Hopp til innhold

Aksepterer ikke Sametingets beslutning

Drag skole og Báhko forlag i Tysfjord får ikke penger til lulesamisk læremiddelutvikling. Sametinget gir heller disse pengene til et forlag i Lakselv.

Ann-Irene Sæter, Hamarøy

Ann-Irene Sæter, oppvekstsjef i Tysfjord

Foto: Harrieth Aira / NRK

Sametingsrådet har nylig bestemt at Drag skole og Báhko forlag i Tysfjord ikke får penger til lulesamisk læremiddelutvikling.

Sametingets tilskuddsstyre bevilget midler til lulesamisk læremiddelutvikling til det samiske forlaget Iđut i Lakselv, som skal lage en lulesamisk grammatikkbok.

– Målløs

Men det aksepterer ikke oppvekstsjef i Tysfjord, Ann-Irene Sæter.

– Jeg ble rimelig målløs, for vi har nesten hundre prosent av alle de lulesamiske elevene i vår kommune. Kommunen har en plikt til å gi opplæring og de midlene de har gitt til utvikling av lulesamiske læremidler er overhodet ikke i tråd med de prioriteringene og det de lulesamiske barna har behov for.

Vil unngå "læremiddel-republikker"

Sametingsråd Jørn Are Gaski forklarer hvorfor verken Drag skole eller Báhko forlag får støtte til læremiddelutvikling:

– Vi har vurdert begge søknadene sånn at de faller utenfor det søkerbaserte systemet vi har, men det er også slik at jeg vil se med bekymring hvis det blir slik at Sametinget mister muligheten til å koordinere og styre hvordan disse midlene blir brukt. Vi kan ikke komme i en situasjon der man får flere samiske læremiddel-republikker utenfor sametingssystemet.

– Ikke gjort noen endringer

Gaski forteller at systemet er slik at Sametinget lyser ut og da er det opp til de forskjellige forlagene eller interessentene å si det at dette ønsker vi å produsere.

– Så det er ikke gjort noen endringer på det systemet med den strategiske planen som vi vedtok nå i mai-plenum. Det er fremdeles slik at det er søkerbasert, sier Gaski.

Han åpner imidlertid for at Drag skole fra 2009 skal kunne bli vurdert som ressursskole i samisk læremiddelutvikling.

– Jeg ønsker mer enn gjerne å komme i dialog med Drag skole om hvordan man skal kunne begynne å gå den veien i hvertfall til å bli en ressursskole for læremiddelutvikling. Nå snakker jeg altså for budsjettåret 2009, sier Gaski.

Vil be om en plan videre

Men Tysfjord kommune aksepterer ikke beslutningen om at de ikke får penger.

– Vi vil sende en skriftlig henvendelse til departementet og be om en plan videre. Vi aksepterer ikke denne beslutninga som en løsning i det hele tatt for det lulesamiske, sier Ann-Irene Sæter.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK