Aksepterer ikke Sametingets beslutning

Drag skole og Báhko forlag i Tysfjord får ikke penger til lulesamisk læremiddelutvikling. Sametinget gir heller disse pengene til et forlag i Lakselv.

Ann-Irene Sæter, oppvekstsjef i Tysfjord

Ann-Irene Sæter, oppvekstsjef i Tysfjord

Foto: Harrieth Aira / NRK

Sametingsrådet har nylig bestemt at Drag skole og Báhko forlag i Tysfjord ikke får penger til lulesamisk læremiddelutvikling.

Sametingets tilskuddsstyre bevilget midler til lulesamisk læremiddelutvikling til det samiske forlaget Iđut i Lakselv, som skal lage en lulesamisk grammatikkbok.

– Målløs

Men det aksepterer ikke oppvekstsjef i Tysfjord, Ann-Irene Sæter.

– Jeg ble rimelig målløs, for vi har nesten hundre prosent av alle de lulesamiske elevene i vår kommune. Kommunen har en plikt til å gi opplæring og de midlene de har gitt til utvikling av lulesamiske læremidler er overhodet ikke i tråd med de prioriteringene og det de lulesamiske barna har behov for.

Vil unngå "læremiddel-republikker"

Sametingsråd Jørn Are Gaski forklarer hvorfor verken Drag skole eller Báhko forlag får støtte til læremiddelutvikling:

– Vi har vurdert begge søknadene sånn at de faller utenfor det søkerbaserte systemet vi har, men det er også slik at jeg vil se med bekymring hvis det blir slik at Sametinget mister muligheten til å koordinere og styre hvordan disse midlene blir brukt. Vi kan ikke komme i en situasjon der man får flere samiske læremiddel-republikker utenfor sametingssystemet.

– Ikke gjort noen endringer

Gaski forteller at systemet er slik at Sametinget lyser ut og da er det opp til de forskjellige forlagene eller interessentene å si det at dette ønsker vi å produsere.

– Så det er ikke gjort noen endringer på det systemet med den strategiske planen som vi vedtok nå i mai-plenum. Det er fremdeles slik at det er søkerbasert, sier Gaski.

Han åpner imidlertid for at Drag skole fra 2009 skal kunne bli vurdert som ressursskole i samisk læremiddelutvikling.

– Jeg ønsker mer enn gjerne å komme i dialog med Drag skole om hvordan man skal kunne begynne å gå den veien i hvertfall til å bli en ressursskole for læremiddelutvikling. Nå snakker jeg altså for budsjettåret 2009, sier Gaski.

Vil be om en plan videre

Men Tysfjord kommune aksepterer ikke beslutningen om at de ikke får penger.

– Vi vil sende en skriftlig henvendelse til departementet og be om en plan videre. Vi aksepterer ikke denne beslutninga som en løsning i det hele tatt for det lulesamiske, sier Ann-Irene Sæter.