FA-Sápmi: – Vi må bygge opp landslagene fra grunnen

Samisk fotballforbund (FA Sápmi) samler samiske talenter til to ungdomsleirer til høsten. Målet er å få slagkraftige samiske landslag.

Conifa World Cup 2014

Det samiske herrelandslaget, deltok under det første Conifa World Football Cup, som ble arrangert i Østersund i 2014.

Foto: Sergey Gavrilov/NRK / NRK

– Det gjelder vår framtid og derfor må vi begynne med ungdommene, sier Håkan Kuorak som er president i FA Sápmi.

40 av de beste samiske fotballtalentene i Norden, 20 jenter og 20 gutter i alderen 14 - 16 år vil bli invitert til to samlinger.

– Bør melde sin interesse nå

Etter et par turbulente år med en ikke-fungerende samisk fotballorganisasjon , ble FA Sápmi stiftet i fjor.

Håkan Kuorak

Håkan Kuorak har i flere år jobbet for å fremme samisk fotball.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Som leder av den nye organisasjonen har Kuorak vært tydelig på at det er viktig å skape engasjement og interesse for samisk landsslagsspill allerede mens spillerne er unge.

I september arrangeres den første treningsleiren i Kiruna i Nord-Sverige, mens den neste samlingen blir i Bardufoss i Troms, skriver Sameradioen i Sverige , som først skrev om dette.

– Det er allerede flere som har meldt sin interesse for å delta på disse treningsleirene slik at de som har lyst til å være med bør ikke vente med å gi beskjed, sier Kuorak.

De som ikke får plass på den første samlingen vil få mulighet til å delta i Bardufoss,

Georgia arrangerer CONIFA-Cup

Første internasjonale styrkeprøve for de nye samiske landslagene blir CONIFA World Football Cup, som arrangeres i Abkhazia i Georgia.

Conifa, som er en paraplyorganisasjon for fotballag som står utenfor det internasjonale fotballforundet Fédération Internationale de Football Association (FIFA), arrangerte sitt første World Football Cup i Östersund i Sverige i 2014.

Ungdomssamlingene denne høsten gjennomføres med støtte fra Allmäna Arvsfonden i Sverige som har bevilget 300 000 svenske kroner.

Leter etter motstandere

Den internasjonale fotballturneringen neste sommer er først og fremst for herrelag.

Kuorak jobber imidlertid med å finne kvinnelag blant CONIFA-medlemmene, som kan tenke seg å møte det samiske kvinnelandslaget i Abkhazia i Georgia..

– Det gjenstår fortsatt mye arbeid før vi får dette i havn, men vi har forhåpninger om at også det samiske kvinnelandslaget skal få internasjonal matching neste sommer, sier Kuorak.

Heller ikke finansieringen til herrelandslagets deltakelse i Cnifa World Football Cup er på plass..

– Vi må jobbe hardt de neste månedene for å få nok penger til å reise med to fotballag til Georgia, sier han.