music» med Ben Davis som regissør. Begge har fått 200.000 kroner i tilskudd.

De to fiksjonsfilmene som har fått tilskudd, er «Closer to More» (360.000 kr) med Trygve Luktvasslimo som regissør, og «Bædi & Børdi» (400.000 kr) med Aleksander Nordaas som regissør.